Skip to main content

Χαλκιδική: Ανοίγει ξανά η κατασκήνωση του ΑΠΘ στο Ποσείδι - Δύο κρίσιμα ζητήματα

Τα δύο σοβαρότερα ζητήματα που καλείται να διαχειριστεί το ΑΠΘ - Τι θα πρέπει να έχουν μαζί τους οι φοιτητές ώστε να μπουν στο κάμπινγκ της Καλάνδρας

Χαράς ευαγγέλια για τους φοιτητές αλλά και για τα υπόλοιπα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας καθώς η κατασκήνωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πρόκειται να λειτουργήσει ξανά φέτος.

Συγκεκριμένα η κατασκήνωση στην Καλάνδρα πρόκειται να ανοίξει τις πύλες της την 1η Ιουλίου και θα παραμείνει σε λειτουργία έως και τις 5 Σεπτεμβρίου. Αυτό αποφάσισε το πρυτανικό συμβούλιο, έπειτα από αρκετή συζήτηση και αφού έλαβε υπόψη του όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Όπως εξηγεί στη Voria.gr ο αρμόδιος αντιπρύτανης Οικονομικών Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Χαράλαμπος Φείδας «το θέμα απασχόλησε τις πρυτανικές αρχές, εξετάσαμε όλες τις παραμέτρους και κρίναμε ότι μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει η κατασκήνωση, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα τα οποία προβλέπονται στα υγειονομικά πρωτόκολλα για τους κατασκηνωτικούς χώρους».

Τα δύο σοβαρότερα ζητήματα τα οποία θα κληθεί να διαχειριστεί το πανεπιστήμιο κατά το δίμηνο της λειτουργίας της κατασκήνωσης είναι ο έλεγχος των εισερχομένων, αλλά και η τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των σκηνών. Ως προς το πρώτο θέμα ο κ. Φείδας τονίζει ότι «για τον έλεγχο των εισερχομένων θα αξιοποιήσουμε το εργαλείο του ψηφιακού πιστοποιητικού covid-19. Δηλαδή για να μπει οποιοσδήποτε στην κατασκήνωση θα πρέπει να διαθέτει ένα από τα ακόλουθα τρία πιστοποιητικά: είτε πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού είτε αρνητικό τεστ rapid ή PCR, αλλά όχι self τεστ είτε κάποια βεβαίωση από τον ΕΟΔΥ ότι είχε νοσήσει τους προηγούμενους μήνες».

Ως προς το θέμα της χωροταξικής ταξινόμησης, καθώς όπως είναι γνωστό τα φοιτητικά αντίσκηνα είναι κολλητά το ένα στο άλλο, ο αντιπρύτανης σημειώνει πως θα υπάρχει ειδική διαρρύθμιση ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις. «Βεβαίως, θα πρέπει και οι φοιτητές, αλλά και οι λοιποί κατασκηνωτές, να επιδείξουν υπευθυνότητα και να σεβαστούν αυτά τα μέτρα».

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η ανεξέλεγκτη είσοδος των φοιτητών από την πλευρά της παραλίας. Ο κ. Φείδας αναφέρει ότι στην κατασκήνωση θα υπάρχει φύλαξη κι επιπλέον «νομίζω πως και οι ίδιοι οι φοιτητές θα αντιληφθούν ότι είναι καλύτερο για όλους να τηρηθούν οι κανόνες και οι αποστάσεις. Είναι απαραίτητο όλοι οι κατασκηνωτές να είναι αρνητικοί στον κορωνοϊό. Αυτό είναι προς το συμφέρον όλων, κατασκηνωτών και εργαζομένων».

Ο αντιπρύτανης επισημαίνει πως όσοι διαθέτουν τα απαραίτητα υγειονομικά πιστοποιητικά θα μπορούν να μπουν στην κατασκήνωση. «Δεν τίθεται θέμα χώρου. Μπορεί οι σκηνές να είναι πιο απομακρυσμένες, αλλά υπάρχει πολύς κατασκηνωτικός χώρος που θα τους χωράει όλους. Δεν έχει κανείς κανένα λόγο για να μην μπει από την είσοδο. Άλλωστε και το αντίτιμο είναι συμβολικό, στα δύο ευρώ και αφορά τη χρήση και μόνο των εγκαταστάσεων», αναφέρει.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, εκτός από πέρυσι που η κατασκήνωση δεν λειτούργησε λόγω πανδημίας, λειτουργεί εντός αυτής και ιατρείο. «Αυτό θα υπάρχει φυσικά και φέτος και μάλιστα θα είναι προσανατολισμένο στον εντοπισμό και τη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων. Θα λειτουργεί με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ», εξηγεί ο κ. Φείδας. Στην κατασκήνωση θα λειτουργήσει κανονικά το εστιατόριο, αλλά και το αναψυκτήριο, κι αυτά με βάση τα προβλεπόμενα περιοριστικά μέτρα.

Στο ερώτημα εάν θα γίνουν εκδηλώσεις και συναυλίες ο αντιπρύτανης τονίζει πως «προς στιγμήν δεν μας απασχόλησε κάτι τέτοιο. Θα το εξετάσουμε στην πορεία. Ευελπιστούμε, άλλωστε, μέχρι να έρθει η ώρα να ανοίξει η κατασκήνωση, τα κρούσματα να έχουν περιοριστεί ακόμη περισσότερο καθώς θα έχουν προχωρήσει και οι εμβολιασμοί. Άρα, αποφάσεις γι' αυτό θα πάρουμε με βάση την κατάσταση που θα υπάρχει τότε». Ο κ. Φείδας υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι «παρά τα όποια προβλήματα και τις όποιες επιφυλάξεις, κρίναμε ότι η κατασκήνωση πρέπει να λειτουργήσει καθώς επιτελεί και έναν κοινωνικό αλλά και εκπαιδευτικό ρόλο. Οι φοιτητές έχουν απομακρυνθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο από το πανεπιστήμιο και η κατασκήνωση είναι μια ευκαιρία για επανασύνδεση με την ελπίδα ότι από τον Σεπτέμβριο θα επιστρέψουμε όλοι στα αμφιθέατρα».