Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019
x

ΣΕ ΑΡΧΑΙΑ, ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΚΟΝΤΑΦΤΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΓΕΙΟΙ ΚΑΔΟΙ

Εμπόδια συναντά κατά τη διάρκεια των εργασιών, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, η τοποθέτηση των υπόγειων κάδων στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Αρχαία, δίκτυα κοινής ωφέλειας αλλά και γραφειοκρατία εμποδίζουν να προχωρήσει η τοποθέτηση των υπόγειων κάδων στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αλλάζει, σε κάποιες περιπτώσεις, ο σχεδιασμός του έργου, κυρίως, στο κομμάτι κατασκευής των ορυγμάτων για την τοποθέτηση υπόγειων κάδων.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών αυτές τις ημέρες στην οδό Ολυμπίου Διαμαντή για την κατασκευή του ορύγματος εντοπίστηκαν αρχαία. Στο σημείο σήμερα βρέθηκαν αρχαιολόγοι, προκειμένου να εξετάσουν το εύρημα.

Το προηγούμενο διάστημα και στην οδό Δωδεκανήσου υπήρξε πρόβλημα στις εκσκαφές, καθώς τα μηχανήματα έπεσαν πάνω σε κεντρικό αγωγό της ΕΥΑΘ, με αποτέλεσμα να αλλάξει ο σχεδιασμός και να σχεδιαστεί τελικά η τοποθέτηση ενός κάδου αντί για δύο που ήταν προγραμματισμένο. Επίσης, αρχαιολογικά ευρήματα εντοπίστηκαν κατά τις εργασίες για ορύγματα και στην πλατεία Αριστοτέλους.

Όπως εξήγησε, στη Voria.gr, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς, κατά τη μελέτη και τον αρχικό σχεδιασμό για τα σημεία όπου θα κατασκευάζονταν τα ορύγματα ήταν δύσκολο να προβλεφθούν τα δίκτυα κοινής ωφέλειας. «Στο ιστορικό κέντρο μόλις σκάψεις μισό μέτρο βρίσκεις αρχαία και οργανισμούς κοινής ωφέλειας. Υπήρχαν τα σχέδια όπου βρίσκονται τα δίκτυα, αλλά στην πραγματικότητα ήταν σε άλλα σημεία. Μόνο του φυσικού αερίου είναι σωστά», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

Εκτός από τα αρχαιολογικά ευρήματα και τα δίκτυα οργανισμός κοινής ωφέλειας, προβλήματα δημιουργεί και η γραφειοκρατία. Για την κατασκευή ορυγμάτων, από τον εργολάβο, σε ορισμένα σημεία, απαιτείται η λήψη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, οι οποίες όμως πρέπει να εγκριθούν από το δημοτικό συμβούλιο, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στη συνέχεια να δημοσιευθούν σε ΦΕΚ.

Συγκεκριμένα, καθυστέρηση υπήρξε στην έκδοση των απαιτούμενων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων σε εγκεκριμένες θέσεις των ορυγμάτων επί των οδών Κομνηνών, Βαλαωρίτου, Λέοντος Σοφού, Τανταλίδου, Καρόλου Ντηλ, Ίωνος Δραγούμη, Τσιμισκή και Πολυτεχνείου.

Η καθυστέρηση στις εγκρίσεις των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων είχε ως αποτέλεσμα ο ανάδοχος ο οποίος υλοποιεί το έργο να ζητήσει παράταση της προθεσμίας εκτέλεσης του έργου, η οποία εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο. Έτσι, πλέον έχει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει τα ορύγματα έως τις αρχές Νοεμβρίου, αντί για τα μέσα Ιουλίου.

Σύμφωνα πάντως με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ο εργολάβος τμηματικά είναι υποχρεωμένος να παραδώσει τα ορύγματα. Ήδη είναι έτοιμα περίπου 30 ορύγματα στο ιστορικό κέντρο και αναμένεται πλέον να ξεκινήσει η δεύτερη εργολαβία για την τοποθέτηση των κάδων. Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος ασκούνται πιέσεις, τόσο από τον ίδιο όσο και από τον δήμαρχο, στον εργολάβο για να προχωρήσει άμεσα στην τοποθέτηση των υπόγειων κάδων.

Διαβάστε: Τα 40 σημεία που θα τοποθετηθούν υπόγειοι κάδοι στον δήμο Θεσσαλονίκης

Υπενθυμίζεται ότι ήδη τοποθετήθηκε στο τέλος Μαρτίου ο πρώτος υπόγειος κάδος στη συμβολή των οδών Απ. Παύλου, Κασσάνδρου και Ολυμπιάδος. Πρόκειται για μια μεμονωμένη περίπτωση, καθώς το συγκεκριμένο σημείο ήταν εκτός σχεδιασμού. Ωστόσο, προχώρησε κατά τη διάρκεια των εργασιών ανάπλασης της οδού Αποστόλου Παύλου (δείτε εδώ).
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