Skip to main content

Θεσσαλονίκη - Συνέδριο για κορωνοϊό: Αναξιόπιστα τα rapid test στα σύνορα!

Τι ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο Κέντρο Αναφοράς SARS-CoV2 της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ σε συνέδριο του ΦΣΘ.

Τη μη χρήση των τεστ αντιγόνου, γνωστών και ως rapid tests, για τον έλεγχο των ταξιδιωτών στα αεροδρόμια ή τα σύνορα για λοίμωξη COVID-19 συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Αιτία είναι το γεγονός ότι τα άτομα αυτά προέρχονται από χώρες με διαφορετικό επιπολασμό της νόσου, άρα δεν μπορούμε να έχουμε αξιόπιστα αποτελέσματα με τη χρήση των συγκεκριμένων τεστ.

Τα παραπάνω ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο Κέντρο Αναφοράς SARS-CoV2 της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Γεωργία Γκιούλα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της με θέμα «Γενικά χαρακτηριστικά του ιού SARS-Cov2 και η επιδημιολογία της νόσου που προκαλεί» στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής που διοργάνωσε διαδικτυακά στις 7 και 8 Νοεμβρίου ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

«Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα τεστ αντιγόνου δεν πρέπει να εφαρμόζονται για τον έλεγχο σε αεροδρόμια ή σύνορα, κάτι το οποίο μπορεί να φαίνεται περίεργο. Η αλήθεια είναι ότι όλο το καλοκαίρι δεχόμασταν χιλιάδες δείγματα τουριστών τόσο από τα σύνορα του Προμαχώνα όσο και από τα αεροδρόμια προκειμένου να τα ελέγξουμε (σσ: για επιβεβαίωση) με την κλασική μοριακή μέθοδο PCR. Ο λόγος που ο ΠΟΥ δεν θεωρεί αξιόπιστα τα τεστ αντιγόνου είναι γιατί ακριβώς τα άτομα αυτά προέρχονται από χώρες με διαφορετικό επιπολασμό της νόσου, άρα δεν μπορούμε να έχουμε αξιόπιστα αποτελέσματα με τη χρήση αυτών των τεστ στις συγκεκριμένες περιπτώσεις», εξήγησε η κ. Γκιούλα και πρόσθεσε «και κάτι πολύ σημαντικό: τα αποτελέσματα εξαρτώνται απόλυτα από το CT, δηλαδή από το όριο ανίχνευσης του ιού. Όταν έχουμε ένα όριο ανίχνευσης πάνω από τους 30 κύκλους, κάτι που το έχουμε σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό θετικών ατόμων, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να έχουμε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα».

Επιπλέον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι τα τεστ αντιγόνου δεν πρέπει να εφαρμόζονται σε άτομα χωρίς συμπτώματα, εκτός αν υπάρχει ιστορικό επαφής, σε χαμηλή επίπτωση της νόσου, διότι στην περίπτωση αυτή δεν είναι αξιόπιστα, καθώς και για screening πριν την αιμοδοσία. Επίσης δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν δεν υπάρχουν τα απαραίτητα επίπεδα βιοασφάλειας, διότι από διάφορες μελέτες έχει παρατηρηθεί μετάδοση του ιού από τη μη σωστή χρήση των τεστ αντιγόνου.

Πότε πρέπει να εφαρμόζονται

Σύμφωνα με την κ. Γκιούλα, τα τεστ αντιγόνου δίνουν αποτέλεσμα σε μικρότερο χρονικό διάστημα, έχουν υψηλή ακρίβεια επί θετικού αποτελέσματος, έχουν χαμηλότερη ευαισθησία σε σύγκριση με τη μοριακή μέθοδο PCR και καλύτερα αποτελέσματα στα αρχικά στάδια της νόσου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν συνιστώνται για αποκλεισμό οξείας λοίμωξης και ένα αρνητικό αποτέλεσμά τους, δυστυχώς πρέπει να επιβεβαιώνεται.

Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις όπου τα τεστ αντιγόνου πρέπει να εφαρμόζονται. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), οι περιπτώσεις αυτές είναι οι εξής:

-καταρχήν διαγνωστικά όταν έχουμε λοίμωξη με συμπτώματα συμβατά με COVID-19 ή όταν έχουμε γνωστή επαφή με ένα γνωστό θετικό και ένα επιβεβαιωμένο ή ύποπτο περιστατικό
-όσον αφορά το screening, θα πρέπει να γίνεται σε ασυμπτωματικά εκτεθειμένα άτομα για την πρόληψη της διασποράς μέσω αναγνώρισης των μεταδοτικών ασθενών και βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις για την επιτήρηση της νόσου και για την παρακολούθηση του επιπολασμού.
-όταν οι μοριακές τεχνικές δεν είναι διαθέσιμες ή όταν η καθυστερημένη διάγνωση  αποκλείει την κλινική χρησιμότητά τους.

Δύσκολη η κατάσταση στα νοσοκομεία

Για δύσκολη κατάσταση έκανε λόγο ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος, επιμελητής Α’ ΕΣΥ στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ», Θεόφιλος Χρυσανθίδης ο οποίος μίλησε για την κλινική εικόνα και την αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV2.

«Διπλασιάστηκαν τα νούμερα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ είχαμε πάνω από 120-130 ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται. Αν προστεθούν και οι άνθρωποι που είναι σε ΜΕΘ, μιλάμε για πάνω από 150 ασθενείς, με αρκετά σοβαρά περιστατικά μεταξύ αυτών και με μεγάλη δυσκολία όσον αφορά τη νοσηλεία τους και τη διακίνησή τους. Έχουν εκκενωθεί τμήματα του νοσοκομείου προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι αυξημένες ανάγκες, έχουν κλείσει κλινικές, έχουν αναβληθεί όλα τα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία. Ζούμε μία κατάσταση που είναι πολύ άσχημη και πολύ διαφορετική σε σχέση με την εικόνα που είχαμε στην έναρξη της πανδημίας», τόνισε ο κ. Χρυσανθίδης.

COVID-19 και θρόμβωση

Για τη λοίμωξη COVID-19 και τη θρόμβωση μίλησε ο αιματολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, MD, PhD Ηλίας Πέσσαχ. Όπως εξήγησε, οι σοβαρά νοσούντες ασθενείς με COVID-19 μπορεί να εμφανίσουν θρομβωτικά επεισόδια. Αυτό που συστήνεται είναι όλοι οι ασθενείς με COVID-19 που εισάγονται σε νοσοκομείο να λαμβάνουν προφυλακτική δόση ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους. Αυτό δεν ισχύει για τους ασθενείς που έχουν ήπια συμπτώματα και παραμένουν σπίτι.
Τα εμβόλια
Τέλος ο κλινικός φαρμακοποιός, PharmD Λευτέρης Τεπερικίδης παρουσίασε τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τις μελέτες φάσης 1 και 2 για την παρασκευή εμβολίου κατά του ιού SARS-Cov2 που γίνονται σε Κίνα, Αμερική, Ρωσία και Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως επισήμανε, από τις 8 μελέτες, οι 7 δείχνουν ότι είμαστε σε καλό δρόμο για να έχουμε ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο.