Skip to main content

Άρχισε η αντιπυρική περίοδος – Ετοιμότητα 80% στην Κεντρική Μακεδονία

Στις 18 Μαΐου θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προκαταρκτικές ενέργειες για την αντιπυρική θωράκιση στους επτά νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.

Με ποσοστό ετοιμότητας 80%, παρά το γεγονός ότι ακόμη υπάρχει καλός δείκτης επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, μπήκαν στη νέα αντιπυρική περίοδο οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η αντιπυρική περίοδος άρχισε την 1η Μαΐου και όπως τόνισε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Μπάμπης Στεργιάδης, «όλο το προηγούμενο διάστημα έγινε μια σειρά από καθαρισμούς χόρτων, κλαδιών, δένδρων και εύφλεκτων υλικών σε όλο το δασικό οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας, με δεδομένο ότι πολλές περιοχές είναι κηρυγμένες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σήμερα η πρόσβαση στους δασικούς δρόμους είναι απρόσκοπτη σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Νέοι καθαρισμοί θα γίνουν μετά την εκδήλωση των εαρινών καταιγίδων. Φέτος λόγω των μεγάλων ποσοστών βροχόπτωσης σε όλη την περιφέρεια, δημιουργήθηκε ένα στρώμα υψηλής προστασίας στα δάση, λόγω της αυξημένης υγρασίας που δημιουργεί η πολλή βλάστηση. Έτσι περιορίζεται ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν είμαστε σε επαγρύπνηση. Με εντολή του περιφερειάρχη, Απόστολου Τζιτζικώστα, το σύνολο της Πολιτικής Προστασίας έχει αναλάβει να ολοκληρώσει όλη την προεργασία και να είναι σε πλήρη ετοιμότητα για τη φετινή αντιπυρική περίοδο».

Οι συνεδριάσεις των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας στους επτά νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας έγιναν ή θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα με τηλεδιάσκεψη, λόγω κορωνοϊού, χωρίς να χαθεί χρόνος. Η κατάθεση των σχετικών εγγράφων, που θα αναφέρουν τόσο τον απολογισμό της χειμερινής περιόδου (από όλους τους εμπλεκόμενους: δήμους, πυροσβεστική, δασαρχεία κτλ.), όσο και της προηγούμενης αντιπυρικής περιόδου, αλλά και το σχεδιασμό για τη νέα (ανάγκες σε μέσα, προσωπικό κτλ.), θα γίνει μέχρι τις 18 Μαΐου στην Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας.

«Στις 18 Μαΐου θα έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα των αναγκών, των προτεραιοτήτων, αλλά και της ετοιμότητας σε όλα τα επίπεδα για το φετινό καλοκαίρι. Ως εκείνη την ημερομηνία θα γνωρίζουμε και την κατανομή των προσλήψεων στους δασοπυροσβέστες ανά νομό κι έτσι θα έχουμε 100% ετοιμότητα στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Είναι σημαντική ημερομηνία, για να μάθουμε και τον τελικό αριθμό των αεροσκαφών που θα επιχειρούν από τη Θεσσαλονίκη σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Πάντως σήμερα η Περιφέρεια είναι σε απόλυτη ετοιμότητα για την παροχή μέσων σε όλους τους νομούς προκειμένου να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες πυρκαγιές», είπε ο κ. Στεργιάδης.

Τα «κόκκινα» σημεία για την εκδήλωση φωτιάς αναμένεται να οριστικοποιηθούν αναλυτικά ανά νομό μόλις ολοκληρωθούν οι συνεδριάσεις των συντονιστικών οργάνων Πολιτικής Προστασίας, αν και δύσκολα θα αλλάξουν, καθώς δάση και δασικές εκτάσεις είναι δεδομένες κι εκεί θα πέσει το βάρος των δυνάμεων πυρόσβεσης και φέτος.