Skip to main content

Αρχαιολόγοι: Τρεις εβδομάδες πριν το τέλος του Μετρό Θεσσαλονίκης

Από Voria.gr
Δραματικό μήνυμα του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων, οι οποίοι ζητούν την ολοκλήρωση του αρχαιολογικού έργου που λαμβάνει χώρα.

Χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων δόθηκε στους εργαζόμενους του Αρχαιολογικού τμήματος του Μετρό Θεσσαλονίκης μέχρι την τελική απομάκρυνσή τους από το έργο.

Μάλιστα, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων, κατά τη διάρκεια του οι εργαζόμενοι, με μονομερή απόφαση της αναδόχου κοινοπραξίας, καλούνται να παρέχουν τις εργασίες τους μόνο για τρεις ημέρες ο καθένας, αφού μόνο για την περιορισμένη αυτή περίοδο μπορούν να καλυφθούν οι αποδοχές τους βάσει των υπολειπόμενων χρημάτων του τμήματος.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη πως με τη λήξη του διαστήματος και εφόσον δεν βρεθεί μια δραστική λύση για τη συνέχεια του έργου, 106 εργαζόμενοι από το αρχαιολογικό τμήμα θα απολυθούν, και έτσι θα σφραγιστεί και ο μοναδικός πυρήνας λειτουργίας της πολύπαθης κατασκευής.

«Όπως είναι γνωστό οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν διακοπεί από τις αρχές του Δεκέμβρη του 2014 και αυτή τη στιγμή σχεδόν ολοκληρώνονται οι λίγες εργασίες που θα εξασφάλιζαν το ήδη υπάρχον έργο πολιτικού μηχανικού. Με τις νέες εξελίξεις και ο τελευταίος ζωντανός πυλώνας του έργου, η αρχαιολογική έρευνα πεδίου και η τεκμηρίωση των πολυάριθμων ευρημάτων, διακόπτεται σε τρεις εβδομάδες», τονίζουν οι αρχαιολόγοι.

«Μεταξύ άλλων, οι συνέπειες, από τη διακοπή των εργασιών, πολλαπλές: 106 άνθρωποι θα προστεθούν στους καταλόγους των ανέργων, η πόλη θα μείνει για άλλη μια φορά με τις «τρύπες» να υπενθυμίζουν στους κατοίκους της ότι κάποτε γινόταν μητροπολιτικός σιδηρόδρομος και  το έργο από το «πιο σύγχρονο μετρό της Ευρώπης» θα καταντήσει το  πιο «απρόβλεπτο έργο της Ευρώπης» αφού κανείς, παρά τις ενδείξεις, δεν μπορεί να προβλέψει και να προλάβει τις εξελίξεις που καθορίζουν την  πορεία του», επισημαίνουν.

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, με 40 περίπου μέλη του να εργάζονται στο έργο, καταγγέλλει την πρακτική της εκ περιτροπής εργασίας και τη βλαπτική μεταβολή που υφίστανται οι εργαζόμενοι. Ζητά την πλήρη εφαρμογή του Αρχαιολογικού Νόμου και την ολοκλήρωση του αρχαιολογικού έργου που λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο κατασκευής του Μετρό.

Ακόμη, απαιτεί από τους αρμόδιους την εξεύρεση άμεσης, δραστικής και οριστικής λύσης για την απρόσκοπτη συνέχεια του έργου, τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και την ομαλή διεξαγωγή όλων των εργασιών από τώρα και μέχρι την ολοκλήρωσή του.