Skip to main content

Κορωνοϊός - ΑΠΘ: Προβληματισμός για το εάν θα λειτουργήσουν τα μέτρα

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ αποφάσισε να μεταθέσει κατά μία εβδομάδα, από τις 4 στις 11 Οκτωβρίου, την έναρξη των μαθημάτων για καλύτερη προετοιμασία.

Στο μοντέλο λειτουργίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά κατέληξε η Σύγκλητος του Ιδρύματος στην προχθεσινή συνεδρίασή της. Το μοντέλο της εκπαιδευτικής λειτουργίας ευθυγραμμίζεται ουσιαστικά με τις οδηγίες της Πολιτείας, όπως αυτές έχουν ήδη αποτυπωθεί στις σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Ωστόσο, στην ακαδημαϊκή κοινότητα του ΑΠΘ επικρατεί προβληματισμός ως προς το εάν τα προβλεπόμενα μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν, αλλά και εάν θα αποδειχθούν ικανά να αποτρέψουν συρροές κρουσμάτων covid-19 εντός του πανεπιστημίου. Επιπλέον, από ορισμένες πλευρές επισημαίνεται ότι στο καθεστώς λειτουργίας που αποφασίστηκε υπάρχουν ορισμένα κενά τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε περιθωριοποίηση και αποκλεισμό από την εκπαιδευτική διαδικασία κάποιες κατηγορίες φοιτητών, καθώς και καθηγητών.

Κατ' αρχάς η Σύγκλητος του ΑΠΘ αποφάσισε να μεταθέσει κατά μία εβδομάδα, από τις 4 στις 11 Οκτωβρίου την έναρξη των μαθημάτων της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς προκειμένου να γίνει η καταλληλότερη δυνατή προετοιμασία. Υπενθυμίζεται ότι κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία θα γίνεται μόνο με φυσική παρουσία και δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί, νοσήσει ή διαγνωστεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR ή Rapid Test.

Ποιος θα ελέγχει;

Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι ποιοι και σε ποια σημεία θα ελέγχουν την εκπλήρωση των ανωτέρω προϋποθέσεων. Επειδή τα μέλη ΔΕΠ έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν δύνανται να αναλάβουν αυτό το έργο, για πολλούς και διαφόρους λόγους, το ΑΠΘ, όπως και άλλα πανεπιστήμια, προχωρά στη σύναψη σύμβασης παροχής υπηρεσιών ελέγχου από 124 υγειονομικούς ελεγκτές, για 62 σημεία εισόδου στα κτήρια του Ιδρύματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύμβαση θα είναι με την εταιρεία στην οποία έχει ανατεθεί το έργο της φύλαξης του ΑΠΘ.

Ωστόσο, αρκετά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας εκφράζουν τον προβληματισμό τους κατά πόσο το μέτρο αυτό μπορεί να λειτουργήσει. Ορισμένοι, δε, φοβούνται ότι θα δημιουργηθούν εντάσεις, είτε από μεμονωμένους φοιτητές είτε ακόμη και από φοιτητικές παρατάξεις ή και συλλόγους που ήδη έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους προς το συγκεκριμένο μέτρο. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, οι 124 υγειονομικοί ελεγκτές τις προσεχείς ημέρες θα λάβουν σχετική εκπαίδευση ώστε να μπορούν να διαχειριστούν τέτοιες καταστάσεις.

Η καταλληλότητα των αιθουσών

Το δεύτερο στοιχείο προβληματισμού αφορά την καταλληλότητα των χώρων διδασκαλίας δεδομένου ότι η ΚΥΑ προβλέπει 100% πληρότητα. Όπως είναι γνωστό οι περισσότεροι χώροι διδασκαλίας και εργαστηριακών ασκήσεων στο ΑΠΘ είναι χωρίς εξαερισμό. Ως ένα πρώτο μέτρο η Σύγκλητος αποφάσισε την προμήθεια 150 συσκευών καθαρισμού αέρα με φίλτρα HEPA, αξίας 110.000 ευρώ, για χρήση σε 84 αμφιθέατρα και αίθουσες διδασκαλίας χωρίς δυνατότητα φυσικού εξαερισμού. Επιπλέον καταγράφονται και άλλες αίθουσες διδασκαλίας με ελλιπή εξαερισμό για προμήθεια συσκευών καθαρισμού αέρα με χρηματοδότηση από άλλη πηγή (π.χ. ΕΛΚΕ).

