Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πράσινο από Ελεγκτικό για Παύλου Μελά - Πότε ξεκινούν οι εργασίες

Το Ελεγκτικό Συνέδριο άναψε το πράσινο φως για τη σύμβαση που πρόκειται να υπογράψει ο δήμος Παύλου Μελά με τον ανάδοχο για το Μητροπολιτικό Πάρκο

Ένα βήμα πριν την έναρξη των εργασιών βρίσκεται η μεγάλη ανάπλαση του στρατοπέδου Παύλου Μελά, στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο άναψε το πράσινο φως για τη σύμβαση που πρόκειται να υπογράψει ο δήμος Παύλου Μελά με τον ανάδοχο. Πλέον απομένουν λίγες ακόμα διαδικασίες ελέγχου με την κατάθεση ορισμένων εγγράφων από την πλευρά του εργολάβου, προκειμένου να υπογραφεί η οριστική σύμβαση και να μπουν τα μηχανήματα μέσα στο χώρο του πρώην στρατοπέδου.

Ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, μιλώντας στη Voria.gr, εκτιμά ότι οι εργασίες του εμβληματικού αυτού έργου, που θα αλλάξει την εικόνα σε ένα μεγάλο τμήμα της δυτικής Θεσσαλονίκης, πρόκειται να ξεκινήσουν μέσα στο φθινόπωρο.

Για να φθάσει στην τελική του ευθεία το έργο χρειάστηκαν πάνω από 15 μήνες από τότε που ο δήμος Παύλου Μελά προχώρησε στη δημοπράτηση για την ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου. Στο διάστημα αυτό υπήρξαν προσφυγές από υποψήφιους αναδόχους, οι οποίες κατέληξαν ακόμα και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν σημαντικά οι διαδικασίες.

Με την υπογραφή της σύμβασης ο ανάδοχος πρόκειται να καταθέσει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου καθώς και τα σημεία όπου θα στηθούν τα εργοτάξια.

Η ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου

Κατά την πρώτη φάση της ανάπλασης στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά προβλέπονται παρεμβάσεις σε υποδομές, ηλεκτροφωτισμό, εξοπλισμό για τους πολίτες, κατεδαφίσεις κτηρίων, αποκατάσταση πρασίνου, καθώς και δημιουργία τριών αναψυκτηρίων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι εργασίες πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα σε 18 μήνες από την μέρα έναρξής τους. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις μελέτες θα πραγματοποιηθούν οι βασικές υποδομές παροχών ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμού. Θα κατεδαφιστούν όσα κτίσματα είναι ερείπια και επικίνδυνα για τους πολίτες.

Θα γίνουν παρεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης του πρασίνου. Θα κοπούν τα ξερά και επικίνδυνα δένδρα, θα γίνει εκτεταμένος καθαρισμός και πολλές νέες φυτεύσεις. Παράλληλα θα δημιουργηθεί και ο δενδρόκηπος, όπου προβλέπεται η φύτευση χιλιάδων δέντρων και θάμνων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, προγραμματίζεται να κατασκευαστούν τρία αναψυκτήρια - παρασκευαστήρια, καθώς και σε διάφορα σημεία της έκτασης θα τοποθετηθεί εξοπλισμός για τους πολίτες, όπως καθιστικά. Κατά τις εργασίες της πρώτης φάσης θα γίνει η οριοθέτηση του χώρου και η περίφραξη. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα δημιουργηθούν έξι πύλες εισόδου - εξόδου για τους πεζούς ενώ το πάρκο θα είναι ανοιχτό με βάση κάποιο ωράριο, το οποίο αναμένεται να καθοριστεί από το δημοτικό συμβούλιο στο επόμενο διάστημα.

Τέλος, στην πρώτη φάση της ανάπλασης προβλέπεται και η αποκατάσταση του του εμβληματικότερου κτίσματος του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, του κτηρίου Α2, εμβαδού 3.353,14 τ.μ, στο οποίο θα στεγαστούν το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού και το νέο δημαρχείο.

Διαβάστε επίσης: Μνήμη, Θέαμα, Περιπέτεια: Διαγωνισμός για τους ελεύθερους χώρους στο Παύλου Μελά