Skip to main content

ΑΠΘ: Ο Κ.Βαρώτσος εκπροσωπεί την Ελλάδα σε έκθεση για τον Α' Παγκόσμιο

Ο λόγος για την έκθεση «1914 / 1918 - Not Then, Not Now, Not Ever» - Μαζί με άλλους καλλιτέχνες θα φιλοτεχνήσει μνημείο για την παγκόσμια ειρήνη

Ο Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Βαρώτσος, συμμετέχει στην έκθεση «1914 / 1918 - Not Then, Not Now, Not Ever», η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο της 100ής επετείου από τη λήξη του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου (11η Νοεμβρίου 2018), στο Βερολίνο, στο κτήριο Reichstag του Κοινοβουλίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018, σε ειδική εκδήλωση για την επέτειο υπογραφής της ανακωχής και λήξης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, ενώ θα είναι ανοιχτή για το κοινό από το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018 έως και το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2019. Στη συνέχεια, η έκθεση θα μεταφερθεί στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.

Έναν αιώνα μετά την υπογραφή της «Ανακωχής της Κομπιέν», η οποία σηματοδότησε τη λήξη του Μεγάλου Πολέμου (11 Νοεμβρίου 1918), 31 καλλιτέχνες, εκπροσωπώντας όλες τις χώρες που είχαν υπογράψει τη συνθήκη, φιλοτεχνούν ένα μνημείο για την παγκόσμια ειρήνη, αποτυπώνοντας ο καθένας τη δική του ιδιαίτερη ματιά. Και τα τριάντα ένα έργα φιλοτεχνήθηκαν σε ένα κομμάτι ξύλου βελανιδιάς, η οποία προέρχεται από ένα πρώην πεδίο μάχης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στην περιοχή της Αλσατίας.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση συγκαταλέγονται στην «ελίτ» της παγκόσμιας τέχνης. Εκτός από τον κ. Βαρώτσο, ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα, συμμετέχουν, επίσης, οι: Aljoscha (Ουκρανία), Mirosław Bałka (Πολωνία), Jean Boghossian (Αρμενία), Christian Boltanski (Γαλλία), Monica Bonvicini (Ιταλία), Wim Botha (Νότιος Αφρική), Geta Brătescu (Ρουμανία), Pedro Cabrita Reis (Πορτογαλία), Tony Cragg (Ηνωμένο Βασίλειο), Berlinde De Bruyckere (Βέλγιο), Braco Dimitrijević (Κροατία), Cevdet Erek (Τουρκία), Fiona Hall (Αυστραλία), IRWIN (Σλοβενία), Ilya and Emilia Kabakov (Ρωσία), Anish Kapoor (Ινδία), David McCracken (Νέα Ζηλανδία), Hermann Nitsch (Αυστρία), Roman Ondak (Σλοβακία), Sándor Pinczehelyi (Ουγγαρία), Sadaharu Horio (Ιαπωνία), Sean Scully (Ιρλανδία), Kiki Smith (ΗΠΑ), Nedko Solakov (Βουλγαρία), Jana Sterbak (Καναδάς), Rirkrit Tiravanija (Ταϊλάνδη), Raša Todosijević (Σερβία), Günther Uecker (Γερμανία), Huang Yong Ping (Κίνα), Jana Želibská (Τσεχία).

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση παρέχονται στον σύνδεσμο: http://art-culture-international.de/projects/#1539599311651-514ea447-036b.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του Κωνσταντίνου Βαρώτσου

Ο Κωνσταντίνος Βαρώτσος είναι γλύπτης και Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, όπου διδάσκει Εικαστικές Τέχνες. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Πεσκάρα, στην Ιταλία, και συνέχισε τις σπουδές του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης και ως υπότροφος του Ιδρύματος Fullbright, στη Νέα Υόρκη.

Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Biennale του Σάο Πάολο το 1987 και στη Biennale της Βενετίας το 1999. Συμμετείχε, επίσης, στη Biennale της Βενετίας με το Ιταλικό περίπτερο δύο φορές, το 1992 και το 1995, καθώς και στη Biennale του Λος Άντζελες το 1999. Έχει παρουσιάσει έργα του σε πλήθος εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έργα του υπάρχουν σε δημόσιους χώρους στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Ιταλία, στις ΗΠΑ και στην Ελβετία. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις, ενώ για τη συνολική καλλιτεχνική του προσφορά έχει λάβει από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας την τιμητική διάκριση «Cavaliere dell’ Ordine della Stella della Solidarietà Italiana», το 2014. Είναι μέλος της Ακαδημίας Engelberg της Ελβετίας.

Το πλήρες βιογραφικό σημείωμα του κ. Βαρώτσου είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο: http://www.costasvarotsos.gr/cv03-gr.html.