Skip to main content

Αρμενία: Οι πέντε μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα για την ανάπτυξη

«Υπάρχουν πέντε προκλήσεις που καλείται η χώρα να ξεπεράσει για να οδηγηθεί και πάλι στην ανάπτυξη», δήλωσε ο νέος πρέσβης της χώρας στην Αθήνα.

Έπειτα από τρεις δεκαετίες ανεξαρτησίας που ακολούθησαν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η μικρή Αρμενία αντιμετωπίζει πληθώρα προκλήσεων και αυτό όχι μόνο εξαιτίας των εχθρικών κινήσεων των γειτόνων της. Το Γερεβάν, μετά τα πλήγματα που έχει δεχτεί εξαιτίας των πολέμων, στρέφεται στη λύση της διπλωματίας με στόχο τη δημιουργία νέων συνεργασιών, κυρίως με τους παραδοσιακούς συμμάχους της που δεν είναι άλλοι από την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Υπάρχουν πέντε προκλήσεις που καλείται η χώρα να ξεπεράσει για να οδηγηθεί και πάλι στην ανάπτυξη και μάλιστα είναι πολύ προφανείς», δήλωσε ο Tigran Mkrtchyan, ο νέος πρέσβης της χώρας στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρώτη και πιο βασική είναι μια δίκαιη λύση σε ό,τι αφορά τα γεγονότα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η δεύτερη σχετίζεται στην εξομάλυνση των σχέσεων Αρμενίας-Τουρκίας, ενώ η τρίτη μεγαλύτερη πρόκληση είναι η χώρα να συνεχίσει να οικοδομεί σχέσεις με τους στενούς της εταίρους, με την ΕΕ και τη Δύση, τις ΗΠΑ και συμμάχους όπως η Γαλλία, η Ελλάδα και η Κύπρος. Μια ακόμα δυσκολία που καλείται, τέλος, να αντιμετωπίσει η Αρμενία είναι ο πόλεμος της Ουκρανίας και ο αντίκτυπος του στην περιοχή.

Αναγέννηση

Όπως εξηγεί ο πρέσβης, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο Financial Mirror, η πέμπτη μεγάλη πρόκληση είναι η οικονομική αναγέννηση της Αρμενίας. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο κείμενο, όλα αυτά πυροδοτούν και διάφορες πολιτικές διεργασίες, ενώ στην αντιπολίτευση συχνά καταγράφονται αντιδράσεις για τις αποφάσεις που αφορούν τα εν λόγω ζητήματα.

Ο πρέσβης επισημαίνει επίσης πως ο ρόλος της αρμενικής διασποράς είναι καθοριστικός. Η Αρμενία, ένα μικρό κράτος περίπου 3 εκατομμυρίων πολιτών πρέπει να εργάζεται συνεχώς για την εξισορρόπηση των σχέσεων της με τα γύρω κράτη. Ο κ. Mkrtchyan δηλώνει πως τρεις είναι οι παράγοντες που βοηθούν το έργο του. Πρώτον, η διάδοση της εικόνας ενός δημοκρατικού κράτους που περιβάλλεται από άλλα όχι και τόσο δημοκρατικά.

Δεύτερον, ότι η χώρα έχει το ανθρώπινο δυναμικό και την επιστημονική τεχνογνωσία για να πετύχει την ανάπτυξη, ακόμα και από την σοβιετική εποχή, που θεωρούνταν η Silicon Valley της ΕΣΣΔ. Τρίτον, ο πρέσβης αναφέρεται στο γεγονός ότι οι Αρμένιοι είναι ένα «παγκόσμιο έθνος» με μια τεράστια διασπορά.

Εγκλωβισμένο κράτος

Η χώρα, περιτριγυρισμένη από την εχθρική Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, και το Ιράν στα νότια της, διατηρεί ταυτόχρονα σχέσεις με τον βόρειο Καύκασο γείτονά της. Οι επαφές ωστόσο αυτές ενίοτε μπορεί να γίνουν και ανταγωνιστικές. Εκτός από την κοινή ιστορία, η Γεωργία και η Αρμενία μοιράζονται παρόμοιες αξίες και πεποιθήσεις.

Οι χώρες μοιράζονται επίσης κοινές προσεγγίσεις για το δημοκρατικό τους μέλλον. Σύμφωνα με το άρθρο, η αρμενική κοινότητα στη Γεωργία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε οποιαδήποτε προσέγγιση μεταξύ των δύο ορθόδοξων χριστιανικών εθνών. Τα κράτη συνεργάστηκαν για την Ανατολική Εταιρική Σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από οικονομική άποψη, οι διαδρομές που εκτελούνται από τον νότο προς τον βορρά και από τον νότο προς την Ευρώπη, λαμβάνουν υπόψη ότι η Αρμενία μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική εμπορική διαδρομή, και αυτή η διαδρομή περνάει από τη Γεωργία. Ως εκ τούτου, η Γεωργία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο και στην ανάπτυξη της οικονομίας της Αρμενίας.

Ανοιχτή πληγή

Όμως ο πόλεμος των 44 ημερών για το Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει αφήσει μια ανοιχτή πληγή σε όλο το αρμενικό έθνος, ιδιαίτερα εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των θυμάτων και των αιχμαλώτων που το Αζερμπαϊτζάν αρνήθηκε να παραδώσει, καθώς δεν τους θεωρούσε αιχμαλώτους πολέμου.

Σύμφωνα με τον πρέσβη, η ερμηνεία αυτή δεν είναι αποδεκτή από τη Δύση αλλά και από κανέναν. «Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέσω του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν έχει υπογραμμίσει πολλές φορές την ανάγκη για επιστροφή των κρατουμένων. Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα στην ατζέντα μας», τονίζει ο πρέσβης.

Ο κ. Mkrtchyan δηλώνει ότι το να είσαι πρέσβης της Αρμενίας είναι μια πρόκληση και απαιτεί τριπλάσιες ή τετραπλάσιες προσπάθειες σε σχέση με άλλες συνήθειες και εργασίες. «Το έργο πρέπει να είναι στρατηγικά σχεδιασμένο σε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Και λαμβάνοντας υπόψη τους πόρους και το δυναμικό της αρμενικής διασποράς», λέει χαρακτηριστικά.

Υγιείς σχέσεις με τη διασπορά

Ο κ. Mkrtchyan αναφέρει σε ό,τι αφορά τον συγκεκριμένο στόχο: «Ήμουν τυχερός στην προηγούμενη ιδιότητά μου στη Βαλτική και τώρα στην Ελλάδα και την Κύπρο, όπου διατηρούμε υγιείς σχέσεις με τις ομάδες της διασποράς. Δεν το θεωρώ δεδομένο και θα συνεχίσω να καταβάλλω μεγάλη προσπάθεια για να έχω υγιή και γόνιμη συνεργασία με τους εκπροσώπους της διασποράς μας», υπογραμμίζει, θέτοντας το ως πρωταρχικό στόχο.