Skip to main content

ΑΠΘ: Πρόσφυγες,μετανάστες και εθελοντισμός-Στον δρόμο προς συμπερίληψη

Στη συνάντηση Δικτύωσης Οργανώσεων συμμετείχαν περίπου 40 εκπρόσωποι και μέλη φορέων της κοινωνίας των πολιτών της Θεσσαλονίκης.

Περίπου 40 εκπρόσωποι και μέλη φορέων της κοινωνίας των πολιτών της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στην συνάντηση Δικτύωσης Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, με θέμα «Πρόσφυγες, Μετανάστες και Εθελοντισμός: στον δρόμο προς τη συμπερίληψη» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Ιουλίου, στο LAB29A του SolidarityNow, στο πλαίσιο του Ερευνητικού Ευρωπαϊκού Έργου Volunteering Among Immigrants – VAI (https://www.vai-project.eu) που συντονίζει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
 
Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας του έργου VAI στην Ελλάδα, σχετικά με τον εθελοντισμό με και για μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ εξετάστηκαν θέματα όπως οι πρακτικές, τα προβλήματα, το θεσμικό πλαίσιο και οι συνέργειες.

Στη διάρκεια της συζήτησης αναδείχθηκαν τα παρακάτω θέματα:

Η ανάγκη ανάπτυξης ενός οριζόντιου γενικού θεσμικού πλαισίου για τον εθελοντισμό, το οποίο ακόμη δεν υπάρχει αν και βρίσκεται υπό διαμόρφωση εδώ και αρκετά χρόνια, γεγονός που δυσχεραίνει την εθελοντική δράση στις οργανώσεις της ΚτΠ.

Οι αντιφάσεις και τα λεπτά όρια μεταξύ αλληλεγγύης, εθελοντισμού και μισθωτής εργασίας, με δεδομένους τους προβληματισμούς που διατυπώθηκαν για την «αξιοποίηση» του εθελοντισμού από επιχειρήσεις για αδήλωτη, ανασφάλιστη εργασία.

Η ανάγκη μετάγγισης ενός ιδεολογικού πλαισίου δράσης από την πλευρά των οργανώσεων και των σκοπών τους, ώστε να προωθηθεί η αλληλεγγύη αντί της «εργαλειακής» προσφοράς, όπου ο εθελοντισμός στοχεύει στον εμπλουτισμό του βιογραφικού σημειώματος.

Η ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, καθώς, όπως διατυπώθηκε, πολλές οργανώσεις δραστηριοποιούνται σε κοινά πεδία και αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε ανανεώνοντας το ραντεβού για την επόμενη συνάντηση, με την συμμετοχή περισσότερων φορέων και εκπροσώπων του χώρου, που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές φθινόπωρο.