Skip to main content

Ο καθηγητής του ΑΠΘ που είναι κάθε χρόνο στους πιο επιδραστικούς επιστήμονες παγκοσμίως

6G, κοχλιακά εμφυτεύματα και... ιπτάμενα οχήματα - Ποιος είναι ο Γ. Καραγιαννίδης που βρίσκεται για 8η σερί χρονιά στους πιο επιδραστικούς στον κόσμο

Οκτώ συνεχόμενα χρόνια παγκόσμιας αναγνώρισης για έναν Έλληνα καθηγητή από το ΑΠΘ είναι σίγουρα μία μεγάλη κατάκτηση για το πανεπιστήμιο, για τη χώρα αλλά και για την ίδια την επιστήμη. Άλλωστε, έτσι δημιουργούνται τα υγιή και όμορφα πρότυπα που σε ταξιδεύουν.

Ο Γιώργος Καραγιαννίδης αυτήν την περίοδο βάζει ένα σημαντικό λιθαράκι στη δημιουργία ασύρματων δικτύων 6ης γενιάς για τη μετάβαση της ανθρωπότητας στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ δραστηριοποιείται μαζί με την ομάδα του σε αρκετούς ακόμα κλάδους των Τηλεπικοινωνιών.

Ο καθηγητή Ψηφιακών Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων στο Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ περιλαμβάνεται για όγδοη συνεχή χρονιά στη λίστα με τους επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο (Highly Cited Researchers). Η λίστα αυτή συντάσσεται από τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό Thomson Reuters στο πλαίσιο του project Clarivate Analytics. Η βάση που χρησιμοποιεί είναι η πιο έγκυρη πηγή αποθήκευσης όλων των δημοσιεύσεων και αναφορών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πώς όμως μετράται η απήχηση ενός επιστήμονα; Κυρίως από τις αναφορές άλλων επιστημόνων στον υπόλοιπο κόσμο για τις δικές του έρευνες. «Ως ερευνητική ομάδα έχουμε δημοσιεύσει πάνω από 500 εργασίες στα μεγαλύτερα περιοδικά της επιστημονικής περιοχής που θεραπεύουμε και τα αποτελέσματά μας έχουν χρησιμοποιηθεί πάνω από 30.000 φορές στις δημοσιεύσεις άλλων επιστημόνων παγκοσμίως, ακόμη και από ερευνητές μεγάλων πανεπιστημίων όπως το ΜΙΤ και το Στάνφορντ», εξηγεί στη Voria.gr ο καθηγητής.

Στη συγκεκριμένη λίστα βρίσκονται περίπου 6.000  επιστήμονες που έχουν ξεχωρίσει από ένα σύνολο 9.000.000 ερευνητών και επιστημόνων παγκοσμίως. Από την Ελλάδα φέτος περιλαμβάνονται στη λίστα 11 άτομα αλλά μόνο ο κ. Καραγιαννίδης και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, βρίσκονται αδιαλείπτως σε αυτήν τα τελευταία οκτώ χρόνια.

To κύριο πεδίο στο οποίο δραστηριοποιείται 

Η ομάδα δημιουργήθηκε το 2004 και ονομάζεται Wireless Communications & Information Processing (WCIP) Group.

Το κύριο ερευνητικό πεδίο είναι οι ασύρματες επικοινωνίες. Η ομάδα συμμετείχε στη δημιουργία των προτύπων για το 4G, στη συνέχεια στην έρευνα για τις νέες τεχνικές στη συνδημιουργία του προτύπου για το 5G και εδώ και δύο χρόνια παίρνουν μέρος στην έρευνα και σε συνεργασία με ξένους ερευνητές θα δημιουργήσουν το πρότυπο για το 6G το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2030.

Η ομάδα απαρτίζεται από δύο μεταδιδάκτορες, οκτώ υποψήφιους διδάκτορες και επτά μεταπτυχιακούς φοιτητές. «Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν οφείλω να ευχαριστήσω τους προηγούμενους φοιτητές και συνεργάτες όλα αυτά τα χρόνια, καθώς, για να συμπεριληφθεί κάποιος στη λίστα μίας χρονιάς, λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα της έρευνας τα τελευταία δέκα χρόνια. Πρέπει να είσαι συνεχώς ψηλά», λέει ο κ. Καραγιαννίδης.

Πώς όμως διαμορφώνεται το 6G και ποια η διαφορά του με το 5G; 

Για το 6G υπάρχει ένας διεθνής οργανισμός τυποποίησης, o 3GPP, που φτιάχνει ένα πλάνο στο οποίο πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα έως τέλος του 2025, με τις προτάσεις των τεχνικών οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν στην επόμενη γενιά. Από το 2026 ξεκινά η δημιουργία του προτύπου που φτάνει μέχρι το 2027. Το πρότυπο είναι οι κανόνες λειτουργίας, όπου συμμετέχουν και όλες οι μεγάλες εταιρείες, οι κατασκευαστές, γιατί με βάση αυτούς τους κανόνες θα κατασκευαστεί ο εξοπλισμός. Στη συνέχεια ακολουθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα και ο στόχος είναι το 2030 να ξεκινήσει η έναρξη του δικτύου. 

