Skip to main content

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής από Θεσσαλονίκη: Στην Ουκρανία δεν είναι πόλεμος, είναι εισβολή

«Πόλεμος είναι όταν δύο πλευρές κηρύσσουν πόλεμο ο ένας στον άλλον και μάχονται. Δεν έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη», είπε ο ιεράρχης.

Μήνυμα κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος από τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο δηλώσεών του κάτα τη συνάντησή του στο ΥΜΑΘ με τον υφυπουργό Εσωτερικων, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Σταυρό Καλαφάτη.

«Ενοχλούμαι όταν ακούω τη λέξη πόλεμος, δεν υπάρχει πόλεμος. Πόλεμος είναι όταν δύο πλευρές κηρύσσουν πόλεμο ο ένας στον άλλον και μάχονται. Δεν έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη. Στην Ουκρανία δεν είναι πόλεμος, είναι εισβολή. Εισβολή απρόκλητη μιας χώρας η οποία είναι ισχυρή στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά έναντι μιας χώρας η οποία είναι ανεξάρτητη, κυρίαρχη χώρα, αλλά δεν έχει δυστυχώς ούτε τον στρατό που απαιτείται για να αντισταθεί και γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Είναι καθαρά η εκμετάλλευση ενός δυνατού ο οποίος παραβιάζει τα δικαιώματα της Εθνικής κυριαρχίας, της ελευθερίας ενός ανεξάρτητου κράτους», είπε ο αρχιεπίσκοπος.

Αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή τόνισε πως πρόκειται για πράξεις οι οποίες αντίκεινται στον ανθρώπινο πολιτισμό.

«Έχουμε φτάσει σαν ανθρώπινος πολιτισμός να σεβόμαστε ο ένας λαός τον άλλον και να μη φτάνουμε να έχουμε μνήμες Β' Παγκοσμίου Πολέμου ή και πιο πρόσφατες μνήμες όπως είχαμε στην εισβολή στην Κύπρο» τόνισε.

Από την πλευρά του ο Σταύρος Καλαφάτης δήλωσε: «Σήμερα οι σχέσεις των δύο φίλων και συμμάχων των δύο χωρών, της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ.

Η στάση του Σεβασμιωτάτου Ελπιδοφόρου σε σημαντικά ζητήματα όπως της πανδημίας της Covid -19, σε ζητήματα σεβασμό του ανθρώπινου προσώπου αλλά και τήρησης της ορθοδόξου πατριδόσεως αποτελεί φωτεινό παράδειγμα. Ιδιαιτέρως αναγκαίες είναι οι ευχές του για τις κρίσιμες στιγμές στην Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας. Οι Έλληνες καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση αυτή, καθώς παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, πλήττει την κυριαρχία ανεξάρτητου κράτους και προκαλεί απώλειες ανθρώπινων ζωών. Ζητούμε τον άμεσο τερματισμό της εισβολής και στεκόμαστε δίπλα στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό, αλλά και στην περήφανη ελληνική ομογένεια».