Skip to main content

Άρχισαν τα έργα ανάπλασης στη Βασ.Ηρακλείου - Έπεται η Αγ.Μηνά (φωτο)

Ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου της Συναγωγής Γιαντ Λε Ζικαρόν, στην οδό Βασ. Ηρακλείου, από Κομνηνών έως Αριστοτέλους.

Πήραν μπρος σήμερα οι μηχανές στο ιστορικό εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης για την ανάπλαση τμημάτων, όπου βρίσκονται σημαντικά τοπόσημα.

Πρόκειται για παρεμβάσεις οι οποίες πραγματοποιούνται από το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης – ΚΕΠΑ με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Σήμερα ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου της Συναγωγής Γιαντ Λε Ζικαρόν, στην οδό Βασ. Ηρακλείου, από Κομνηνών έως Αριστοτέλους.

Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή της μελέτης, βασικός στόχος του έργου είναι η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της οδού στην κύρια είσοδο της Συναγωγής Γιαντ Λεζικαρόν.

Συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων τη διαπλάτυνση του πεζοδρομίου μπροστά από την είσοδο της συναγωγής, την ενίσχυση του πρασίνου και την τοποθέτηση ειδικών κατασκευών, οι οποίες θα λειτουργούν συγχρόνως ως καθιστικά και προστατευτικά εμπόδια.

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι εργασίες στην οδό Αγίου Μηνά – από Ι. Δραγούμη έως Βενιζέλου – όπου βρίσκεται η κύρια είσοδος του Εβραϊκού Μουσείου.

Στην περιοχή προβλέπεται η διαπλάτυνση του πεζοδρομίου. Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου πρόκειται να δημιουργηθούν ειδικές κατασκευές – δενδροδόχοι με ενσωματωμένα καθιστικά. Μπροστά από το Εβραϊκό Μουσείο δεν θα επιτρέπεται η στάθμευση των οχημάτων.

Στο πλαίσιο κατασκευής των έργων ανάπλασης έχουν ληφθεί προσωρινά μέτρα ρύθμισης της κυκλοφορίας σε τμήματα των οδών Αγίου Μηνά και Βασιλέως Ηρακλείου.

Πιο συγκεκριμένα:

Οδός Βασιλέως Ηρακλείου, τμήμα μεταξύ των οδών Κομνηνών και Αριστοτέλους:

Στένωση της λωρίδας κυκλοφορίας στη δεξιά πλευρά κατά τη φoρά κίνησης των οχημάτων και ελάχιστο ελεύθερο πλάτος κίνησης 2,75m, Χρονική διάρκεια ισχύος: 2 μήνες.

Οδός Αγίου Μηνά, τμήμα μεταξύ των οδών Ε. Βενιζέλου και Ι. Δραγούμη:

Φάση Ι: Πλήρης αποκλεισμός της κυκλοφορίας στο οδικό τμήμα. Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται μέσω των παρακαμπτήριων οδών Βενιζέλου, Ερμού και Δραγούμη. Χρονική διάρκεια ισχύος: 55 ημέρες.

Φάση ΙΙ: Στένωση της λωρίδας κυκλοφορίας στην πλευρά των περιττών οικοδομικών αριθμών και ελάχιστο ελεύθερο πλάτος κίνησης 2,75m, Χρονική διάρκεια ισχύος: 10 ημέρες.

Φάση ΙΙΙ: Στένωση της λωρίδας κυκλοφορίας στην πλευρά των άρτιων οικοδομικών αριθμών και ελάχιστο ελεύθερο πλάτος κίνησης 2,75m. Χρονική διάρκεια ισχύος: 10 ημέρες.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις συνοδεύονται από προσωρινή απαγόρευση στάθμευσης στις θέσεις που παρεμποδίζουν την εφαρμογή τους. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα διατηρηθούν καθ’ όλη τη χρονική διάρκεια ισχύος τους.

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι εργασίες ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου στη Συναγωγή Μοναστηριωτών επί της Συγγρού και του χώρου στην οδό Αρχαιολογικού Μουσείου – Γενί Τζαμί.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της οδού Συγγρού – από Φιλίππου έως Ολύμπου – όπου βρίσκεται η κύρια είσοδος της ιστορικής Συναγωγής Μοναστηριωτών (η μοναδική διατηρούμενη προπολεμική Συναγωγή) και της οδού Αρχαιολογικού Μουσείου – από Εδμόνδου Ροστάν έως Αμαλίας – όπου βρίσκεται η κύρια είσοδος του παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου (Γενί Τζαμί, έργο Vitaliano Poselli).

Τα έργα αυτά, σύμφωνα με την δημοτική αρχή εντάσσονται στο συνολικό σχεδιασμό του δήμου για την ανάδειξη βασικών τουριστικών πολιτιστικών διαδρομών που συνδέουν σημαντικά τοπόσημα, ιδίως στο ιστορικό – εμπορικό κέντρο.