Skip to main content

Μητρούδης:Είμαι Αρειανός, αλλά η επόμενη ομάδα που αγαπάω είναι ο ΠΑΟΚ

Σε μία κατάμεστη αίθουσα, μπροστά σε αρκετούς φίλους του μπάσκετ, ο άλλοτε πρόεδρος της ΚΑΕ Άρης παρουσίασε το βιβλίο του.

Την ευκαιρία να απολαύσουν μέρη από την αυτοβιογραφική αφήγηση του Θεόφιλου Μητρούδη για την ιστορία του μπασκετικού Άρη, από το 1984 έως το 1994, την δεκαετία, κατά τη διάρκεια της οποίας συντελέστηκε τόσο η δημιουργία όσο και η αρχή της πτώσης της λεγόμενης «Αυτοκρατορίας» είχαν όσοι έδωσαν το «παρών» σήμερα στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, στην κατάμεστη Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Μ. Αναγνωστάκης», ο άλλοτε πρόεδρος της «κιτρινόμαυρης» ΚΑΕ και επιχειρηματίας παρουσίασε το βιβλίο του με τίτλο «Η Αυτοκρατορία. Η άνοδος και η πτώση από την πίσω πλευρά του φεγγαριού» από τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ καθώς αναμφίβολα αποτελεί έναν αυθεντικό μάρτυρα αλλά και συντελεστή της σπουδαίας ομάδας του Άρη έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο μεταξύ άλλων στη μεταγραφή των Παναγιώτη Γιαννάκη – Ρόι Τάρπλεϊ, όπως και στην αποχώρηση του Νίκου Γκάλη.

Στην εκδήλωση μίλησαν οι: Σωτήρης Θεολογίδης (δημοσιογράφος-συγγραφέας), Σωτήρης Θεοδωρίδης (επιχειρηματίας-Ιδρυτής SATO) και Χριστόδουλος Οικονομίδης (Πρ. Δήμαρχος Καλαμαριάς), σχολίασαν οι Χριστόδουλος Αντωνιάδης – Γιάννης Ιωαννίδης ενώ την εκδήλωσε συντόνισε ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Δημήτρης Δραγώγιας.

Σημειώνεται πως χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και η αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος του ΟΤΘ, Βούλα Πατουλίδου.

«Δεν ξέρω τι σημαίνει φανατικός, ούτε έχω φανατικόμετρο να το μετράω»

«Είναι πολύ συγκινητική στιγμή για μένα, σας ευχαριστώ που ήρθατε να με τιμήσετε με την παρουσία σας. Θέλω να ξεκινήσω λίγο περίεργα, πριν λίγο καιρό ένας πολύ φίλος και δημοσιογράφος έγραψε στην οπαδική εφημερίδα του Άρη ότι ο Θεόφιλος Μητρούδης δεν ήταν φανατικός Αρειανός αλλά έγινε από την ώρα που έπλεξε με το μπάσκετ του Άρη. Εγώ προσωπικά δεν ξέρω τι σημαίνει φανατικός, ούτε έχω φανατικόμετρο να το μετράω», δήλωσε αρχικά ο κ. Μητρούδης για να συνεχίσει:

«Θέλω να δώσω δύο παραδείγματα. Αρχικά το 1970-71 στην Αθήνα και το ‘’Απόστολος Νικολαϊδης’’ παίζαμε με τον Παναθηναϊκό του Γιώργου Βαρδινογιάννη, χάσαμε 5-0, δεν θα ξεχάσω πως είχε αγανακτήσει ο Κώστας Παπαϊωάννου που είχε απέναντι τον Μίμη Δομάζο και του ζητούσε τη μπάλα, ‘’έλα να την πάρεις’’ του έλεγε. Τότε ήμουν με Παναθηναϊκούς, δεν σκότωναν στα γήπεδα, ένας λελές δεν σταμάτησε να βρίζει τους Θεσσαλονικιούς ‘’Βούλγαροι Βούλγαροι’’. Σηκώνομαι όρθιος και ορμάω να τον σκοτώσω, ‘’κοίτα να δεις τι θα σου κάνει ένας Βούλγαρος τώρα’’, του είπα. Με ηρέμησαν τότε οι Παναθηναϊκοί.

Παίξαμε στον Ταύρο κόντρα στον Φωστήρα και κερδίσαμε 0-2. Παίζει ο Σταυρίδης που τον πήραμε από τον ΠΑΟΚ, ένας παίκτης του Φωστήρα, ο Νάτσης, του ρίχνει μία μπουνιά στο πρόσωπο και τον παίρνουν τα αίματα. Του λέω ‘’έλα έξω’’, ήρθε και με χτύπησε με κλωτσιές. Με πήγαν στο νοσοκομείο. Μετά από αυτά δεν έχω να σας πω κάτι άλλο για να αποδείξω πως δεν έχω φανατισμό».

