Skip to main content

Άραβες δημοσιογράφοι, food bloggers και influencers για... Ηπειρώτικο πρόβειο

Η αποστολή των Αράβων έφθασε στην Αθήνα στις 9 Σεπτεμβρίου, όπου είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν γευστικές gourmet δημιουργίες με πρόβειο κρέας.

Δέκα δημοσιογράφοι γαστρονομίας, food bloggers και διαμορφωτές της κοινής γνώμης, από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επισκέφτηκαν την Ήπειρο με πρόσκληση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος-ΕΔΟΚ.

Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Meet the European Lamb», του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της κατανάλωσης του πρόβειου & αρνίσιου κρέατος εντός και εκτός ΕΕ.

Η ΕΔΟΚ επέλεξε την Περιφέρεια Ηπείρου ως την αντιπροσωπευτικότερη ευρωπαϊκή περιφέρεια για την κτηνοτροφία, τις αυτόχθονες φυλές, την βιοποικιλότητα και την παραγωγή εκλεκτών προϊόντων με την υπογραφή της φύσης, σε μια περιφέρεια με συγκεκριμένη καταγεγραμμένη κτηνοτροφική και γαστρονομική ταυτότητα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΕΔΟΚ με το πρόγραμμα της, συνεπικουρουμένη από την Περιφέρεια Ηπείρου, σκοπεύουν στην ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του πρόβειου κρέατος, σε ότι αφορά την ποιότητα, τη γεύση, την υψηλή διατροφική αξία, την ασφάλεια και την υγιεινή. Επίσης η γνωριμία και η ανάδειξη της αειφορίας στις μεθόδους εκτροφής των προβάτων, που εστιάζεται στην ανανέωση της μοναδικής βιοποικιλότητας της περιοχής.

«Για την υλοποίηση του μοναδικού αυτού εγχειρήματος, αμέριστη ήταν η συμβολή, του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Α. Καχριμάνη και των συνεργατών του», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η αποστολή των Αράβων έφθασε στην Αθήνα στις 9 Σεπτεμβρίου, όπου είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν γευστικές gourmet δημιουργίες με πρόβειο κρέας.

Στις 10 Σεπτεμβρίου πήγαν στα Ιωάννινα και συναντήθηκαν με εκπροσώπους της κτηνοτροφίας, μεταποίησης και εμπορίας και όλοι μαζί γεύτηκαν το ιδιαίτερα προετοιμασμένο μενού με κρέας και τυροκομικά της Ηπείρου.

Στις 11 Σεπτεμβρίου, όλοι είχαν μια μοναδική βιωματική εμπειρία γνωριμίας με τον Πρόεδρο της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων κ. Γιάννη Δεκόλη, στις κορυφογραμμές του Λάκμου σε υψόμετρο 2.120μ. Εκεί γνώρισαν και το κοπάδι του, αυτόχθονης φυλής «καραμάνικα-κατσικά». Λίγο έξω από το Μέτσοβο, επισκέφθηκαν την φάρμα και το κοπάδι του Γιώργου Τόλια με την επίσης αυτόχθονη φυλή πρόβατων «καλαρρύτικα». Για τους Άραβες ήταν η πρώτη γνωριμία με κοπάδια προβάτων ελευθέρας βοσκής και η επαφή τους με το μοναδικό γεωφυσικό ανάγλυφο και τη μοναδική βιοποικιλότητα και δεν έκρυψαν την έκπληξη και τον ενθουσιασμό τους. Στο Μέτσοβο το βράδυ είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν παραδοσιακές γευστικές δημιουργίες με πρόβειο κρέας, και τυριά προερχόμενα από τις δύο αυτόχθονες φυλές.

Στις 12 Σεπτεμβρίου οι δημοσιογράφοι συνάντησαν την θεματική αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου κ. Γιώτα Ναβρόζογλου και επισκέφθηκαν μαζί τις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μεταποίησης πρόβειου & βόειου κρέατος της εταιρίας Νιτσιάκος ΑΕ, όπου ξεναγήθηκαν από τον κ. Κώστα Νιτσιάκο. Στην συνέχεια επισκέφθηκαν φάρμα προβάτων στον ακριτικό Δολό και δοκίμασαν ηπειρώτικες πίτες, γεύσεις προβατίνας, και τοπικά τυριά. Το απόγευμα επισκέφτηκαν το Περιβαλλοντικό Κέντρο Μπουραζανίου, όπου ενημερώθηκαν για την βιοποικιλότητα και το γεωφυσικό ανάγλυφο του Γεωπάρκου Αώου-Βίκου και της Ηπείρου γενικότερα.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου. Κατά την αναχώρηση ευχαρίστησαν την ΕΔΟΚ και την Περιφέρεια Ηπείρου, για την μοναδική αυτή εμπειρία και υποσχέθηκαν να κάνουν το καλύτερο δυνατόν για την προβολή του πρόβειου κρέατος στις χώρες τους».

Το «Meet the European Lamb» είναι ένα Πρόγραμμα που προτείνει η Ελληνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) και Μ-Παγκύπρια Οργάνωση Εκτροφέων Προβάτων & Αίγων ΛΤ (Μ-ΠΟΑΗ ΕΠΕ). Αναφέρεται στην ενημέρωση και προώθηση του ευρωπαϊκού πρόβειου κρέατος στις αγορές-στόχους της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.