Skip to main content

ΑΠΘ: Αλλαγές στο «Τρίγωνο» της Πολυτεχνικής Σχολής - Αντιδράσεις από φοιτητές

Η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής προχωρά στην κατασκευή χώρου στη θέση του «Τριγώνου» - Αντιδρούν φοιτητές για τους δημόσιους χώρους.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ να ξεκινήσει εργασίες μετατροπής του χώρου του «Τριγώνου» της Πολυτεχνικής Σχολής.

Η μελέτη του συγκεκριμένου έργου, που εκπονήθηκε από καθηγητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ, περιλαμβάνει την κατασκευή ενός καινούργιου χώρου που θα ανήκει στο τμήμα Αρχιτεκτονικής αλλά θα εξυπηρετεί ενδεχόμενα, σύμφωνα με την Kοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής, και άλλα τμήματα, όπως σπουδαστές του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη Voria.gr η πρόεδρος του τμήματος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ Αλκμήνη Πάκα, «θα δημιουργηθεί ένας χώρος παρόμοιος με αρχιτεκτονικό στούντιο. Φωτισμένος χώρος, με σχεδιαστήρια, πρίζες για λάπτοπ, πανό, δύο χώρους υγιεινής και μία κουζίνα, ενώ θα περικλείεται από τζαμαρία». Παράλληλα επισήμανε ότι τον χώρο θα τον διαχειρίζονται οι ίδιοι οι φοιτητές και φοιτήτριες.

Αυτό που επιθυμεί η Κοσμητεία από το έργο είναι να διαμορφωθεί ένας καινούργιος χώρος που θα μπορεί να αξιοποιηθεί από τους φοιτητές λόγω των ήδη περιορισμένων που έχει η Σχολή. Τα κονδύλια για την κατασκευή της νέας αίθουσας δόθηκαν από τη διοίκηση του ΑΠΘ.

Ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης μιλώντας στη Voria.gr υπογραμμίζει ότι το συγκεκριμένα έργο γίνεται καθώς «υπάρχει έλλειψη χώρων στο Πολυτεχνείο και χρειάζονται νέες αίθουσες. Ο στόχος είναι τον Σεπτέμβριο να παραδοθεί για χρήση».

Αντιδράσεις από τους φοιτητές για τους δημόσιους χώρους του πανεπιστημίου

Φοιτητές και φοιτήτριες της Πολυτεχνικής σχολής αντιδρούν στην ενδεχόμενη μετατροπή του χώρου του τριγώνου, παρολό που κατανοούν, όπως επισημαίνουν σε σχετική ανακοίνωση, την «ανάγκη για περισσότερους χώρους από τους ήδη υπάρχοντες, δεν θεωρούμε πως η λύση σε αυτό είναι ο περιορισμός του δημόσιου χώρου του πανεπιστημίου».

Σύμφωνα με τους ίδιους, «στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής του ΑΠΘ να δημιουργεί ένα δυσπρόσιτο και αποστειρωμένο περιβάλλον, έρχεται ως απόρροια η απομόνωση του χώρου του «Τριγώνου» και η παραχώρηση του για εκπαιδευτικές λειτουργίες. Σε συνέχεια των αγώνων ενάντια στα κλειδώματα και της επανοικειοποίησης του campus δεν θα επιτρέψουμε το «Τρίγωνο» να γίνει ακόμα μια κλειδωμένη πόρτα».

Παράλληλα επισημαίνουν ότι το «Τρίγωνο» και το αίθριο του Πολυτεχνείου, «είναι σχεδιασμένα ως χώροι ανοιχτοί και προσβάσιμοι από όλα μας. Παρόλα αυτά με έναν οξύμωρο τρόπο το τμήμα της Αρχιτεκτονικής τα τελευταία χρόνια σχεδιάζει το κλείσιμο του χώρου αυτού για τις ανάγκες της σχολής».

