Skip to main content

ΑΠΘ: Πρωτοβουλία φοιτητών της Ιατρικής υπέρ των εμβολιασμών

Το σύνθημα της καμπάνιας είναι «Εγώ Εμβολιάστηκα! Εσύ;» και οι στόχοι της ορίζονται με το τετράπτυχο Εμβολιάζομαι, Προστατεύομαι, Προστατεύω, Προσφέρω

Καμπάνια, μέσω διαδικτύου, υπέρ των εμβολιασμών κατά της covid-19 πραγματοποιεί μια ομάδα τελειόφοιτων φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Γενικής Ιατρικής και Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας. Το κεντρικό σύνθημα της καμπάνιας είναι “Εγώ Εμβολιάστηκα! Εσύ;” και οι στόχοι της ορίζονται από τις λέξεις: Εμβολιάζομαι, Προστατεύομαι, Προστατεύω, Προσφέρω.

Όπως τονίζουν οι ίδιοι πρόκειται “για μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία των φοιτητών-φοιτητριών και δεν προωθεί τα συμφέροντα οποιασδήποτε φαρμακευτικής, ιατρικής ή λοιπής εταιρείας, φορέα, οργανισμού ή/και ατόμων. Η διεκπεραίωση του project δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε οικονομικό, πολιτικό, θρησκευτικό ή/και λοιπό κίνητρο”.

Στις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι φοιτητές/τριες τονίζουν ότι στόχος του project “Εγώ Εμβολιάστηκα! Εσύ;” είναι “η ενημέρωση των νέων ηλικίας 18 έως 30 ετών, για τη σημασία, τα οφέλη και τους πιθανούς κινδύνους του εμβολιασμού και η ενδυνάμωσή τους με χρήσιμες γνώσεις ώστε να λάβουν συνειδητά ωφέλιμες αποφάσεις σχετικά με τον εμβολιασμό τους”. To project έχει νεανικό, επιστημονικό, συμπεριληπτικό και διαδραστικό-βιωματικό χαρακτήρα. Αναπτύσσεται σε τρεις άξονες οι οποίοι είναι: η ενημέρωση, η ανταλλαγή εμπειριών και σκέψεων μεταξύ των νέων και η συζήτηση και αλληλεπίδραση με κάθε ενδιαφερόμενο/η.

Προς τον σκοπό αυτόν υπάρχουν πολλές αναρτήσεις με πλούσιο ενημερωτικό υλικό, ξεκινώντας από τις πλέον απλές έννοιες όπως τι είναι ανοσία και πώς επιτυγχάνεται, τι είναι και πώς δρουν τα εμβόλια, πόσα είδη εμβολίων υπάρχουν κατά της covid-19, ποιες είναι οι τυχόν παρενέργειες κ.ο.κ.

Επίσης υπάρχει ερωτηματολόγιο με είκοσι ερωτήσεις – απαντήσεις σχετικά με τους εμβολιασμούς, μέσω των οποίων λύνονται πολλές απορίες και παρέχονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τον εμβολιασμό.

Μέσα από διαδοχικές, συνεχείς αναρτήσεις υπό τον τίτλο “Μύθοι και αλήθειες”, δίνονται απαντήσεις σε πολλά από αυτά τα οποία κυκλοφορούν ευρέως στο διαδίκτυο, τα οποία στην πλειονότητά τους είναι ατεκμηρίωτα ή λανθασμένα. Για παράδειγμα απαντάται ο ισχυρισμός: “Έχω νοσήσει και αναρρώσει από τη νόσο COVID-19, άρα δεν χρειάζεται να εμβολιαστώ, καθώς διαθέτω ήδη ανοσία έναντι του ιού SARS-CoV-2” ή το ότι “είμαι νέος και υγιής, άρα δεν χρειάζεται να κάνω το εμβόλιο” ή ότι “το εμβόλιο αλλάζει το DNA μου” καθώς και το “Είναι προτιμότερο να κολλήσω τον ιό, ακόμα κι αν χρειαστεί να νοσηλευτώ, παρά να εμβολιαστώ και να υποστώ τις γνωστές ή άγνωστες μακροπρόθεσμες παρενέργειες" κ.ο.κ.  

Παράλληλα, μέσω βιντεοσκοπημένων μηνυμάτων, φοιτητές και φοιτήτριες μεταφέρουν την εμπειρία τους από τον εμβολιασμό και παρακινούν τους φίλους και τους συνομηλίκους τους να κάνουν κι αυτοί το ίδιο.

Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας υπάρχει διάδραση μεταξύ των νέων καθώς όποιος επιθυμεί μπορεί να υποβάλει ερωτήματα ή να συμμετάσχει σε κάποια συζήτηση. Οι τελειόφοιτοι της Ιατρικής του ΑΠΘ καλούν τους νέους να συμμετέχουν ενεργά σε αυτήν την προσπάθεια δηλώνοντας συμμετοχή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: egw.emvoliastika.esy@gmail.com.