Επίσης θα τοποθετηθούν 150 επιτοίχιες συσκευές αυτόματης παροχής αντισηπτικού υγρού χεριών και ταυτόχρονης θερμομέτρησης του χρήστη, αξίας 10.500 ευρώ οι οποίες θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία κοινόχρηστων χώρων.
Παράλληλα αποφασίστηκε προμήθεια υγειονομικού υλικού, το οποίο περιλαμβάνει αντισηπτικά υγρά, υλικά απολύμανσης χώρων και εξοπλισμού, χαρτί χειρός, υλικά απαραίτητα για την εκπαιδευτική λειτουργία σε εργαστήρια (γάντια μιας χρήσης, αντισηπτικά μαντηλάκια χεριών και επιφανειών, απολυμαντικά σπρέι επιφανειών – εξοπλισμού, πανάκια καθαρισμού φακών), μάσκες μιας χρήσης ή πολλαπλών χρήσεων αξίας 190.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ. Μέρος του υγειονομικού υλικού έχει ήδη παραληφθεί και διανεμηθεί στα Τμήματα ενώ αναμένεται νέα παραλαβή με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Αρκετά μέλη ΔΕΠ εκφράζουν τον προβληματισμό τους κατά πόσο τα μέτρα αυτά μπορούν να αποδειχθούν ασφαλή καθώς στις αίθουσες διδασκαλίας παρατηρείται πολλές φορές συνωστισμός, κυρίως σε ακροατήρια πρωτοετών φοιτητών. Επίσης, όπως αναφέρουν, δεδομένου της έλλειψης χώρων, δεν θα υπάρχει κενός χρόνος ανάμεσα στα μαθήματα ώστε να γίνονται οι απαραίτητες εργασίες καθαρισμού και απολύμανσης.

Οι μαύρες τρύπες

Σύμφωνα με την ΚΥΑ όλη η εκπαιδευτική διαδικασία θα γίνεται μόνον με φυσική παρουσία. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις φοιτητών οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και οι γιατροί τούς συνιστούν ή ακόμη και τους απαγορεύουν να προσέρχονται στα αμφιθέατρα ή στα εργαστήρια. Γι' αυτούς τους φοιτητές δεν υπάρχει καμία πρόνοια για συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω τηλεκπαίδευσης.

Ανάλογο πρόβλημα, για τους ίδιους λόγους, αντιμετωπίζουν και ορισμένοι καθηγητές οι οποίοι επίσης δεν θα μπορούν να διδάξουν λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας. Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει κίνδυνος το συγκεκριμένο μάθημα να μην διδαχθεί.

Στην απόφαση της Συγκλήτου περιλαμβάνεται μεν προμήθεια ηλεκτρονικού υλικού για την υποστήριξη της τηλεκπαίδευσης (κάμερες, ηχεία, ακουστικά, οθόνες, συστήματα τηλεκπαίδευσης και υβριδικής διδασκαλίας), αξίας 613.500 ευρώ, με χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ. Ωστόσο, η ΚΥΑ δεν προβλέπει τηλεκπαίδευση για το νέο ακαδημαϊκό έτος.

«Σε αυτές τις εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο γι' αυτές και προκειμένου να μην αποκλειστεί κανείς από την εκπαιδευτική διαδικασία θα πρέπει ίσως να επιτραπεί η παρακολούθηση ή διδασκαλία μέσω τηλεκπαίδευσης», επισημαίνει ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Δημήτρης Κωβαίος.