 



«Από σήμερα αποκαλώ τον Ιωαννίδη ‘’Sir’’, για τον Άρη ο Γιάννης Μπουτάρης είναι ο ‘’Άη Γιάννης ο Νυμφαίος’’»

Έπειτα ο συγγραφέας του βιβλίου συνέχισε πλέκοντας το εγκώμιο των παρευρισκομένων στο πάνελ και κυρίως αυτό των Γιάννη Ιωαννίδη και Γιάννη Μπουτάρη:

«Οι δικοί μου οι θρύλοι είναι τότε, με αυτούς μεγάλωσα και δεν θα τους ξεχάσω ποτέ, να ξέρετε πως στη δημιουργία των θρύλων αυτών έχουμε παίξει σημαντικό ρόλο κάποιοι από αυτούς που βρισκόμαστε εδώ στο πάνελ.

Από τα δεξιά μου είναι ο Γιάννης Ιωαννίδης. Ο τσάμικος είναι ανδρικός χορός, τον σέρνει πάντα ένας χορευτής. Όταν το 1984 με το κάλεσμα του Μιχαηλίδη μαζί με τον Μπουτάρη πήγα στον Άρη ανοίγοντας τα γραφεία είδα έναν λεβέντη να σέρνει τον χορό, ήταν ο Γιάννης Ιωαννίδης. Αυτό το παλικάρι με ενέπνευσε με όσα είδα και όσα είπε, πήρα το χέρι του και συνέχισα να χορεύω μαζί του.

Μετά από τόσα χρόνια που πέρασαν και το εξηγώ στο βιβλίο ήταν ο μεγαλύτερος από την ομάδα που έφτιαξε την αυτοκρατορία και δεν απευθύνομαι στους αθλητές, οι αθλητές βοηθούνται από τους starmakers για να πλαισιωθούν από άλλους αθλητές για να γίνει μια πολύ μεγάλη ομάδα. Εμείς είμαστε αυτοί που βοηθούν στη δημιουργία των θρύλων. Ο Γιάννης Ιωαννίδης ήταν ένας από αυτούς, παίρνω λίγο μελάνι από τη βασίλισσα της Αγγλίας και από σήμερα αποκαλώ τον Γιάννη Ιωαννίδη ‘’Sir’’.

Ένας άλλος που έπρεπε να ήταν εδώ είναι ο Γιάννης ο Μπουτάρης. Για τον Άρη, ο Γιάννης Μπουτάρης είναι ο Άη Γιάννης ο Νυμφαίος».

Παράλληλα ο πρώην πρόεδρος του «Αυτοκράτορα» εξήρε τη σημασία της παρουσίας του ΠΑΟΚ στο γίγνεσθαι του ελληνικού μπάσκετ και δη αυτού της πόλης βγάζοντας ατόφιο συναίσθημα για τον «Δικέφαλο Αετό».

«Η αυτοκρατορία ήταν μια γιορτή σε όλη την πόλη, αυτοκρατορία χωρίς αντίπαλο δέος δεν υπάρχει. Θα πω κάτι που ίσως δεν αρέσει, εγώ είμαι Αρειανός αλλά η επόμενη ομάδα που αγαπώ από την καρδιά μου είναι ο ΠΑΟΚ», δήλωσε ο κ. Μητρούδης για να συμπληρώσει:

«Για δύο λόγους, ο πρώτος είναι γιατί είμαι προσφυγόπουλο από την Κωνσταντινούπολη και ο δεύτερος λόγος είναι γιατί είναι η Θεσσαλονίκη. Αγαπώ την πόλη μου και να το ξέρετε όλοι αυτό».

«Χωρίς τον μεγάλο ΠΑΟΚ, δεν θα υπήρχε μεγάλος Άρης, οι ομάδες της πόλης να ξαναβρούν την αίγλη τους»

Χαιρετισμό από το βήμα της εκδήλωσης απηύθυνε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Το λέω ως ΠΑΟΚτσής, χωρίς τον μεγάλο ΠΑΟΚ, δεν θα υπήρχε μεγάλος Άρης, ο υγιής ανταγωνισμός έφερε την πρόοδο και στον αθλητισμό, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει η κόντρα, η καζούρα, το συναίσθημα της δυσκολίας που υπήρχε μετά τις ήττες, το να πηγαίνουμε στη γειτονιά, στα στέκια μας ή παλαιότερα στο σχολείο», δήλωσε αρχικά ο κ. Ζέρβας για να συνεχίσει:

«Διαβάζοντας το βιβλίο του Θεόφιλου σκέφτομαι ότι εκείνες τις δύο δεκαετίες, η Θεσσαλονίκη είχε τα πρωτεία, με τρόπο καθολικό σε όλη την Ελλάδα, έδειχνε τα δόντια της στις μεγάλες ομάδες της Ευρώπης. Πόσα χρόνια έχει να μας συμβεί να πηγαίνουμε στην πόλη μας και να βλέπουμε τόσο μεγάλα ονόματα και μεγάλες ομάδες; »

Τέλος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης συνεχάρη τον συγγραφέα του ξεχωριστού αυτού βιβλίου δίνοντας μάλιστα και την ευχή του για το αθλητικό μέλλον της πόλης:

«Οι δυνατές ιστορίες γράφονται από ανθρώπους που καταγράφουν την πίστη σε μια ιδέα και αν θέλετε, ενίοτε και λίγη τρέλα. Θεόφιλε εύχομαι να είσαι γερός και εύχομαι σε όλες της ομάδες της πόλης μας, να ξαναβρούν την αίγλη που αρμόζει στην ιστορία της».



