Skip to main content

ΑΠΘ: Εργαστήριο του Τμήματος Φαρμακευτικής κατέλαβαν οι αντιεξουσιαστές

Ο χώρος τον οποίο κατέλαβαν οι αντιεξουσιαστές στο ΑΠΘ είναι εργαστήριο του Τμήματος Φαρμακευτικής-Οι πρυτανικές αρχές έχουν ενημερώσει την εισαγγελία

Εργαστήριο του Τμήματος Φαρμακευτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στο οποίο ασκούνται εκατοντάδες φοιτητές είναι ο χώρος τον οποίο κατέλαβαν οι αντιεξουσιαστές, ως απάντηση για την προ ημερών εκκένωση στο "στέκι του Βιολογικού".

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην Voria.gr ο πρόεδρος του Τμήματος Κυριάκος Καχριμάνης πρόκειται για ένα χώρο οποίος είναι εξαιρετικά αναγκαίος για την εκπαίδευση των φοιτητών. Όπως εξηγεί ο κ. Καχριμάνης είναι εργαστήριο του τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας στο οποίο εκπαιδεύονται περίπου 120 με 140 φοιτητές. "Μέχρι και πριν από την πανδημία, όσο γίνονταν μαθήματα δια ζώσης, στο εργαστήριο γινόταν κανονικά η εκπαίδευση των φοιτητών. Επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί ξανά μετά την εξεταστική καθώς είναι μάθημα του εαρινού εξαμήνου. Είναι ενεργό και αναγκαίο εργαστήριο, ήταν σε χρήση, με πλήρη εξοπλισμό και υλικά".

Όπως σημειώνει, το Τμήμα Φαρμακευτικής δεν έχει δικό του κτήριο. Στεγάζεται σε τρεις ορόφους του κτιρίου Βιολογίας, της Σχολής Θετικών Επιστημών. "Αυτό το εργαστήριο είχε κατασκευαστεί κάποτε, εξωτερικά, πίσω από το Χημείο για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του Τμήματος Φαρμακευτικής γιατί έχουμε πολλά εργαστηριακά μαθήματα και δεν διαθέτουμε χώρους. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε δυσκολία για το πως θα λειτουργήσουμε το επόμενο εξάμηνο με τις εργαστηριακές ασκήσεις. Τον χρειαζόμαστε αυτόν το χώρο και βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη θέση από πλευράς εκπαιδευτικής λειτουργίας".

Ο κ. Καχριμάνης αναφέρει ότι "επειδή, όπως έχει δείξει προηγούμενη εμπειρία, αυτές οι καταλήψεις διαρκούν πάρα πολύ, εμείς θα ζητήσουμε βοήθεια από την Πρυτανεία προκειμένου να εγκαταστήσουμε κάπου, σε κάποιον άλλο χώρο το εργαστήριο αυτό, έστω με ό,τι εξοπλισμό έχουμε στη διάθεσή μας". Σημειώνεται ότι οι καταληψίες το απόγευμα της Δευτέρας μετέφεραν μέσα σε κούτες μέρος του εξοπλισμού (μικροσυσκευές) και των υλικών (αντιδραστήρια) του εργαστηρίου, αρχικά στην είσοδο του παλιού Χημείου και όταν τους είπαν ότι δεν ήταν δικά τους, αλλά της Φαρμακευτικής τα μετέφεραν στη Φαρμακευτική. "Δεν έχουν μεταφερθεί όλα. Μεγάλο μέρος του εξοπλισμού παραμένει στον κατειλημμένο χώρο", επισημαίνει ο κ. Καχριμάνης.

Στο ερώτημα εάν εκείνος συνομίλησε με τους καταληψίες ο πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής τόνισε πως "δεν είναι μία συγκεκριμένη ομάδα, δεν εκπροσωπούνται από έναν. Επιπλέον, δεν έχω να πω κάτι μαζί τους. Έχουν κάνει μια παράνομη πράξη και θα πρέπει να αποδοθεί ο χώρος στο πανεπιστήμιο. Από κει και πέρα αρμόδιες για να προβούν στις δέουσες ενέργειες είναι οι πρυτανικές αρχές. Δεν μπορούμε να αφήνουμε τον καθένα να καταλαμβάνει έναν χώρο, να τον χρησιμοποιεί όπως θέλει, στερώντας τον από το πανεπιστήμιο, από τους φοιτητές".

Ο κ. Καχριμάνης αναφέρει, μάλιστα, ότι πριν από μήνες, έπειτα από κάποιο πάρτι που είχε γίνει, άγνωστοι έσπασαν ένα παράθυρο και μπήκαν μέσα στο εργαστήριο προκαλώντας ζημιές.

Μιλώντας στην Voria.gr ο αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων Ανδρέας Γιαννακουδάκης ανέφερε ότι "οι πρυτανικές αρχές έχουν ενημερώσει από την πρώτη στιγμή την αρμόδια εισαγγελία για την κατάληψη στο ΑΠΘ. Πλέον, ο λόγος ανήκει στις αρμόδιες αρχές". Σημείωσε, παράλληλα, ότι ο υπό κατάληψη χώρος είναι υπερπολύτιμος για τη Φαρμακευτική. "Επειδή πρόκειται για μια λυόμενη κατασκευή, το πανεπιστήμιο είχε πάρει απόφαση πριν από αρκετά χρόνια να την κατεδαφίσει. Καθώς, όμως, δεν υπήρχαν άλλοι διαθέσιμοι χώροι για το συγκεκριμένο εργαστήριο, η απόφαση εκείνη δεν εκτελέστηκε ποτέ".