Skip to main content

Άρχισαν οι αεροψεκασμοί για τα κουνούπια σε δυτική Θεσσαλονίκη, Πιερία και Ημαθία

Οι εναέριοι ψεκασμοί προνυμφοκτονίας άρχισαν εδώ και μια εβδομάδα, με ψεκασμούς στον κάμπο της δυτικής Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Ημαθίας.

Άρχισαν και οι από αέρος ψεκασμοί της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την καταπολέμηση των κουνουπιών, στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος καταπολέμησης για την τριετία 2020 – 2022 και σε συνέχεια των επίγειων ψεκασμών, που ήδη είναι σε εξέλιξη.

Οι εναέριοι ψεκασμοί προνυμφοκτονίας άρχισαν εδώ και μια εβδομάδα, με ψεκασμούς στον κάμπο της δυτικής Θεσσαλονίκης – Πιερίας - Ημαθίας και συγκεκριμένα στην περιοχή των ορυζώνων.

Η έναρξή των αεροψεκασμών αποφασίστηκε έπειτα από δειγματοληψίες ακμαίων κουνουπιών, που έγιναν στην περιοχή και στο πλαίσιο της εποπτείας των πληθυσμών των κουνουπιών, προκειμένου το επόμενο διάστημα να διατηρηθούν σε χαμηλότερο επίπεδο οι πληθυσμοί των ακμαίων κουνουπιών. Οι δράσεις εντάσσονται στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και πραγματοποιούνται κατόπιν έκδοσης όλων των απαιτούμενων αδειών και τη χρήση κατάλληλων και εγκεκριμένων σκευασμάτων από τα αρμόδια υπουργεία.

Όπως τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλου, "το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών και φέτος άρχισε εγκαίρως σε όλη την Κεντρική Μακεδονία και εξελίσσεται σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, με σημαντικά αποτελέσματα, καθώς οι πληθυσμοί των κουνουπιών, σύμφωνα και με τα δεδομένα καταγραφής των αρμοδίων επιστημόνων, είναι περιορισμένοι. Πλέον παράλληλα με τους επίγειους ψεκασμούς θα γίνονται και εναέριοι, αρχής γενομένης από τον κάμπο της Θεσσαλονίκης, στη δυτική πλευρά του νομού, αλλά και στις καλλιέργειες ρυζιού στους γειτονικούς νομούς Πιερίας και Ημαθίας. Ανάλογη προσπάθεια για τον περιορισμό της όχλησης από τα κουνούπια εντός των οικισμών, αλλά και για την προστασία της δημόσιας υγείας από μολυσματικές ασθένειες, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, γίνεται κι από τους Δήμους. Μετά και τις τελευταίες βροχοπτώσεις το πρόγραμμα εντατικοποιείται. Καλώ και τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας, για να έχουμε όλοι ένα καλό καλοκαίρι, με τα μικρότερα δυνατά προβλήματα από τα κουνούπια".