Όπως αναφέρουν το πρόγραμμα και η χρήση των νέων αιθουσών δεν είναι εξ ολοκλήρου γνωστά σε αυτούς. «Ακούγεται πως θα στεγαστεί εργαστηριακού τύπου πολυχρηστική αίθουσα στην οποία θα έχουν πρόσβαση φοιτητ(ρι)ες της Αρχιτεκτονικής. Ακόμα και αν αυτό ισχύει θέτει ως προνομιούχους ορισμένους φοιτητ(ρι)ες αρχιτεκτονικής αποκλείοντας τα υπόλοιπα άτομα που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Πολυτεχνείου», τονίζουν.

Όσον αφορά το «Τρίγωνο», οι φοιτητές λένε στην ανακοίνωσή τους ότι «ανέκαθεν αποτελούσε τον μοναδικό κλειστό δημόσιο χώρο του κτηρίου». Υπογραμμίζουν ότι το «Τρίγωνο όσο φθαρμένο και παραμελημένο κι αν έχει βρεθεί είναι σημείο συνάντησης και δράσεων για όλα τα άτομα που επισκέπτονται το χώρο της Πολυτεχνικής. Το «Tρίγωνο» για εμάς δεν είναι απλά ένας χώρος με καθίσματα. Κατά καιρούς έχει στεγάσει συνελεύσεις, συναντήσεις, συζητήσεις, εκδηλώσεις, συναυλίες, workshops, αντιμαθήματα και αράγματα», καταλήγουν.

Ψήφισμα ενάντια στη μετατροπή του «Τριγώνου» έχει καταθέσει και η ΠΚΣ, όπως και άλλες φοιτητικές παρατάξεις. Μεταξύ άλλων η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας
αναφέρει ότι «η κίνηση για μετατροπή του «Τριγώνου» σε αίθουσα κινείται σε λάθος κατεύθυνση» με την εξής αιτιολόγηση:

1) «Το πανεπιστήμιο, ως χώρος εκπαίδευσης που καθημερινά φιλοξενεί χιλιάδες άτομα στις εγκαταστάσεις του, δεν στεγάζει μόνο την εκπαιδευτική διαδικασία αλλά οφείλει να παρέχει χώρο (ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους/ες) και στις κοινωνικές σχέσεις που αντικειμενικά δημιουργούνται μεταξύ των ανθρώπων (και το «Τρίγωνο» είναι τέτοιος χώρος)

2) Ως αρχιτέκτονες μαθαίνουμε ότι πριν ξεκινήσουμε την υλοποίηση ενός project πραγματοποιούμε το στάδιο της αναγνώρισης-ανάλυσης και στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλλον αυτό προσπεράστηκε. Αλλιώς θα είχαν αντιληφθεί ότι σχεδιάζουν αίθουσα εκπαίδευσης δίπλα στον κεντρικό διάδρομο και πάνω από το κυλικείο που με ανοιχτές σχολές περνάει από εκεί όλος σχεδόν ο πληθυσμός του Πολυτεχνείου και υπάρχει μόνιμη ηχορύπανση!».

Απαντώντας στις αντιδράσεις ο κ. Κατσιφαράκης υπογραμμίζει ότι «η Κοσμητεία αποφάσισε ότι αυτή είναι ανάγκη για τη Σχολή και οδηγήθηκε σε αυτή την κατεύθυνση και λύση. Με στεναχωρεί που υπάρχουν αντιδράσεις καθώς είναι ένα έργο για τους φοιτητές», καταλήγει.



Η θέση της προέδρου του τμήματος της Αρχιτεκτονικής Σχολής

Από την πλευρά της η πρόεδρος του τμήματος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ Αλκμήνη Πάκα τονίζει ότι «με απόφαση της Κοσμητείας δόθηκε αυτός ο χώρος για τις εργασίες, με τη συναίνεση όλων των άλλων προέδρων της Πολυτεχνικής Σχολής. Είμαστε η μόνη Σχολή που έχει ανοιχτές αίθουσες και φιλοξενούμε και φοιτητές από άλλα τμήματα».

