Skip to main content

ΑΠΘ: Πρέπει να υπάρξει νεκρός για να μπει φρένο στα πάρτι των κερδοσκόπων;

Η υπόθεση με τα παράνομα πάρτι μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου, αν μη τι άλλο, γελοιοποιεί όλες τις αρμόδιες αρχές οι οποίες αδυνατούν να τα ελέγξουν

Πριν από μια βδομάδα, στη διάρκεια ενός από τα καθιερωμένα πλέον, μεταμεσονύκτια πάρτι εντός του campus του ΑΠΘ, μεθυσμένοι νεαροί έθεσαν σε κίνηση σκαπτικό μηχάνημα με αποτέλεσμα να παρασύρουν έναν από την παρέα τους ο οποίος νοσηλεύεται με σοβαρό τραύμα στο πόδι του. Τα ξημερώματα της Κυριακής, νεαρή η οποία συμμετείχε στο νέο ολονύκτιο πάρτι, έπεσε σε φρεάτιο, εντός του πανεπιστημίου όπου εντοπίστηκε λιπόθυμη, έπειτα από αρκετή ώρα και μεταφέρθηκε στο εφημερεύον νοσοκομείο. Τα δύο αυτά περιστατικά επαναφέρουν με πιο επιτακτικό τρόπο την ανάγκη να μπει φρένο στα παράνομα πάρτι τα οποία διοργανώνονται από επιτήδειους κερδοσκόπους μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου.

Τα πάρτι είναι παράνομα, όχι επειδή παραβιάζονται οι περιορισμοί που υπάρχουν λόγω της πανδημίας· άλλωστε, σε λίγες μέρες οι περισσότεροι απ' αυτούς πρόκειται να αρθούν. Τα πάρτι είναι παράνομα για άλλους δύο λόγους. Πρώτον γιατί, παραβιάζεται κάθε έννοια νομιμότητας. Από την αυθαίρετη οικειοποίηση χώρων του πανεπιστημίου για καθαρά κερδοσκοπικούς σκοπούς, έως την παράνομη διακίνηση προϊόντων χωρίς παραστατικά και φυσικά, την είσπραξη δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, χωρίς την παραμικρή απόδειξη. Εν ολίγοις, κάποιοι επιτήδειοι, οι οποίοι δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το πανεπιστήμιο, κερδοσκοπούν σε βάρος του κράτους και μάλιστα με την ανοχή του κράτους.

Δεύτερον γιατί, όπως αποδεικνύεται, γίνονται υπό συνθήκες οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των νεαρών που συμμετέχουν σε αυτά. Πέρα από τα δύο πρόσφατα ατυχήματα, είναι κοινό μυστικό ότι σε αυτά τα πάρτι τα ποτά που σερβίρονται είναι συνήθως νοθευμένα, ποτά-μπόμπες, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την υγεία των νεαρών που τα καταναλώνουν.

Η υπόθεση με τα παράνομα πάρτι μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου, αν μη τι άλλο, γελοιοποιεί όλες τις αρμόδιες αρχές οι οποίες αδυνατούν να τα ελέγξουν. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για ανικανότητα, αλλά για έλλειψη πολιτικής βούλησης. Η Πολιτεία παρεμβαίνει συνήθως εκ των υστέρων, κατόπιν εορτής, υπό μορφή μιας συνήθους εισαγγελικής παραγγελίας η οποία σπανίως αποφέρει αποτελέσματα, οι δε πρυτανικές αρχές έχουν σηκώσει τα χέρια, παραδεχόμενες την αδυναμία τους, ή άλλως, την ανικανότητά τους. Από κοντά και η εκκωφαντική σιωπή της αντιπολίτευσης η οποία θεωρεί προφανώς ότι η απαγόρευση αυτών των πάρτι αποτελεί καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου.