Skip to main content

Απτόητοι οι τευτλοπαραγωγοί από τις «διασφαλίσεις» της ΕΒΖ

Συνεχίζουν την κατάληψη των γραφείων της ζαχαροβιομηχανίας – Ζητούν συγκεκριμένες ημερομηνίες για την εξόφληση τους –Το πλάνο εξυγίανσης της εταιρείας

Δεν φαίνεται να ικανοποιούν τους τευτλοπαραγωγούς οι διαβεβαιώσεις που τους παρείχε, νωρίτερα, η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, σύμφωνα με τις οποίες θα υπάρξει άμεσα ολοσχερής εξόφλησή τους, καθώς επίσης και πως η ενίσχυση για τη συνδεδεμένη καλλιέργεια όσο και οι απαιτήσεις για την παραγωγή των τεύτλων είναι απολύτως διασφαλισμένες.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά από τη χθεσινή «στρατοπέδευση» παραγωγών στα γραφεία της ΕΒΖ, η οποία, εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η απόφαση για κατάληψη των γραφείων της ΕΒΖ αποτελεί ένα μέσο πίεσης από τους τυευτλοπαραγωγούς, οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι να περιμένουν μέχρι τις 30 Ιανουαρίου, οπότε αναμένεται να κατατεθεί στο Δικαστήριο το αίτημα για υπαγωγή της εταιρείας στις πρόνοιες της Προπτωχευτικής Διαδικασίας Εξυγίανσης του άρθρου 106δ. Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΒΖ αλλά και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι τευτλοκαλλιεργητές θα έπρεπε να περιμένουν μέχρι την κατάθεση της αίτησης, προκειμένου να μάθουν για το πότε θα τους δοθούν τα χρήματα που τους οφείλονται.

Σημειώνεται πως η κατάθεση της αίτησης, αρχικά επρόκειτο να γίνει στις 3 Ιανουαρίου, μετατέθηκε  για τις 15 του Γενάρη, για να πάει για τέλος του μήνα.

«Αυτό που ζητούμε είναι να βγει μία ανακοίνωση από τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας, με τα οποία όπως λέει η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται σε συνεννοήση, για το πότε θα καταβληθούν τα χρήματα που μας οφείλονται καθώς και η συνδεδεμένη ενίσχυση προς τους τευτλοπαραγωγούς. Μία τέτοια ανακοίνωση θα τους δέσμευε κατά κάποιον τρόπο. Έχουμε κόψει τιμολόγια και θα πρέπει να καταβάλλουμε ΦΠΑ, χωρίς να έχουμε πάρει ούτε ευρώ. Δεν θέλουμε υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις» τονίζει στη Voria. gr ο πρόεδρος της Ένωσης Τευτλοεξαγωγέων στο Πλατύ, Γιάννης Σαμαράς, επισημαίνοντας πως συνολικά η ΕΒΖ, τους οφείλει 1,7 εκατ. ευρώ για την παραγωγή του 2018 και περί τις 600.000 ευρώ από την παραγωγή του 2017.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συνδεδεμένη επιχορήγηση πέρυσι ήταν στα 73 ευρώ/στρέμμα, γεγονός που κάνει τους τευτλοπαραγωγούς να ζητούν μία περαιτέρω αύξηση ανά στρμ, καθώς η περσινή παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 40% σε σχέση με το μέσο όρο της τελευταίας 10ετίας.

Ποιο είναι το πλάνο εξυγίανσης

Όλα φαίνεται να αλλάζουν από τη στιγμή που ο πολυπόθητος επενδυτής για την ΕΒΖ, δεν υπήρξε στην ουσία ποτέ. Αν λοιπόν μέχρι τις 30 Ιανουαρίου, κάτι που είναι σχεδόν αδύνατον, οπότε και θα κατατεθεί η αίτηση για υπαγωγή στο 106δ , δεν υπάρξει στυρατηγικός επενδυτής, η Τράπεζα Πειραιώς, ως η βασική πιστώτρια, θα είναι αυτή που αναλάβει την εξυγίανση της ζαχαροβιομηχανίας.

Η Πειραιώς(τα  δάνεια της προς την ΕΒΖ ανέρχονται στα 174 εκατ. ευρώ, επί συνόλου 246 εκατ. ευρώ) θα αναλάβει την εξυγίανση εφόσον το Δικαστήριο εγκρίνει το σχετικό αίτημα που θα προβλέπει και γενναίο κούρεμα των υποχρεώσεων. Εκτιμάται πως η απόφαση θα βγει εντός δύο μηνών από την ημέρα κατάθεσης της αίτησης.

Το σχέδιο που θα ακολουθηθεί είναι η πώληση των ακινήτων της ΕΒΖ, δηλαδή τα εργοστάσια της Σερβίας, το ζαχαρουργείο στο Πλατύ και τα λοιπά βιομηχανικά ακίνητα, όπως και τα άλλου τύπου ακίνητα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Μετά την υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου η ΕΒΖ θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση.