Skip to main content

Το ΑΠΘ συγκεντρώνει φάρμακα για απόρους και για ανακύκλωση

Ειδικά κυτία με οπές, κλειδιά και σχετική σήμανση θα τοποθετηθούν αρχικά σε 20 σημεία – περάσματα σε διάφορα τμήματα του ΑΠΘ.

Πρωτοβουλία για συγκέντρωση φαρμάκων που είτε θα οδηγηθούν σε ανακύκλωση, εφόσον έχουν λήξει, είτε θα διατεθούν σε απόρους μέσα από εθελοντικές οργανώσεις ιατρών ανέλαβε η Επιστημονική Φοιτητική Οργάνωση «Aristotle Team of Pharmacy – A.T.P.» του τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ σε συνεργασία με την Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας.

Ειδικά κυτία με οπές, κλειδιά και σχετική σήμανση θα τοποθετηθούν αρχικά σε 20 σημεία – περάσματα σε διάφορα τμήματα του ΑΠΘ, ενώ σταδιακά η δράση θα επεκταθεί σε όλη την πόλη.



Η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε σήμερα στο ισόγειο του κτηρίου διοίκησης του πανεπιστημίου, παρουσία του πρύτανη Νίκου Παπαϊωάννου, του κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, Θόδωρου Δαρδαβέση, του προέδρου του τμήματος Φαρμακευτικής, Κυριάκου Καχριμάνη και του γραμματέα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Γιώργου Κιοσέ.

Ο κοσμήτορας ανέφερε πως κάθε κυτίο θα έχει έναν υπεύθυνο, ο όποιος θα φροντίζει για τη συλλογή τους δύο φορές την εβδομάδα. Τόνισε δε ότι τα φάρμακα, το μεγάλο αυτό δώρο της επιστήμης, είναι επικίνδυνα όταν απορρίπτονται στα απορρίμματα.

Την πρωτοβουλία των φοιτητών επαίνεσε ο πρύτανης του ιδρύματος, σημειώνοντας ότι αποδεικνύει ότι το πανεπιστήμιο «είναι άριστο και τέλειον" και σε σχέση με το ερευνητικό και ακαδημαϊκό του έργο, αλλά και την κοινωνική του προσφορά. «Αυτές οι δράσεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι είμαστε μέρος της κοινωνίας, ότι δεν είμαστε γύρω από έναν τοίχο, αλλά βγαίνουμε έξω από αυτόν και επιστρέφουμε ατην κοινωνία όχι μόνο τη γνώση, αλλά και την ανθρωπιά μας», είπε χαρακτηριστικά.



Από την πλευρά του ο κ. Καχριμάνης δήλωσε πως το τμήμα στηρίζει την προσπάθεια που, όπως είπε, έχει σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του που το πανεπιστήμιο "περνά από τον πολιτικό ακτιβισμό στον επιστημονικό ακτιβισμό με δράσεις υψηλής ευαισθησίας".

Αρωγός στην προσπάθεια των φοιτητών δήλωσε και ο κ. Κιοσές εκ μέρους του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο οποίος, όπως ανέφερε, συγκεντρώνει εδώ και 20 χρόνια φάρμακα για αξιοποίηση και τελευταία για τον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας.

Η πρόεδρος της ομάδας, Αμέρισσα Καπετάνιου, ανέφερε πως η ιδέα γεννήθηκε πριν από τρία χρόνια, αλλά καθυστέρησε να υλοποιηθεί λόγω πανδημίας. Όπως είπε, στόχος είναι να ενημερωθεί η κοινωνία για την αξία της συλλογής αλλά και της ανακύκλωσης φαρμάκων. "Πολύ σημαντικό στην ομάδα μας είναι να έχει διττό χαρακτήρα. Πέρα από τον επιστημονικό να έχει και τον κοινωνικό. Πιστεύουμε ότι πέρα από επιστήμονες υγείας και φαρμακοποιοί είμαστε και άνθρωποι και προσπαθούμε στα πλαίσια αυτά να βοηθήσουμε και τους ανθρώπους γύρω μας", τόνισε και εξέφρασε την ευχή η δράση της ομάδας να συνεχιστεί για πολλά ακόμη χρόνια.