Skip to main content

Αραχωβίτης: Απαράδεκτο να υπάρχουν ανοικτές τιμές στο βαμβάκι

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε πως στόχος είναι να ενισχυθεί η ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια και να υπάρξει συνέχεια σε αυτή.

Απαράδεκτο χαρακτήρισε το φαινόμενο των ανοικτών τιμών στο βαμβάκι, ο Σταύρος Αραχωβίτης, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε σήμερα με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος.

«Φέτος συνέβη. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω» είπε σχετικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και συμπλήρωσε: «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε και το λέω με κάθε επίγνωση και με όλη την ένταση που μπορεί να ακουστεί για του χρόνου είναι απαράδεκτο να υπάρχει ανοιχτή τιμή». Τόνισε ότι προωθείται η «προπώληση σε προσυμφωνημένη όμως τιμή» σε συνεργασία με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βασίλη Κόκκαλη και αυτό «θα διασφαλίζει τον παραγωγό γιατί θα ξέρει στο τέλος της χρονιάς ποια θα είναι η τιμή. Έτσι ώστε να ξέρει τι θα καλλιεργήσει, πώς θα το καλλιεργήσει, ποιος είναι ο στόχος που έχει προσυμφωνήσει και όταν θα φτάσει στο τέλος δεν θα έχει το άγχος της πώλησης και της τιμής».

Παράλληλα ο κ. Αραχωβίτης υπογράμμισε πως στόχος του υπουργείου είναι να ενισχυθεί η ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια και να υπάρξει συνέχεια σε αυτή. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης υπογράμμισε ότι το «βαμβάκι αποτελεί εθνικό προϊόν» και τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί μεγάλος αγώνας «από το υπουργείο, τη διεπαγγελματική και οι παραγωγοί γνωρίζουν το έργο που έχει γίνει στο βαμβάκι».

Τόνισε πως από το «Γενάρη που θα παρουσιαστεί η Εθνική Στρατηγική Βάμβακος θα δοθεί η δυνατότητα στους παραγωγούς να πουλάνε το βαμβάκι τους προτού το παράξουν» κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο, θα τους δώσει τη δυνατότητα να πετύχουν καλύτερες τιμές το Μάρτιο από ότι το Νοέμβριο. Στη συνάντηση, η οποία διήρκησε περισσότερες από δυο ώρες, συμμετείχε ο προέδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, Βασίλης Μάρκου, ο πρόεδρος της Ένωσης Θεσσαλονίκης και μέλος της Διεπαγγελματικής, Χρήστος Τσιχήτας, ο γ.γ της Διεπαγγελματικής, Αντώνιος Σιάρκος και ο διευθυντής της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Στέφανος Νταούκας.