Skip to main content

ΑΠΘ: Αναβαθμίζει τον εξοπλισμό του για την τηλεκπαίδευση

Το ΑΠΘ προχωρά σε αναβαθμίσεις στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό του για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και διδασκαλία - 613.500 ευρώ ο προϋπολογισμός

Αναβάθμιση του εξοπλισμού της τηλεκπαίδευσης λόγω του κορωνοϊού πραγματοποιεί αυτήν την περίοδο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», με προϋπολογισμό 613.500€, το ΑΠΘ πραγματοποιεί  παρεμβάσεις για την υποστήριξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και διδασκαλίας με την προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Επιστημονικός υπεύθυνος της αναβάθμισης είναι ο αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, καθηγητής Χ. Φείδας.

Η αναβάθμιση αυτή θα καλύψει τόσο τις εν γένει ανάγκες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, όσο και τις ιδιαίτερες ανάγκες των τμημάτων αυτών καθαυτών. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του πανεπιστημίου, με την ολοκλήρωση υλοποίησης αυτής της πράξης θα επιτευχθεί:

- Διάθεση αδειών χρήσης λογισμικού σύγχρονης τηλεκπαίδευσης σε όλους τους διδάσκοντες του ΑΠΘ που τους επιτρέπει να διαχειρίζονται με ευελιξία και αυτονομία τόσο τη διενέργεια των παραδόσεων τους, όσο και την παραγωγικότερη συνεργασία τους με τους φοιτητές (ώρες συνεργασίας, ομαδικές εργασίες, κλπ.)

- Ενίσχυση των κεντρικών υπολογιστικών υποδομών έτσι ώστε να επιτρέπουν την εξ αποστάσεως πρόσβαση των φοιτητών σε εκπαιδευτικά λογισμικά. Η συγκεκριμένη ανάγκη, αναφέρει το ΑΠΘ, έγινε ορατή στη διάρκεια του προηγούμενου εξαμήνου όπου περιορισμοί των αδειών χρήσης που συνοδεύουν τα εκπαιδευτικά λογισμικά δυσχέραινε την εξ αποστάσεως πρόσβαση των φοιτητών σε αυτά

- Ενίσχυση του εξοπλισμού της κεντρικής υπηρεσίας οπτικοακουστικών μεταδόσεων για τη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου εκπαιδευτικού υλικού κατά τη διάρκεια καταγραφής και ζωντανής μετάδοσης μαθημάτων μέσα από αίθουσες διδασκαλίας του ΑΠΘ

-Διάθεση στους διδάσκοντες και τα Τμήματα οπτικοακουστικού και υπολογιστικού εξοπλισμού απαραίτητου για τη βελτίωση της ποιότητας του εξ αποστάσεως εκπαιδευτικού τους έργου λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες που διατυπώθηκαν από τους ίδιους τους διδάσκοντες με βάση την εμπειρία που απέκτησαν από την εξ αποστάσεως διδασκαλία του εαρινού εξαμήνου του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους.

Το πρώτο σκέλος της αναβάθμισης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, εχει ολοκληρωθεί. Αναμένεται και η ολοκλήρωση των υπολοίπων δράσεων, για τις οποίες η διαγωνιστική διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο προσκόμισης δικαιολογητικών κατακύρωσης από τους υποψήφιους αναδόχους.

Το φυσικό αντικείμενο της πράξης υλοποιείται με τη φροντίδα του Κέντρου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΑΠΘ.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).