«Η διαφορά με το 5G είναι πως θα μπορεί να υπηρετήσει πολύ μεγαλύτερο αριθμό χρηστών. Υπάρχει μία εκτίμηση από τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών που λέει πως το 2030 θα έχουμε μία τεράστια αύξηση του αριθμού των χρηστών σε tablet, smartphones και στους αισθητήρες που θα πρέπει να εξυπηρετηθούν από το δίκτυο. Η έκτη γενιά θα εξυπηρετήσει πολύ μεγαλύτερο αριθμό χρηστών και θα έχει πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες. Θα μπορούμε να κατεβάζουμε με ασύλληπτες ταχύτητες που θα φτάσουν μέχρι το ένα και δύο Gbps, ενώ αυτήν τη στιγμή δεν ξεπερνάμε στο κινητό μας με το 4G τα 50-60 Mbps και στο 5G τα 200-300 Mbps. Παράλληλα, πολύ μικρή θα είναι η καθυστέρηση στην επικοινωνία. Έτσι, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν νέες εφαρμογές όπως η αποφυγή των ατυχημάτων μέσω της σύνθεσης των αυτοκινήτων που θα κινούνται σε έναν αυτοκινητόδρομο και άλλες, όπως τα αυτόματα οχήματα. Πιστεύω πως μέχρι και το 2035 θα δούμε και ιπτάμενα αυτόματα οχήματα.  Αυτήν τη στιγμή κάτι τέτοιο είναι αδύνατο καθώς δεν υπάρχει κάλυψη του δικτύου παντού», λέει ο καθηγητής. 

Σκοπός της 6ης γενιάς είναι η συνεργασία των επίγειων δικτύων με τα εναέρια είτε είναι δορυφορικά, είτε είναι drones, είτε είναι κάποιες πλατφόρμες σε μεγάλο ύψος. «Κάλυψη παντού», αυτό είναι το σύνθημα. 

Η φόρτιση από απόσταση και το κοχλιακό εμφύτευμα για τους κωφούς

Η ερευνητική ομάδα του κ. Καραγιαννίδη δραστηριοποιείται στην ασύρματη μεταφορά ενέργειας, με άλλα λόγια στη δυνατότητα να φορτίζουμε μικρές συσκευές από απόσταση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εφαρμογές με αισθητήρες, όπως στην αγροκτηνοτροφία στην οποία τα επόμενα χρόνια θα χρησιμοποιούν ένα μεγάλο πλήθος αισθητήρων.

«Το τρίτο ερευνητικό πεδίο είναι η επεξεργασία σήματος για βιοϊατρικές εφαρμογές. Έχουμε αναπτύξει εδώ και δύο χρόνια ένα κοχλιακό εμφύτευμα, το οποίο χρησιμοποιεί φως αντί για  ραδιοκύματα για τη μεταφορά του ήχου από το έξω κομμάτι στο μέσα κομμάτι. Τα κοχλιακά εμφυτεύματα είναι συσκευές που χρησιμοποιούνται σε άτομα που έχουν πολύ μεγάλη απώλεια ήχου, από 97% και πάνω. Το ένα τμήμα τοποθετείται χειρουργικά μέσα στο αφτί και το άλλο είναι έξω σαν ακουστικό. Το εξωτερικό μεταφέρει τον ήχο στο εσωτερικό. Εμείς, για πρώτη φορά, χρησιμοποιήσαμε φως για τη μεταφορά του ήχου από το έξω προς τα μέσα αντί για ραδιοκύματα που, αν είμαστε σε περιβάλλον με παρεμβολές,  δημιουργούν θόρυβο και ο ήχος δεν ακούγεται καλά», σημειώνει ο κ. Καραγιαννίδης.

Αυτό γίνεται σε συνεργασία με τον διευθυντή της κλινικής ΩΡΛ του Παπαγεωργίου, Κωνσταντίνο Μάρκου. «Ο ίδιος έχει το μεγαλύτερο κέντρο τοποθέτησης κοχλιακών εμφυτευμάτων στην Ελλάδα. Η ομάδα δεν έχει προχωρήσει για να πάρει την ευρεσιτεχνία αλλά προσπαθούν να βρουν χρηματοδότηση για να κατοχυρωθεί η πατέντα», αναφέρει.

Χωρίς χρηματοδότηση από το ΕΛΙΔΕΚ...

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση γενικά των ερευνών, δυστυχώς η ομάδα του κ. Καραγιαννίδη, που με βάση τα στοιχεία θεωρείται κορυφή στον τομέα της, δεν έχει χρηματοδοτηθεί ποτέ από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και  Καινοτομίας, (ΕΛΙΔΕΚ), από έναν οργανισμό που ανήκει στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και χρηματοδοτεί έρευνες και ομάδες  αριστείας. «Προσπαθούμε να βρούμε χρηματοδότηση είτε από την Ευρώπη είτε από την Κίνα και από χώρες του Κόλπου, όπως τα ΗΑΕ και το Κατάρ», λέει ο κ. Καραγιαννίδης με την έκφραση της πίκρας

Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Σάμο, συγγραφέας 

Εκτός από επιστήμονας και μηχανικός ο κ. Καραγιαννίδης είναι και συγγραφέας. Το πρώτο του μυθιστόρημα εκδόθηκε τον προηγούμενο Ιούνιο με τίτλο  «Η καρδιά μου το όπλο σου» από τις εκδόσεις Αρμός, και έχει λάβει πολύ θετικές κριτικές από ανθρώπους της λογοτεχνίας.

Ο κ. Γιώργος Καραγιαννίδης γεννήθηκε στο Πυθαγόρειο της Σάμου. Εκεί μεγάλωσε και φοίτησε σε ένα από τα πρώτα Γυμνάσια στην Ελλάδα, το ιστορικό Πυθαγόρειο Γυμνάσιο Σάμου, που λειτούργησε από τα μέσα του 19ου αιώνα. Πριν το 2004 που ήρθε στο πανεπιστήμιο ήταν ερευνητής στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο Ινστιτούτο Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης και στη συνέχεια πήγε στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ. Το 1987 αποφοίτησε από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών στο οποίο εκπόνησε και την διδακτορική του διατριβή από το 1993 έως το 1998.