Η πρόεδρος υπογραμμίζει ότι ο χώρος θα ανακατασκευαστεί καθώς υπάρχει δυσκολία με τις λίγες αίθουσες που υπάρχουν για τους πολλούς φοιτητές του τμήματος. «Έχουμε δυσκολία για τους 1.500 φοιτητές που υπάρχουν στο τμήμα. Ο χώρος έχει γίνει για να δοθεί στους φοιτητές, η μελέτη έγινε από καθηγητές του τμήματος χωρίς αμοιβή».

Για τις αντιδράσεις των φοιτητών η κ. Πάκα σημειώνει ότι πρόκειται για μειοψηφία. «Η ομάδα των φοιτητών που αντιδρά είναι και από άλλες σχολές, όπως από το τμήμα Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων. Είναι το γνωστό πρόβλημα, η αδυναμία εκπροσώπησης μεγάλης μάζας των φοιτητών μας, αφήνει να ακούγονται φωνές από μόνο μια μικρή μάζα φοιτητών. Η αναμόρφωση σταματά από ελάχιστες φωνές, ενώ η μάζα των φοιτητών το θέλει», τονίζει η κ. Πάκα.

Για την ανακατασκευή αναφέρει ότι «η Αρχιτεκτονική λειτουργεί σε μία πτέρυγα από την αρχή της δημιουργίας της Σχολής και είμαστε ακόμη στους ίδιους χώρους. Το έργο θα το αποδώσουμε στους φοιτητές». Όσον αφορά τους λόγους που προτείνεται αυτός ο χώρος και όχι κάποιος άλλος που δεν θα προκαλούσε τις αντιδράσεις των φοιτητών η κ. Πάκα λέει ότι «ο χώρος ήταν άσχημος. Ο λόγος που προτείνουμε αυτόν τον χώρο είναι γιατί είναι και ασφαλής σε περίπτωση σεισμού ή πυρκαγιάς, γεγονός που δεν ισχύει για τα καμαράκια στους εσωτερικούς χώρους».

Η πρόεδρος ισχυρίζεται ότι ο χώρος του «Τριγώνου» φιλοξενούσε «περιθωριακά στοιχεία», όπως τα χαρακτηρίζει η ίδια. «Ένας χώρος αφημένος στη μοίρα του. Αυτή τη στιγμή, εδώ και τρία χρόνια είναι όμως καθαρός καθώς κάνουν υπερπροσπάθεια οι καθαρίστριες και απομακρύνθηκαν κάποιες κατασκευές που υπήρχαν», τονίζει.

Καταληκτικά η κ. Πάκα ανέφερε στη Voria.gr ότι «έχει γίνει τεράστιος αγώνας, με τα λίγα χρήματα που υπάρχουν, παλεύουμε χωρίς να έχουμε τίποτα να κερδίσουμε γιατί είναι ζήτημα προσφοράς. Η μάζα των φοιτητών το θέλει».

Συνεδρίαση της Κοσμητείας - Αναστέλλονται προς το παρόν οι εργασίες

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες προχώρησαν σε κινητοποίηση το πρωί της Παρασκευής στο γραφείο του Κοσμήτορα με σκοπό την αναστολή των εργασιών. Σύμφωνα με τον κ. Κατσιφαράκη, οι εργασίες αναστάλθηκαν προς το παρόν μετά από αίτημα του εργολάβου που έχει αναλάβει το έργο.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ των φοιτητών και του κ. Κατσιφαράκη στο πλαίσιο της κινητοποίησης των φοιτητών, ο δεύτερος δεσμεύτηκε για άμεση συνεδρίαση της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, στην οποία όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι του Πολυτεχνείου θα έχουν πρόσβαση ώστε να κατατεθούν οι απόψεις των φοιτητών και φοιτητριών για το μέλλον του «Τριγώνου».