Skip to main content

Αραμπατζή: Προώθηση μέτρων για την ανάκαμψη της μεταξουργίας

Η υφυπουργός τόνισε ότι είναι πρωταρχικός στόχος να δοθούν κίνητρα σε παραγωγούς ώστε να αυξήσουν την παραγωγή τους αλλά και να προχωρήσουν σε εμπορία

Την βούληση της Κυβέρνησης για την προώθηση δέσμης ουσιαστικών μέτρων με σκοπό την ανάκαμψη της ελληνικής σηροτροφίας και μεταξουργίας και τη σύνδεσή της με την εμπορία και τη μεταποίηση, επαναβεβαίωσε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας για τη σηροτροφία-μεταξουργία που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της.

Η κ. Αραμπατζή χαρακτήρισε αναγκαία:

-τη διερεύνηση της δυνατότητας, των ευκαιριών και των απαιτήσεων για κατοχύρωση του ελληνικού μεταξιού (κατηγορία ζωικής προέλευσης) ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης, λόγω και της ιδιαίτερης ιστορικής και πολιτιστικής του ταυτότητας,
-τη κινητροδότηση των παραγωγών για την αύξηση της παραγωγής, τη στροφή σε καλλιέργειες μορεώνων (μουριές) και την παράδοση των κουκουλιών σε επιχειρήσεις μεταποίησης
-και την οργάνωση των παραγωγών σε συλλογικό σχήμα (Ο.Π., Συνεταιρισμός), που όπως την διαβεβαίωσαν είναι επί θύραις.

Παράλληλα, εξέφρασε την υποστήριξή της στην ίδρυση αναπινηστηρίου, που δεν λειτουργεί σήμερα στην Ελλάδα για την επεξεργασία των κουκουλιών σε νήμα σε συνέχεια σχετικής αναληφθείσας επενδυτικής πρωτοβουλίας.

«Είναι ιστορική η ευκαιρία για το ελληνικό μετάξι καθώς υπάρχει έμπρακτο ενδιαφέρον από τη μεταποιητική βιομηχανία και βιοτεχνία σε μια εποχή μάλιστα, που εμφανίζονται νέες και νέοι σχεδιαστές με δυναμική παρουσία στην ελληνική και την διεθνή αγορά, ενώ, ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εφαρμόζει υποστηρικτικές πολιτικές προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, θέτοντας τη σύνδεση μεταποίησης – παραγωγής πολύ ψηλά στην ατζέντα της», τόνισε η κ. Αραμπατζή.

«Βούληση της Κυβέρνησης είναι να δώσει προτεραιότητα στη σηροτροφία και μεταξουργία ως κλάδου υψηλής προστιθέμενης αξίας με πολύ μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον», διαβεβαίωσε η Υφυπουργός και ζήτησε από τα μέλη της Ομάδας Εργασίας να προχωρήσουν γρήγορα στην υποβολή προτάσεων προκειμένου να αξιοποιηθεί το θετικό μομέντουμ των σημαντικών πόρων από τα χρηματοδοτικά εργαλεία (Ταμείο Ανασυγκρότησης της ΕΕ, ΕΣΠΑ), που θα έχει στη διάθεσή της η χώρα μας τα επόμενα χρόνια.

Την Ομάδα Εργασίας αποτελούν: ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Συστημάτων Εκτροφής Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ανάργυρος Παπαγεωργίου, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας & Λοιπών Ζωικών Οργανισμών, της Διεύθυνσης Συστημάτων Εκτροφής Ζώων, κ. Μάριος Τζιτζινάκης, η Υπάλληλος του κλάδου ΠΕ1 Γεωπονικού, με βαθμό Α ́, της Δ/νσης Ζωοτροφών & Βοσκήσιμων Γαιών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αικατερίνη Αντιπάτη, η Υπάλληλος του Κλάδου ΠΕ4 Γεωλόγων, με βαθμό Α, ́ της Δ/νσης Διοικητικής Οργάνωσης & Εποπτείας Νομικών Προσώπων, κ. Αιμιλία Δρούγα, ο Καθηγητής Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Σηροτροφίας-Μελισσοκομίας του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γεώργιος Παπαδούλης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ζωολογίας, του Τομέα Ζωολογίας & Θαλάσσιας Βιολογίας του Τμήματος Βιολογίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ντέντος Σκαρλάτος, ο Γεωπόνος -Υπάλληλος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου, κ. Δημήτριος Ράπτης, ο Βιοτέχνης & Παραγωγός Μεταξωτών Προϊόντων, κ. Κωνσταντίνος Μουχταρίδης και ο Σχεδιαστής, Κλωστοϋφαντουργός & Βιοτέχνης, κ. Γεώργιος Τσιακίρης.