Skip to main content

ΑΠΘ: Nέοι ερευνητές θα παρουσιάσουν την πρωτότυπη έρευνά τους για το 1821

Δεκατρείς νέοι ερευνητές του ΑΠΘ, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και νέοι διδάκτορες, θα παρουσιάσουν πρωτότυπες εργασίες

«Νέοι ιστορικοί του ΑΠΘ για το 1821» είναι ο τίτλος του Συνεδρίου που εντάσσεται στο πλαίσιο του επετειακού έτους 2021 για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Μαρτίου 2021.

Η διαδικτυακή εκδήλωση θα ξεκινήσει με τον χαιρετισμό του Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικολάου Γ. Παπαϊωάννου.

Δεκατρείς νέοι ερευνητές του ΑΠΘ, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και νέοι διδάκτορες, θα παρουσιάσουν πρωτότυπες εργασίες. Πρόκειται για τα αποτελέσματα ερευνητικού έργου, το οποίο εκπονήθηκε με την ευγενική χορηγία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, στο πλαίσιο των δράσεων της «Πρωτοβουλίας 1821-2021», προκειμένου να ενισχύσει τη στοχευμένη έρευνα πεδίου. Το έργο εποπτεύθηκε από Καθηγητές του ΑΠΘ, από τα τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ.

Οι μελέτες έχουν προκύψει είτε από την έρευνα ανέκδοτων πηγών, ενετικών, ελληνικών, σερβικών, είτε αποτελούν πρωτότυπες αναγνώσεις δευτερογενών πηγών, του Τύπου και εικαστικού υλικού. Μία από τις συνεδριάσεις είναι ειδικά αφιερωμένη στη μελέτη των εορτασμών του 1821.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα μεταδοθούν διαδικτυακά από τον σύνδεσμο https://www.auth.gr/video/28981 και η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν. Ο κατάλογος των νέων επιστημόνων με τον τίτλο της εργασίας που εκπονούν διατίθεται στον σύνδεσμο: https://websites.auth.gr/auth2021/events/istorikoi/