Skip to main content

Αργεντινή: Καταρρέουν οι αγορές μετά την ήττα Μάκρι

Ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στη Λατινική Αμερική, ξεκίνησε με πτώση 10% και στη συνέχεια απώλειες 30%

Σημάδια κατάρρευσης εμφανίζουν σήμερα το πέσο και το χρηματιστήριο της Αργεντινής, στον απόηχο της ήττας του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι στις προκριματικές εκλογές, πρόβας τζενεράλε ενόψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου.

Ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στη Λατινική Αμερική, ξεκίνησε με πτώση 10% ενώ στις 19:00 ώρα Ελλάδος εμφάνισε απώλειες 30%.

Από την πλευρά του, το πέσο Αργεντινής κατρακύλησε στα 65 πέσο ανά δολάριο σημειώνοντας πτώση 30,3%, ενώ αργότερα η ισοτιμία του βρέθηκε στα 53 πέσο ανά δολάριο, ήτοι 14% περισσότερο σε σύγκριση με το κλείσιμο της Παρασκευής, όταν το δολάριο ισοδυναμούσε με 46,55 πέσο.

«Μια ρήξη στις πολιτικές αποφάσεις (της επόμενης κυβέρνησης της Αργεντινής) αποτελεί πλέον το πιθανότερο σενάριο» επισημαίνεται σήμερα σε σημείωμα της τράπεζας JP Morgan, θέλοντας να παράσχει εξηγήσεις για την ανησυχία των αγορών.

Ο Μαουρίτσιο Μάκρι συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας Γκίντο Σαντλέρις ενώ σκοπεύει να συγκαλέσει, κατά τη διάρκεια της ημέρας, το υπουργικό συμβούλιο.

«Ο πρόεδρος πρέπει να παραδώσει ένα μήνυμα καθησυχασμού. Οι αγορές προειδοποιούν για το γεγονός ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε μία κατάσταση, κατά την οποία δεν μπορεί να δώσει απάντηση στην οικονομική κρίση», δήλωσε στο Radio 10 ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς Αλμπέρτο Φερνάντεζ, ο οποίος αναδείχθηκε σε μεγάλο νικητή των προκριματικών εκλογών.

Ο Φερνάντες συγκέντρωσε το 47% των ψήφων, ενώ η συμμαχία του Μάκρι περιορίστηκε μόλις στο 32%.

«Είχαμε ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα και αυτό μας υποχρεώνει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας. Λυπόμαστε που δεν εξασφαλίσαμε όλη τη στήριξη που ελπίζαμε» είπε χθες το βράδυ ο πρόεδρος Μάκρι.

Αξίζει να σημειωθεί πως η οικονομία της Αργεντινής εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση από τον περασμένο χρόνο, τη ίδια ώρα που ο πληθωρισμός παραμένει στα ύψη έχοντας φτάσει το δυσθεώρητο 40%.