Skip to main content

Αρχαιοφύλακες: Ασάφειες και παραλείψεις στο ΦΕΚ για τιμές εισιτηρίων

Η ΠΕΥΦΑ επισημαίνει τέσσερα βασικά σημεία στο ΦΕΚ Β' 2916 και αφορά στις νέες τιμές εισιτηρίων, καθώς και στους νέους κανονισμούς.

Ασάφειες και παραλείψεις στο ΦΕΚ που προβλέπει τις νέες τιμές εισιτηρίων, καθώς και τους όρους για ελεύθερη είσοδο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, από την 1η Απριλίου, καταγράφει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), αφήνοντας αιχμές προς το υπουργείο Πολιτισμού και προειδοποιώντας πως θα υπάρξουν προβλήματα στη λειτουργία των χώρων, εάν δεν υπάρξουν βελτιώσεις.

Η ΠΕΥΦΑ επισημαίνει τέσσερα βασικά σημεία στο ΦΕΚ Β' 2916 που δημοσιεύτηκε στις 31/12/2015 και αφορά στις νέες τιμές εισιτηρίων, καθώς και στους νέους κανονισμούς για την παροχή ελεύθερης εισόδου διαφόρων κοινωνικών ομάδων στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας.

Ειδικότερα, η Ένωση τονίζει:

1) Δεν συμπεριλαμβάνονται οι κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, στους δικαιούχους ελευθέρας εισόδου. Αυτό θα δημιουργήσει θέματα στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, καθώς υπάρχουν κάρτες που είναι ακόμα σε ισχύ για ένα η δύο έτη.

2) Οι δημοσιογράφοι, Έλληνες και ξένοι, δεν μπορούν να λαμβάνουν ελεύθερη είσοδο από το νέο έτος. Σύμφωνα με την ΠΕΥΦΑ, έχει υπάρξει ήδη μεγάλη αντίδραση από τους Έλληνες δημοσιογράφους, ενώ μεγάλη αναμένεται να είναι και η δυσαρέσκεια των ξένων δημοσιογράφων που θα επισκεφθούν τη χώρα και δεν θα το γνωρίζουν.

3) Οι γονείς πολύτεκνων οικογενειών, που περιλαμβάνονται στο νέο ΦΕΚ, μπορούν να λαμβάνουν ελεύθερη είσοδο μόνο όταν τα τέκνα τους είναι μέχρι 23 ετών ή μέχρι 25 ετών, εάν σπουδάζουν ή εκπληρώνουν στρατιωτικές υποχρεώσεις ή έχουν αναπηρία. «Καταλαβαίνετε πως για να αποδείξει ο πολύτεκνος επισκέπτης όλα αυτά τα στοιχεία θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται εκνευρισμός και προβλήματα στα ταμεία των υπηρεσιών. Τα ίδια κριτήρια  ισχύουν και για τους γονείς τρίτεκνων οικογενειών, όπου θα παρουσιαστούν τα ίδια προβλήματα» σημειώνει η Ένωση.

4) Βάσει το ΦΕΚ, μπορούν να λάβουν ελεύθερη είσοδο οι γονείς μονογονεϊκών οικογενειών, μόνο εάν τα τέκνα τους είναι ανήλικα και στην περίπτωση διαζυγίου μόνο ο γονέας που έχει την επιμέλεια. «Ζητάτε δηλαδή από τους αρχαιοφύλακες που εκτελούν χρέη ταμία, να ζητούν από τους επισκέπτες τις δικαστικές αποφάσεις που ορίζουν την κηδεμονία των τέκνων;» διερωτάται η ΠΕΥΦΑ.

Η ΠΕΥΦΑ ζητεί από το υπουργείο Πολιτισμού να προχωρήσει σε βελτιώσεις, στα συγκεκριμένα σημεία, «ώστε να μην δημιουργούνται επιπλέον προβλήματα στους πολυάριθμους επισκέπτες, αλλά και στο προσωπικό,  ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο που η κίνηση σε μεγάλα Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους, είναι αυξημένη».

Αφήνει, δε, αιχμές προς το ΥΠΠΟΑ, σημειώνοντας: «Κύριοι του Υπουργείου Πολιτισμού, αν δεν γνωρίζετε κάτι, καλό είναι να ρωτάτε αυτούς που γνωρίζουν. Αν πάλι νομίζετε ότι τα γνωρίζετε όλα, να αναλαμβάνετε και το κόστος των αποφάσεών σας».