Skip to main content

Αποχώρησαν οι μετανάστες από την Αριστοτέλους-Μεταφέρθηκαν στα Διαβατά

Παρά τις αρχικές του αντιρρήσεις, οι μετανάστες που είχαν κατασκηνώσει στην Αριστοτέλους, πείσθηκαν να μεταβούν στο camp Διαβατών.

Περίπου στις 5.00 το απόγευμα ολοκληρώθηκε η διαδικασία της μεταφοράς των μεταναστών, που κατασκήνωσαν τις τελευταίες ημέρες στην Αριστοτέλους, στην Ανοιχτή Δομή Προσωρινής Υποδοχής Διαβατών.

Παρότι αρχικά αρνούνταν να αποχωρήσουν από το σημείο, περίπου 70 άτομα μπήκαν σε κλούβα των ΜΑΤ, που τους μετέφερε σε φυλασσόμενο από την αστυνομία κτήριο μέχρι να προχωρήσει η καταγραφή και η ταυτοποίησή τους. 

Οι υπόλοιποι 20 μεταφέρθηκαν στη δομή με υπηρεσιακά οχήματα. Μάλιστα, όσο περίμεναν, συμμάζεψαν τον χώρο απομακρύνοντας τις χάρτινες κούτες και τα σκουπίδια. 

Για αρκετή ώρα ο Νίκος Ράγκος, περιφερειακός συντονιστής Β. Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, μαζί με αστυνομικούς, είχαν αναλάβει τον ρόλο να μεταπείσουν τους μετανάστες, διαβεβαιώνοντάς τους ότι δεν θα φυλακιστούν και ότι απλά θα μεταφερθούν κάπου που θα μπορούν να κοιμηθούν και έχουν στοιχειώδη υγιεινή.

Όπως δήλωσε ο ίδιος στις κάμερες, η μεταφορά δεν ήταν επιχείρηση αλλά διευθέτηση ενώ τόνισε πως οι μετανάστες θα μεταφερθούν στον χώρο του εντευκτηρίου όπου διαμορφώθηκε ώστε να έχει χώρο για κρεβάτια. 

Νωρίτερα, οι μετανάστες αρνούνταν να μεταβούν στη δομή, υποστηρίζοντας πως είναι επικίνδυνο το μέρος. «Προτιμούμε να μείνουμε εδώ, στο κρύο, παρά στα camps. Έχουμε δει βίντεο, βλέπουμε ότι κάθε μέρα υπάρχουν επεισόδια», έλεγαν χαρακτηριστικά και ζητούσαν να επικοινωνήσουν με κάποια οργάνωση ώστε να δώσει αυτή λύση στο ζήτημα. Από την άλλη πλευρά, οι διαπραγματευτές τους διαβεβαίωναν ότι σε 3-4 μέρες το αργότερο θα έχουν τα χαρτιά τους και πως θα φιλοξενούνται σε διαφορετικό χώρο από τη Δομή, με 24ωρη προστασία από την αστυνομία.

Συνοδεία αστυνομικών, οι μετανάστες θα πηγαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα σε αστυνομικά τμήματα, προκειμένου να γίνονται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες καταγραφής τους.