Skip to main content

ΑΠΘ: Γολγοθάς οι πρακτική άσκηση για τους φοιτητές ψυχολογίας

Το σύστημα με το οποίο επιλέγονται οι φοιτητές για την άσκησή τους αφήνει πολλούς εκτός πρακτικής αναγκάζοντάς τους να παρατείνουν τις σπουδές τους.

Σοβαρό πρόβλημα με την πραγματοποίηση της πρακτικής τους άσκησης έρχονται κάθε χρόνο οι τεταρτοετείς φοιτητές του τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ, όπως οι ίδιοι καταγγέλουν.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η πρακτική άσκηση στο τμήμα τους είναι υποχρεωτική, μειωμένη κατά τέσσερις ώρες από 8ωρη που ήταν, διαρκεί μόλις 41 μέρες και αμοίβεται συνολικά με 250 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, προτεραιότητα έχουν οι φοιτητές που χρωστάνε λιγότερα μαθήματα για το πτυχίο,μκάτι που όπως αναφέρει η καταγγελία «βάζει σε μειονεκτική θέση συμφοιτητές μας, οι οποίοι μπορεί να εργάζονται για να τα βγάλουν πέρα».

Κάθε εξάμηνο, οι δομές που προσφέρονται είναι αναντίστοιχες με τον αριθμό των φοιτητών που αιτούνται, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές φοιτητές να μένουν εκτός πρακτικής άσκησης και στο χειμερινό, και στο εαρινό εξάμηνο και να αναγκάζονται να παρατείνουν τις σπουδές του στο 5ο έτος σπουδών.

Αυτή η εξέλιξη προκαλεί ανησυχία σε πολλούς φοιτητές, αφού επιβαρύνονται οικονομικά και αυτοί και οι οικογένειές τους. Ενδεικτικά, στο εαρινό εξάμηνο του 2019 έμειναν χωρίς πρακτική σχεδόν 80 άτομα και στο τρέχον χειμερινό εξάμηνο 100.

«Ως Σύλλογος Φοιτητών Ψυχολογίας, υπερασπιζόμαστε την υποχρεωτική πρακτική άσκηση, τη σύνδεση της επιστημονική θεωρίας με την πράξη. Διεκδικούμε να είναι 6μηνη, με μισθό στο ύψος των αναγκών μας και να καλύπτονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Οι απαντήσεις που παίρνουμε από Πρόεδρο και Κοσμήτορα είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά και ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Εμείς απαιτούμε άμεσο έκτακτο κονδύλι από το κράτος να καλύπτουν όλες οι ανάγκες μας, να δοθεί άμεση λύση στα εμπόδια που συναντάμε στην ολοκλήρωση των σπουδών μας», αναφέρει χαρακτηριστικά η καταγγελία.

Μάλιστα επισημαίνεται πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, είναι πολύ πιθανή η κατάργηση της υποχρεωτικής πρακτικής σε προπτυχιακό επίπεδο (ήδη πολλοί φοιτητές αναγκάστηκαν να κάνουν πρακτική άσκηση απλήρωτοι σε δομές εκτός ΕΣΠΑ) και οι φοιτητές θα αναγκαστούν να αναζητήσουν την πρακτική επάρκεια που θέλουν σε ιδιωτικές δομές πληρώνοντας χιλιάδες ευρώ, και σε μεταπτυχιακά που τους υποχρεώνουν όπως λένε να κάνουν πρακτική άσκηση έναν χρόνο απλήρωτοι.