Από τη μεριά του, ο Σωτήρης Θεοδωρίδης, επιχειρηματίας και ιδρυτής της SATO μίλησε για το φαινόμενο Νίκος Γκάλης.

«Ο Γκάλης έδωσε στους Έλληνες ένα ξεχασμένο αίσθημα υπερηφάνειας, με τη συμβολή του συνετέλεσε απίστευτα στην αύξηση της δημοτικότητας του αθλήματος και έγινε το πρότυπο για την εξάπλωση του αθλήματος σε πάρα πολλά παιδιά», ανέφερε ο κ. Θεοδωρίδης ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στο χωρίο του βιβλίου όπου ο «Γκάνγκστερ» αποχώρησε για τον Παναθηναϊκό προκειμένου σύμφωνα με τον συγγραφέα «να μην συντελέσει ο ίδιος στην διάλυση της αυτοκρατορίας με τη φθορά του Νίκου Γκάλη».

Συνεχίζοντας, ο κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης, σύμβουλος διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς επικεντρώθηκε στην οικονομική διάσταση της προσφοράς του Θεόφιλου Μητρούδη και των άλλων παραγόντων που χρηματοδότησαν εκείνα τα χρόνια τον μπασκετικό Άρη.  

«Μια ψύχραιμη αποτίμηση των όσων συνέβησαν μας οδηγεί να συνειδητοποιήσουμε τις μεγάλες αντιφάσεις» είπε χαρακτηριστικά και παράλληλα διευκρίνισε τα ακόλουθα: «Από τη μια η πορεία του Άρη και των ανθρώπων που την καθοδήγησαν στην κορυφή θα μπορούσε να διδάσκεται ως παράδειγμα προς αποφυγήν στις οικονομικές σχολές, αφού είναι σαφές ότι από ένα τόσο μεγάλου οικονομικού μεγέθους εγχείρημα έλειπαν οι σωστοί υπολογισμοί, δεν υπήρχε business plan, επικρατούσαν οι αυτοσχεδιασμοί και συχνά η επιθυμία μεταφράζονταν ως πραγματικότητα.

Τα έσοδα έτρεχαν με αβέβαια βήματα πίσω από σίγουρα και πολύ μεγαλύτερα έξοδα καταστρέφοντας περιουσίες και εξουθενώνοντας ανθρώπους. Από την άλλη το πάθος και η ανιδιοτέλεια ορισμένων παραγόντων που αγάπησαν υπερβολικά τον Άρη και το μπάσκετ είναι πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση για τους ιδεολόγους. Αν με ρωτάτε, θέλω πάντα οι δουλειές να γίνονται με τον σωστό, ορθολογικό τρόπο και ελεγχόμενο ρίσκο, ώστε να αποδίδουν αυτά που πρέπει ή τουλάχιστον να μην καταστρέφουν ότι υπάρχει. Ταυτόχρονα, δεν μπορώ να μην εκφράζω σεβασμό σε όσους έχουν ως κινητήρια δύναμη το συναίσθημά τους. Συχνά είναι αυτοί που υπογράφουν τις εξελίξεις. Διαβάζοντας τις λεπτομέρειες του βιβλίου κατάλαβα ότι ως τραπεζίτης δεν θα χρηματοδοτούσα το project του «αυτοκράτορα» με τα δεδομένα που υπήρχαν. Όμως ως φίλος του Άρη και του μπάσκετ βρισκόμουν στις εξέδρες του Παλέ ντε Σπορ ή μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης για να δω την ομάδα του Ιωαννίδη και να χειροκροτήσω το Γκάλη, το Γιαννάκη, το Σούμποτιτς, τον Τάρπλεϊ, όλους τους πρωταγωνιστές».  

Αξίζει να σημειωθεί πως η παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου στις 20:30 στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24).

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι: Γιάννης Γιαννάκης (πολιτικός επιστήμων-θεολόγος), Σωτήρης Θεοδωρίδης (επιχειρηματίας-πρόεδρος SATO), Δημήτρης Καρύδας (δημοσιογράφος-συγγραφέας), Βασίλης Σκουντής (δημοσιογράφος-συγγραφέας).