Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021
x

ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑΣ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε πως τέτοια δημοσιεύματα το μόνο που πετυχαίνουν είναι να απαξιώνουν το έργο εκατοντάδων επιστημόνων.

Τη θέση ότι υπάρχει ένα και μοναδικό σύστημα καταγραφής ασθενών Covid 19 επισήμανε τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Παναγιώτης Αρκουμανέας, τονίζοντας ότι τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο είναι απαράδεκτα, ψευδή και κακόβουλα.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, ο κ. Αρκουμανέας, τόνισε πως «τέτοια δημοσιεύματα το μόνο που πετυχαίνουν είναι να απαξιώνουν το έργο εκατοντάδων επιστημόνων του ΕΟΔΥ και να αμφισβητούν την εγκυρότητα των στοιχείων του ΕΟΔΥ και άρα και της χώρας μας».

«Θα ήθελα να διευκρινίσω κατ' αρχάς ότι υπάρχει ένα και μόνο σύστημα καταγραφής, το Εθνικό Μητρώο Ασθενών Covid 19, το οποίο από τον Μάρτιο του 2020 λειτουργεί βάσει νόμου, ο οποίος περιγράφει και όλες τις λειτουργίες του. Καθημερινά, τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και τα εργαστήρια, ο ΕΟΔΥ και η ΓΓΠΠ όλοι καταχωρούμε στο ένα και μοναδικό αυτό Μητρώο Covid 19», σημείωσε ο κ. Αρκουμανέας.

«Όλα αυτά τα στοιχεία, λοιπόν, οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ τα συλλέγουν, τα επεξεργάζονται και τα αναλύουν έως τις 18:00 κάθε μέρα, ώστε να έχουμε την Ημερήσια Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, να δίνουμε ταυτόχρονα πάρα πολλα στοιχεία αλλά και να δίνουμε πιο εξειδικευμένα στοιχεία με αλγορίθμους και με προβλεπτικά μοντέλα στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και να έχουν μια πολύ καλή εικόνα για την πανδημία», πρόσθεσε ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτες και τις καταγγελίες περί «σκοτεινών» συμβάσεων του ΕΟΔΥ με ιδιωτικές εταιρείες.

«Φαντάζομαι ότι αυτά που τα έχουν γράψει, εννοούν μια συγκεκριμένη σύμβαση που από τις 02/06/2020 βρίσκεται αναρτημένη και στη "Διαύγεια" και στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων και στην πλατφόρμα της Κομισιόν για τις δημόσιες συμβάσεις. Και φυσικά αφορά το Ηλεκτρονικό Σύστημα Διαχείρισης των συμβάντων των Κινητών Ομάδων του ΕΟΔΥ, των ΚΟΜΥ, που και αυτές καταχωρούν τα στοιχεία του στο ένα και μοναδικό Μητρώο Covid 19. Οποιαδήποτε τέτοια δημοσιεύματα δημιουργούν μια σύγχυση και το μόνο που πετυχαίνουν είναι να βλάπτουν την κοινή προσπάθεια σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την πορεία της πανδημίας», κατέληξε ο κ. Αρκουμανέας.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