Skip to main content

ΑΠΘ: Τι προβλέπει το σχέδιο φύλαξης του πανεπιστημίου, πότε θα τεθεί σε εφαρμογή

Το ΑΠΘ έχει συγκροτήσει ήδη την Επιτροπή Ασφάλειας και Προστασίας και έχει καταθέσει και ένα πρώτο σχέδιο ασφαλείας στο υπουργείο Παιδείας

Από την έναρξη της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς πρόκειται, όπως όλα δείχνουν, να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο ασφαλείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπως άλλωστε και στα περισσότερα ΑΕΙ της χώρας. Την περίοδο αυτή οι διοικήσεις των πανεπιστημίων βρίσκονται στο στάδιο της εκπόνησης αυτών των σχεδίων και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες αγοράς του απαιτούμενου εξοπλισμού. Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα η εφαρμογή των σχεδίων ασφαλείας θα συμπέσει και με την τοποθέτηση της λεγόμενης πανεπιστημιακής αστυνομίας σε τέσσερα με πέντε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με πληροφορίες, επιθυμούν και οι πρυτανικές αρχές, φοβούμενες ότι, σε διαφορετική περίπτωση, χωρίς δηλαδή την παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ενδέχεται ο εξοπλισμός φύλαξης των Ιδρυμάτων να καταστραφεί πριν καν προλάβει να τεθεί σε εφαρμογή.

Στη φάση της προετοιμασίας ενόψει της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς βρίσκεται και το ΑΠΘ. Όπως δήλωσε στην Voria.gr ο αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Χαράλαμπος Φείδας το ΑΠΘ έχει συγκροτήσει ήδη την Επιτροπή Ασφάλειας και Προστασίας και έχει καταθέσει και ένα πρώτο σχέδιο ασφαλείας στο υπουργείο Παιδείας, εντός των χρονικών ορίων που είχε καθορίσει το υπουργείο. Το επόμενο βήμα θα είναι η προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού ο οποίος είναι απαραίτητος για την υλοποίηση του σχεδίου. "Για το σκοπό αυτό το υπουργείο έχει δώσει ήδη έκτακτη χρηματοδότηση περίπου 10 εκατ. ευρώ από τα οποία το ΑΠΘ δικαιούται περίπου 1,35 εκατ. που αφορά την αγορά του εξοπλισμού καθώς και την ολοκλήρωση των σχεδίων ασφαλείας".

Το ΑΠΘ έχει αρκετές δυσκολίες ως προς τη φύλαξή του καθώς το campus είναι τεράστιο, έχει δεκάδες εισόδους και επιπλέον, εντός της πανεπιστημιούπολης λειτουργεί και το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Συνεπώς, οι έλεγχοι για την είσοδο στο campus είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν. Για το λόγο αυτό, το πιθανότερο είναι, οι έλεγχοι να γίνονται στις εισόδους των διαφόρων σχολών, είτε με ειδική κάρτα εισόδου την οποία θα διαθέτουν φοιτητές, μέλη ΔΕΠ και διοικητικό προσωπικό είτε με κάποια άλλη μέθοδο.

Η διαδικασία για την προμήθεια του εξοπλισμού θα πάρει μήνες καθώς, όπως εξηγεί ο κ. Φείδας, αυτή θα γίνει μέσω διενέργειας διεθνούς διαγωνισμού. Συνεπώς, ο εξοπλισμός ελεγχόμενης πρόσβασης στο πανεπιστήμιο δεν πρόκειται να τοποθετηθεί πριν από το καλοκαίρι.

Ωστόσο, οι πρυτανικές αρχές έχουν ήδη στη διάθεσή τους τρεις συσκευές ελεγχόμενης εισόδου, τα λεγόμενα τουρνικέ, τα οποία προέρχονται από δωρεά προς το πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη αυτά πρόκειται να τοποθετηθούν πιλοτικά στις δύο εισόδους του κτιρίου Διοίκησης το οποίο δέχεται και τις συχνότερες επιθέσεις από ακραίες ομάδες. Το τρίτο ενδέχεται να τοποθετηθεί στην είσοδο της Σχολής Θετικών Επιστημών.

Το ερώτημα, βεβαίως, είναι κατά πόσο ο εξοπλισμός αυτός θα παραμείνει άθικτος καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα φύλαξης υπό τις υπάρχουσες συνθήκες. Όπως επισημαίνει στην Voria.gr ο αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων Ανδρέας Γιαννακουδάκης "η δύναμη φύλαξης που διαθέτει το πανεπιστήμιο είναι ανεπαρκής για το μέγεθός του. Μπορεί να φαίνεται στα χαρτιά ότι διαθέτουμε περίπου διακόσιους φύλακες, αλλά στην πραγματικότητα είναι μόνον οι μισοί καθώς οι υπόλοιποι απασχολούνται σε διοικητικές θέσεις, στις διάφορες σχολές κι ας λογίζονται για φύλακες".

Πάντως, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια ενεργή κατάληψη στο ΑΠΘ. Μόνο τα ξημερώματα της Κυριακής μια ομάδα αγνώστων εισέβαλε στο κτίριο όπου βρίσκονται οι γραμματείες των τμημάτων της Σχολής Θετικών Επιστημών και προκάλεσε κάποιες φθορές μικρής κλίμακας οι οποίες και αποκαταστάθηκαν.