Skip to main content

ΑΠΘ: Από μαθητές Λυκείου, ερευνητές Φυσικοί στο CERN για μία ημέρα

Περίπου 120 μαθήτριες και μαθητές από 20 Λύκεια της Βόρειας Ελλάδας θα φιλοξενηθούν στο ΑΠΘ για να γίνουν φυσικοί σωματιδίων για μία ημέρα.

Ημερίδα Φυσικής Σωματιδίων για μαθήτριες και μαθητές Λυκείου διοργανώνει ο Τομέας Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των 15ων Masterclasses στη Φυσική Σωματιδίων (15th International Particle Physics Masterclasses 2019) και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019 και ώρες 9.15-18.30, στο Κτήριο της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ (1ος όροφος, Αίθουσα Α31).

Περίπου 120 μαθήτριες και μαθητές από 20 Λύκεια της Μακεδονίας και της Θράκης, από τις Πρέσπες μέχρι το Διδυμότειχο, θα φιλοξενηθούν στο ΑΠΘ για να γίνουν φυσικοί σωματιδίων για μία ημέρα. Ξεκινώντας με διαλέξεις από Καθηγητές του Τομέα, οι μαθητές θα εισαχθούν αρχικά στον κόσμο των Στοιχειωδών Σωματιδίων, ενώ στη συνέχεια, θα συνεργαστούν με τους ερευνητές, τους υποψήφιους διδάκτορες και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Σωματιδίων, καθώς και με τους προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, για να αναλύσουν πραγματικά δεδομένα που συλλέχθηκαν τα τελευταία χρόνια από πειράματα που έχουν πραγματοποιηθεί στον καινούργιο και ισχυρό Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή (Large Hadron Collider, LHC), που βρίσκεται στο εργαστήριο CERN, έξω από τη Γενεύη.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, οι μαθήτριες και οι μαθητές θα μπορούν να «ανακαλύψουν εκ νέου» το σωματίδιο Z ή τη δομή του πρωτονίου, να ανακατασκευάσουν «παράξενα σωματίδια» ή να ψάξουν ανάμεσα στις τροχιές των σωματιδίων για το σωματίδιο Higgs, που ανακαλύφθηκε το 2012 στο CERN. Οι μαθήτριες και οι μαθητές θα ασκηθούν σε δεδομένα από το πείραμα ATLAS στο CERN, στο οποίο συμμετέχει το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ. Στο τέλος της ημέρας, θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των μελετών τους στο Ερευνητικό κέντρο CERN και θα συνομιλήσουν, μέσω τηλεδιάσκεψης (videoconference), με συνομηλίκους τους από άλλες χώρες, σχολιάζοντας τα αποτελέσματά τους, όπως γίνεται σε κάθε διεθνή συνεργασία.

Οι διεθνείς ημερίδες Masterclasses στη Φυσική Σωματιδίων, διοργανώνονται κάθε Μάρτιο. Η βασική ιδέα αυτής της διοργάνωσης, ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια στο πλαίσιο της Διεθνούς Ομάδας Εκλαΐκευσης στη Φυσική των Σωματιδίων (International Particle Physics Outreach Group, IPPOG), επιχειρώντας να δώσει την ευκαιρία στους μαθητές να δουλέψουν σαν πραγματικοί επιστήμονες. Αρκετά από τα παιδιά που συμμετέχουν σε αυτές τις ημερίδες, αποφασίζουν να φοιτήσουν στη συνέχεια σε Τμήματα Φυσικής.

Η φετινή 15η διοργάνωση πραγματοποιείται από τις 7 Μαρτίου έως τις 17 Απριλίου 2019. Συμμετέχουν 225 Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από περισσότερες από 50 χώρες, τα οποία υποδέχονται πάνω  από 13.000 μαθήτριες και μαθητές Λυκείου για να τους μετατρέψουν, για μια μέρα, φυσικούς σωματιδίων.

Περισσότερες πληροφορίες για τη διοργάνωση, παρέχονται στον σύνδεσμο: http://www.physicsmasterclasses.org.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης.