Skip to main content

Αρμενία: Ο Πασινιάν μιλά για εκρηκτική κατάσταση με το Αζερμπαϊτζάν

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό οι αψιμαχίες είναι συχνές μεταξύ των αρμενικών στρατευμάτων και στρατιωτών του Αζερμπαϊτζάν που περνούν τα σύνορα.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση είναι "τεταμένη και εκρηκτική" στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, όπου έξι στρατιώτες από το Γερεβάν αιχμαλωτίστηκαν από τα στρατεύματα του Μπακού.

Σύμφωνα με το Γερεβάν, οι έξι στρατιώτες συνελήφθησαν ενώ βρίσκονταν σε αρμενικό έδαφος και πραγματοποιούσαν "μηχανολογικές εργασίες", ενώ το Μπακού τους κατηγορεί ότι ανήκουν σε "ομάδα δολιοφθορέων" που εισήλθε στο Αζερμπαϊτζάν για να τοποθετήσει νάρκες.

"Η κατάσταση είναι τεταμένη και εκρηκτική", δήλωσε σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Facebook ο Πασινιάν, ο οποίος πραγματοποιούσε επίσκεψη στην περιοχή Γκεγκαρκούνικ, στην ανατολική Αρμενία, όπου σημειώθηκε το περιστατικό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αψιμαχίες είναι συχνές μεταξύ των αρμενικών στρατευμάτων και στρατιωτών του Αζερμπαϊτζάν που περνούν τα σύνορα.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συγκρούστηκαν το φθινόπωρο του 2020 για τον έλεγχο του αυτονομιστικού θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σε έναν σύντομο πόλεμο που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 6.000 ανθρώπους.

Ο πόλεμος τελείωσε με την ήττα του Γερεβάν, το οποίο αναγκάστηκε να παραχωρήσει στο Αζερμπαϊτζάν εδάφη που ήλεγχε επί τρεις δεκαετίες και που σχημάτιζαν μια ζώνη ασφαλείας γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, το οποίο παρέμεινε ουσιαστικά στα χέρια του Γερεβάν.

Τις τελευταίες εβδομάδες, νέες εντάσεις σημειώνονται, με το Γερεβάν να κατηγορεί τις αζερικές δυνάμεις ότι προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο νέων εδαφών.

Ο Νικόλ Πασινιάν δήλωσε νωρίτερα σήμερα, κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης, ότι οι αιχμάλωτοι στρατιώτες "έκαναν βελτιωτικές εργασίες στα σύνορα", συγκεκριμένα εγκαθιστώντας προειδοποιητικές πινακίδες κοντά σε νάρκες, καθώς η περιοχή έχει τη φήμη ότι είναι μια από τις πιο ναρκοθετημένες στον κόσμο.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι ήταν μια "ομάδα αναγνώρισης και δολιοφθοράς" αυτή που προσπάθησε γύρω στις 3 το πρωί σήμερα να "εισέλθει στην επικράτειά μας" πριν πιαστεί αιχμάλωτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι στρατιώτες προσπαθούσαν να τοποθετήσουν νάρκες σε μια διαδρομή ανεφοδιασμού που οδηγεί προς στις θέσεις του Αζερμπαϊτζάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