Skip to main content

Αριστερό μέτωπο για ενιαία ανάδειξη της παραλίας Θεσσαλονίκης

Οι δημοτικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ σε Θεσσαλονίκη και Καλαμαριά αναλαμβάνουν να ενώσουν τους δύο δήμους για την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου.

 

Πρωτοβουλία των αυτοδιοικητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάθεση μιας κοινής πρότασης αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης ως ενιαίου χώρου, αναλαμβάνουν οι δημοτικές παρατάξεις Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς.

Η «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» και η «Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς» πραγματοποιούν απόψε στις 8 το βράδυ στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς ανοιχτή κοινή σύσκεψη για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο μεγάλο «φιλέτο» της Θεσσαλονίκης, την παραλία της.

Στη σύσκεψη θα παρουσιαστεί η κατάσταση που επικρατεί σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης από το Αγγελοχώρι (δήμος Θερμαϊκού) μέχρι το Δέλτα Αξιού (δήμος Δέλτα), τόσο σε νομικό επίπεδο, όσο και σε πραγματικό.

Προφανώς και το παραλιακό μέτωπο είναι η πιο προνομιούχος περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος και έχει μπει στο στόχαστρο της εκμετάλλευσης από όλους τους δήμους που έχουν στη διοικητική ευθύνη τους τμήματά του. Προϋπόθεση όμως για κάθε είδους «ανάπλαση» και αξιοποίηση είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν και είναι πάρα πολλά.

Ένα από τα σημαντικότερα (αν όχι το σημαντικότερο) προβλήματα είναι η αδυναμία συνεννόησης των ίδιων των δημάρχων μεταξύ τους, ώστε να προχωρήσουν σε ένα ενιαίο σχέδιο ανάπλασης και αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου μήκους περίπου 34 χλμ. συνολικά.

Αποτέλεσμα είναι να προχωρούν αποσπασματικοί σχεδιασμοί κάθε δήμου ξεχωριστά κι έτσι να απειλείται να χαθεί η μοναδική ευκαιρία για να αποκτήσει η παραλία της Θεσσαλονίκης ένα ενιαίο σύνολο, με συγκεκριμένες χρήσεις όχι αλληλοσυγκρουόμενες και αλληλοαναιρούμενες.

Στόχος των αυτοδιοικητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι να καταρτίσουν μια πρόταση για ενιαία αντιμετώπιση του παραλιακού μετώπου και κυρίως να αναπτυχθεί μια διαδημοτική και διαπαραταξιακή συνεργασία για να αναληφθούν κοινές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη και προστασία του παραλιακού μετώπου σε όλη την ακτογραμμή του Θερμαϊκού, για την προστασία των συλλογικών δημόσιων αγαθών όλων των όμορων δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς», Μανώλης Λαμτζίδης, επισήμανε στη Voria.gr ότι «το κύριο μέλημά μας είναι να εξασφαλίσουμε την κοινοχρησία και την ελεύθερη προσβασιμότητα των πολιτών σε όλο το μήκος της παραλίας. Είναι λάθος κάθε δήμος να έχει το δικό του σχεδιασμό για ένα τμήμα ενός ενιαίου συνόλου, που αφορά σε όλη τη Θεσσαλονίκη. Κάνουμε την αρχή από τη σημερινή σύσκεψη και με συγκεκριμένες προτάσεις θέλουμε να διευρύνουμε αυτή τη συνεργασία με όλους τους δήμους που έχουν στα διοικητικά όριά τους τμήματα του παραλιακού μετώπου και όλες τις δημοτικές παρατάξεις. Θέλουμε να δούμε ποια είναι τα όρια στην ανάπλαση, ανάδειξη, αξιοποίηση και προστασία του παραλιακού μετώπου. Είμαστε υπέρ της ανάπτυξης, αλλά όχι να γεμίσουμε την παραλία με μαρίνες. Κάθε δήμος προκειμένου να δείξει στους δημότες του σήμερα ότι κάνει έργο σχεδιάζει και μαρίνα. Δεν μπορεί να γεμίσει μαρίνες η παραλία»…

Από την πλευρά της η δημοτική σύμβουλος της παράταξης του δήμου Θεσσαλονίκης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», Ρία Καλφακάκου, τόνισε ότι «μας απασχολεί να πετύχουμε κυρίως δυο πράγματα: την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε όλο το παραλιακό μέτωπο και να συνδυάσουμε τις υποδομές και όλες τις χρήσεις του παραλιακού μετώπου με την ελευθερία στη μετακίνηση των πολιτών και το όφελος των δήμων. Θέλουμε ελεύθερη χρήση, χωρίς εμπόδια τεχνητά ή οικονομικά. Θα δούμε ποια έργα είναι κατάλληλα και θα καταρτίσουμε τη δική μας πρόταση για ένα ενιαίο σύνολο. Δε θέλουμε μόνο μαρίνες, εστιατόρια και μπαρ. Ούτε θέλουμε να μη γίνουν και τέτοιες υποδομές. Τη χρυσή τομή ψάχνουμε. Και κυρίως ό,τι γίνει να είναι χρήσιμο για την πόλη. Να αποδώσει τουριστικά, οικονομικά και κοινωνικά στην πόλη κι όχι σε μεμονωμένους επιχειρηματίες. Αν προχωρήσουν οι αποσπασματικές παρεμβάσεις θα δημιουργήσουμε τελικά ένα τερατούργημα».