Skip to main content

ΑΠΘ: Συστήθηκε επιτροπή Covid – Πώς θα αντιμετωπίζεται πιθανό κρούσμα

Στόχος η αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού εντός του campus. Ποιοι συμμετέχουν στην Επιτροπή - Οι ενέργειες που προβλέπονται, πώς θα γίνουν τα μαθήματα

Για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά η οποία ξεκινά στις αρχές Οκτωβρίου προετοιμάζεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του είναι η ασφαλής λειτουργία του Ιδρύματος όσον αφορά την πανδημία.

Μέχρι στιγμής το ΑΠΘ δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερο πρόβλημα από το νέο κορωνοϊό καθώς διαγνώσθηκε έναν μόνο κρούσμα, τον περασμένο Ιούλιο, σε τριτοετή φοιτήτρια Ιατρικής η οποία έκανε την πρακτική της σε νοσοκομείο της πόλης. Ωστόσο, τα πράγματα τότε ήταν διαφορετικά καθώς οι φοιτητές δεν βρίσκονταν στο πανεπιστήμιο αφού από τον περασμένο Μάρτιο, τόσο τα μαθήματα όσο και οι εξετάσεις, πλην κάποιων εργαστηρίων, γίνονταν όλα εξ αποστάσεως. Επιπλέον και το επιδημιολογικό φορτίο ήταν σαφώς ασθενέστερο σε σχέση με τώρα.

Για το λόγο αυτό οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ προχώρησαν στη συγκρότηση μιας “Στρατηγικής Επιτροπής Υγείας για θέματα Covid” όπως αποκαλείται η οποία θα έχει την ευθύνη του συντονισμού των ενεργειών για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού εντός του campus. Στην Επιτροπή συμμετέχουν μόνον γιατροί, πνευμονολόγοι, λοιμωξιολόγοι και μικροβιολόγοι, με προεξάρχοντες τους Σίμο Μεταλλίδη, Γιάννη Κιουμή και Θόδωρο Κοντακιώτη.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ Νίκο Παπαϊωάνου η Επιτροπή ετοιμάζει αυτές τις μέρες τον “οδικό χάρτη” για την αντιμετώπιση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος covid-19 “ώστε το κάθε μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας να γνωρίζει επακριβώς το τι πρέπει να κάνει, που πρέπει να το δηλώσει, πως πρέπει να ενεργήσει”. Επίσης κάθε μέλος της Επιτροπής θα είναι υπεύθυνος για μία σχολή του ΑΠΘ (π.χ. Πολυτεχνική, Επιστημών Υγείας, Θετικών Επιστημών κ.λπ.).

Όπως εξήγησε στην Voria.gr ο κ. Παπαϊωάνου ο “οδικός χάρτης”, μόλις ολοκληρωθεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες, θα διανεμηθεί σε όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, μέλη ΔΕΠ, φοιτητές, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό.

Οι ενέργειες που προβλέπονται

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οδικός χάρτης προβλέπει ότι κάθε σχολή θα ορίσει τον δικό της υπεύθυνο για τη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων ο οποίος θα είναι σε ανοιχτή γραμμή με το μέλος της Επιτροπής το οποίο έχει υπό την ευθύνη του τη συγκεκριμένη σχολή. Κρίσιμο στοιχείο είναι η εκπαίδευση των υπευθύνων των σχολών προκειμένου να μπορούν να αναγνωρίσουν πιθανά κρούσματα ώστε στη συνέχεια να προβαίνουν στις ενέργειες οι οποίες περιγράφονται στον “οδικό χάρτη”.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σε κάθε σχολή θα προβλέπεται ειδικός χώρος, καλά αεριζόμενος, ώστε να μεταφέρεται εκεί πιθανό κρούσμα, έως ότου τον παραλάβει το ΕΚΑΒ, εφόσον δεν θα είναι σε θέση να μετακινηθεί ο ίδιος. Εφόσον διαγνωστεί θετικό τεστ θα ακολουθήσει η διαδικασία της ιχνηλάτησης σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο covid της σχολής και την Επιτροπή και φυσικά απολύμανση των χώρων.
Η Επιτροπή, σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ, θα είναι αρμόδια να αποφασίσει εάν θα πρέπει να κλείσει κάποιο τμήμα ή και κάποια σχολή του ΑΠΘ, αναλόγως της διασποράς του ιού.

Το ΑΠΘ απασχολεί ιδιαίτερα ο χώρος των φοιτητικών εστιών όπου συγχρωτίζονται εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες. Όπως εξηγεί στην Voria.gr ο αρμόδιος αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας Δημήτρης Κωβαίος “αυτή τη στιγμή βρίσκονται στις εστίες περί τους εξακόσιους φοιτητές. Όταν θα ξεκινήσουν τα μαθήματα πιστεύω ότι θα έρθουν πολλοί ακόμη, θα ξεπεράσουμε τους χίλιους. Οι εστίες είναι ένας χώρος όπου δεν είναι εύκολο να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με την ίδια προσήλωση όπως στο υπόλοιπο campus γι' αυτό και εστιάζουμε περισσότερο εκεί την προσοχή μας και έχουμε ζητήσει να ληφθούν περισσότερα μέτρα”.

Πώς θα γίνουν τα μαθήματα

Όσον αφορά το διδακτικό έργο, όλα θα γίνουν βάσει της ΚΥΑ η οποία έχει εκδοθεί εδώ και καιρό. Συγκεκριμένα, τα θεωρητικά μαθήματα στα οποία ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών είναι μικρότερος του πενήντα θα γίνονται με φυσική παρουσία, σε κατάλληλες αίθουσες ή αμφιθέατρα. Με φυσική παρουσία θα γίνονται και όλα τα εργαστήρια.

Διαβάστε: Πώς θα λειτουργήσουν ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ στο χειμερινό εξάμηνο

Αντιθέτως, τα μαθήματα στα οποία ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών είναι μεγαλύτερος του πενήντα, τα οποία είναι και τα περισσότερα, η διδασκαλία θα γίνεται εξ αποστάσεως, όπως είχε συμβεί τους τελευταίους μήνες του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ, “εάν κάποιος καθηγητής επιθυμεί να κάνει φροντηστηριακά μαθήματα, σπάζοντας το ενιαίο τμήμα σε επιμέρους, έως πενήντα φοιτητές, το πανεπιστήμιο είναι έτοιμο να ανταποκριθεί”.