Skip to main content

Νέα εισβολή φοιτητών του ΑΠΘ- Ακυρώθηκε το debate αντιπρυτάνεων(vid)

Οι διαμαρτυρόμενοι φοιτητές εισήλθαν με πανό και συνθήματα στην αίθουσα, καταγγέλλοντας τη χθεσινή επίθεση καθηγητή σε φοιτητή.

Στην ακύρωση του προεκλογικού debate που είχε διοργανωθεί στο αμφιθέατρο «Κ. Τριαρίδης» του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ μεταξύ των υποψηφίων αντιπρυτάνεων του ΑΠΘ, προχώρησε ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, Θεόδωρος Δαρδαβέσης, έπειτα από έφοδο φοιτητών στην αίθουσα.

Οι διαμαρτυρόμενοι φοιτητές εισήλθαν με πανό και συνθήματα στην αίθουσα, καταγγέλλοντας τη χθεσινή επίθεση καθηγητή σε φοιτητή στην αίθουσα της Συγκλήτου του κτηρίου διοίκησης του Πανεπιστημίου, ζητώντας από τους υποψηφίους αντιπρυτάνεις να πάρουν θέση για το περιστατικό.

Σχολιάζοντας αργότερα σε δηλώσεις του το χθεσινό περιστατικό με τον καθηγητή, ο κ. Δαρδαβέσης τόνισε πως δεν ήταν παρών για να πάρει θέση. Επεσήμανε ωστόσο πως «δεν είναι δυνατόν να ασκείται βία εναντίον οποιουδήποτε και επανέλαβε τη διάθεση από πλευράς Πανεπιστημίου να υπάρξει συζήτηση με τους φοιτητές.

Όπως εξήγησε «πήρα την πρωτοβουλία να καλέσω όλους τους υποψήφιους Αντιπρυτάνεις του ΑΠΘ, είναι 11 τον αριθμό, σε μια κοινή συνάντηση παρουσίασης θέσεων και απόψεων και κυρίως συζήτησης με τους εκλέκτορες των τμημάτων της Ιατρικής, της Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής και Οδοντιατρικής που συγκροτούν τη σχολή. Πίστευα και πιστεύω ότι αυτή η εκδήλωση θα έδινε την ευκαιρία στους εκλέκτορες συγκριτικά να κρίνουν ποιος από τους υποψήφιους εμπίπτει στα προσόντα που απαιτούνται για να διοικήσουν το πανεπιστήμιο τα επόμενα χρόνια.

Ενώ η εκδήλωση είχε αρχίσει να εξελίσσεται εισήλθε μια ομάδα περίπου 40 φοιτητών οι οποίοι φωνάζοντας συνθήματα έκαναν ότι μπορούσαν για να αποτρέψουν τον σκοπό για τον όποιον συγκλήθηκε αυτή η συνάντηση».

Σημείωσε ότι τα συνθήματα των φοιτητών είχαν να κάνουν με την φοιτητική παρουσία στα όργανα της Συγκλήτου και υπογράμμισε πως η Σύγκλητος λειτουργεί κάτω από συγκεκριμένες προδιαγραφές, νομοθετικά κατοχυρωμένες, συνεπώς η παρουσία οποιουδήποτε που δεν εμπίπτει σε αυτές τις προδιαγραφές μπορεί να ακυρώσει αποφάσεις της Συγκλήτου.

«Προσπάθησα να εξηγήσω στους φοιτητές πως η Σύγκλητος είναι ανοιχτή σε κάθε τοποθέτηση φοιτητών αλλά δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή επιβολή απόψεων. Δεν μπορεί οποιαδήποτε ομάδα να επιβάλει οτιδήποτε» ανέφερε ο κ. Δαρδαβέσης και τόνισε πως η σημερινή εκδήλωση θα ακυρωθεί καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει σε άλλη ημερομηνία, μιας και η διεξαγωγή των πρυτανικών εκλογών θα λάβει χώρα την επόμενη Τρίτη, 11 Ιουνίου.

Αναφορικά με την εκλογική διαδικασία, εξέφρασε ανησυχία και επιφυλάξεις για τη διεξαγωγή της, καθώς θα διενεργηθεί με ψηφοφορία σε κάλπες, ωστόσο τόνισε πως σε περίπτωση που υπάρξει κώλυμα και αναβληθούν οι εκλογές, ο νόμος προβλέπει για τη διευκόλυνση της διαδικασίας, τη διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Από την πλευρά τους, σχολιάζοντας το χθεσινό περιστατικό στη Σύγκλητο, οι φοιτητές αρνούνται τα όσα υποστήριζε η χθεσινή ανακοίνωση του ΑΠΘ, ισχυριζόμενοι πως ποτέ δεν θα προχωρούσαν σε κίνηση που θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή ενός ανθρώπου. «Είναι δεδομένο ότι η Πρυτανεία θα έκανε μία τέτοια ενέργεια, να πει το πραγματικά αξιοθαύμαστο ότι οι φοιτητές κρατούσαν στο περβάζι καθηγητή για να πέσει από τον 7ο όροφο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σωτήρης, 20χρoνος φοιτητής Φιλολογίας του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εχθές οι φοιτητές μπήκαν στην αίθουσα της Συγκλήτου για να διαμαρτυρηθούν για τις κλειστού τύπου συνεδριάσεις των Πρυτανικών Αρχών. Εκείνη την ώρα, καθηγητές αποπειράθηκαν να τους φωτοφραφίσουν, όπως ισχυρίζονται οι φοιτητές, με τους τελευταίους να καλύπτουν με τα χέρια τους τα πρόσωπά τους. Επικράτησε λεκτική αντιπαράθεση και στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με τους φοιτητές, ο καθηγητής έριξε χαστούκι σε έναν εκ των φοιτητών.

Αναφορικά με τη σημερινή παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε με αποφάσεις έξι φοιτητικών συλλόγων (Αρχιτεκτονικής, Γαλλικής Φιλολογίας, Ιστορικού-Αρχαιολογικού, Μουσικού, Φιλολογικού και Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικού), ο φοιτητής Φιλολογίας δήλωσε πως «Θέλαμε να παρέμβουμε στο προεκλογικό debate των αντιπρυτάνεων γιατί ακριβώς τα επιχειρήματα τα οποία μιλάνε για φοιτητές έξω από τις Συγκλήτους ισχύουν και ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να βρεθούμε με τους Συγκλητικούς και τους υποψηφίους είναι να τους βρούμε σε εκδηλώσεις τους έξω από τις επίσημες διαδικασίες.

Ζητήσαμε επίσημη τοποθέτηση και για τις κλειστές διαδικασίες της Συγκλήτου, που πραγματοποιεί η Πρυτανεία Μήτκα, και για τον φασίστα μπράβο στη Λέσχη, περιστατικό που συνέβη πριν από μία εβδομάδα και φυσικά για το πιο σημαντικό, το χθεσινό περιστατικό και τη γρονθοκόπηση του φοιτητή από τον καθηγητή Κώστα Τοκμακίδη, Συγκλητικού και τοπογράφου» πρόσθεσε.