Skip to main content

ΑΠΘ: Ακυρώθηκαν οι εκλογές στα Τμημάτα - Τι αλλάζει για τις πρυτανικές

Να ματαιωθούν οι προκηρυχθείσες εκλογές ζήτησε με έγγραφό του προς τις Κοσμητείες ο πρύτανης του ΑΠΘ - Ο λόγος που επικαλείται και το νέο νομοσχέδιο.

Κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου επρόκειτο να στηθούν κάλπες για την εκλογή των νέων ηγεσιών (προέδρου και αντιπροέδρου) στα Τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ήδη, τα περισσότερα Τμήματα είχαν προσδιορίσει την ημερομηνία των εκλογών και σε κάποια, μάλιστα, όπως σε αυτό της Ιατρικής, είχαν ανακοινωθεί και οι πρώτες υποψηφιότητες.

Ωστόσο, με προχθεσινό έγγραφό του προς τις Κοσμητείες του πανεπιστημίου ο πρύτανης του Ιδρύματος Νίκος Παπαϊωάννου ζήτησε να ματαιωθούν οι προκηρυχθείσες εκλογές. Ως λόγο επικαλείται τροπολογία η οποία κατατέθηκε στη Βουλή αλλά και η αδυναμία διενέργειας της ψηφοφορίας με τη φυσική παρουσία των εκλεκτόρων.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο οι εκλογές για την ανάδειξη ηγεσιών στα Τμήματα θα πρέπει να προκηρυχθούν πριν από τη λήξη της θητείας των εν ενεργεία προέδρων και αντιπροέδρων η οποία ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου. Συνεπώς, με βάση τα ισχύοντα οι εκλογές θα έπρεπε να προκηρυχθούν ως και τις 31 Μαΐου, όπως και έγινε.

Ωστόσο, ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρει ότι στο μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας έχει καταθέσει τροπολογία στη Βουλή με την οποία μειώνεται από τους τρεις, στους δύο μήνες η προθεσμία προκήρυξης των εκλογών, άρα αυτή μπορεί να γίνει έως τις 30 Ιουνίου. Πέραν αυτού, ο πρύτανης σημειώνει ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας οι εκλογές θα έπρεπε να γίνουν με φυσική παρουσία των εκλεκτόρων κάτι που, όπως σημειώνει, υπό τις παρούσες συνθήκες, λόγω κορωνοϊού, δεν μπορεί να γίνει.

Επανέρχεται η ηλεκτρονική ψηφοφορία

Πέραν αυτών, όμως, υπάρχουν ουσιαστικότεροι λόγοι για τους οποίους ακυρώθηκαν οι προκηρυχθείσες εκλογές κι αυτοί έχουν να κάνουν με τις αλλαγές τις οποίες επιφέρει το νομοσχέδιο το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί έως τα μέσα της προσεχούς εβδομάδας. Ο πρώτος αφορά τον τρόπο διενέργειας της ψηφοφορίας η οποία θα γίνεται πλέον με ηλεκτρονική ψήφο, όπως έγινε και κατά το πρόσφατο παρελθόν σε πρυτανικές εκλογές, πριν το μέτρο αυτό να καταργηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση με την ψήφιση του ν.4485/17.

Επίσης, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος κάθε τμήματος θα εκλέγονται πλέον με ενιαίο ψηφοδέλτιο και όχι από ξεχωριστή κάλπη, όπως προβλέπεται στην ισχύουσα νομοθεσία.

Αυτές οι αλλαγές θα ισχύσουν φυσικά και για τις επόμενες πρυτανικές εκλογές. Δηλαδή, πλέον πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις θα εκλέγονται σε ενιαία κάλπη και όχι με ξεχωριστά ψηφοδέλτια όπως έγινε κατά την τελευταία διετία. Επίσης η ψηφοφορία θα γίνεται ηλεκτρονικά, στην οποία, μάλιστα, δεν θα συμμετάσχει το διοικητικό προσωπικό των ΑΕΙ. Το προσεχές διάστημα, πρυτανικές εκλογές πρόκειται να γίνουν σε επτά πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Τέλος, το υπό ψήφιση νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στους εν ενεργεία πρυτάνεις να διεκδικήσουν, εφόσον το επιθυμούν και δεύτερη θητεία καθώς, όπως αναφέρεται, ο όρος της μίας θητείας θα ισχύσει για όσους θα εκλεγούν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.