Skip to main content

Κορωνοϊός-ΑΠΘ:Μείωση 36% στο ιικό φορτίο των λυμάτων-Όχι στη χαλάρωση των μέτρων

Στα επίπεδα της 26ης Οκτωβρίου έφτασαν οι τιμές – Αντίθετος στο άνοιγμα της λιανικής μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση δηλώνει ο πρύτανης

Μείωση της τάξης του 36% στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης κατέγραψε η επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ την εβδομάδα από τις 3 έως τις 9 Δεκεμβρίου.

Παρά το γεγονός ότι την περασμένη Παρασκευή τα μηνύματα δεν ήταν ενθαρρυντικά, με τις μετρήσεις στη συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-Cov-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης να δείχνουν μία σταθεροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας στα υψηλά επίπεδα των αρχών Νοεμβρίου, συνολικά από την περασμένη Τετάρτη μέχρι και χθες καταγράφηκε μία πτωτική τάση.

«Είμαστε 36% κάτω την τελευταία εβδομάδα σε σχέση με τη μέση τιμή της περασμένης Τετάρτης. Το ιικό φορτίο είναι αυτό της 26ης και 27ης Οκτωβρίου, τότε που ήμασταν στο πορτοκαλί. Ήταν το σημείο που άρχιζε να ανεβαίνει το φορτίο και να λέμε κλείστε», είπε στη Voria.gr ο πρύτανης του ΑΠΘ και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, Νίκος Παπαϊωάννου.

Ο πρύτανης, πάντως, τονίζει ότι τα όποια αισιόδοξα μηνύματα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σηματοδοτήσουν χαλάρωση. «Δεν επαναπαυόμαστε με τίποτα, γιατί δεν θέλει πολύ να ανεβούν και πάλι οι τιμές. Είδαμε τι έγινε από τις 26 Οκτωβρίου μέχρι τις 6 Νοεμβρίου και επίσης από τις 6 μέχρι τις 18 Νοεμβρίου», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο κ. Παπαϊωάννου δηλώνει αντίθετος με το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικού εμπορίου. «Πρέπει να συνεχίσουμε με ίδια μέτρα. Κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να ανοίξουν τα καταστήματα λιανικής σε αυτήν τη φάση και με αυτά τα δεδομένα. Δεν σημαίνει ότι επειδή πιάσαμε το πορτοκαλί τελειώσαμε. Πρέπει να συνεχιστεί κι άλλο η πτωτική αυτή τάση. Να φτάσουμε σε ένα επίπεδο ημερήσιων κρουσμάτων γύρω στα 100 με 150, να παγιωθεί αυτό και μετά να συζητήσουμε για άρση των μέτρων», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον πρύτανη, είναι άγνωστο το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να πέσουμε στον συγκεκριμένο αριθμό κρουσμάτων, ενώ ακόμα και τότε θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή. «Αν παγιωθεί η κατάσταση, οτιδήποτε ανοίξει πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή. Αυτό ισχύει όχι μόνο για το άνοιγμα, αλλά και για τη στάση όλων μας, που προφανώς έχουμε κουραστεί από όλη αυτήν την κατάσταση», κατέληξε.