Skip to main content

Αρναία: Το burger με… λαχανοντολμάδες που πάει το street food σε άλλο επίπεδο

Ένα ζευγάρι μηχανικών αποδεικνύει στο καφέ-ουζερί του, «Αριστοτέλους», ότι η παράδοση μπορεί να γίνει η βάση για σύγχρονες γαστρονομικές προτάσεις

Παίρνουν τις παραδοσιακές συνταγές του τόπου τους και τους δίνουν μια σύγχρονη πινελιά, αξιοποιώντας τα τοπικά προϊόντα και αναδεικνύοντας τις τουριστικές προοπτικές της γαστρονομίας. Ένα ζευγάρι από την Αρναία, ο πολιτικός μηχανικός Θεοδόσης Καραστέργιος και η τοπογράφος, σύζυγός του Εύη, πάει το… street food σε άλλα επίπεδα στο καφέ-ουζερί-πολυχώρο «Αριστοτέλους» που διατηρεί στην κεντρική πλατεία, αποδεικνύοντας ότι η παράδοση μπορεί να γίνει η βάση για σύγχρονες γαστρονομικές προτάσεις. Μια τέτοια ευρηματική δημιουργία είναι το burger με λαχανοντολμάδες, το οποίο εμπνεύστηκε ο Θεοδόσης Καραστέργιος πριν από λίγο καιρό και είχε την τύχη να δοκιμάσει προ ημερών ένα γκρουπ Αυστριακών δημοσιογράφων που επισκέφθηκε την περιοχή και έμεινε στην κυριολεξία άφωνο.

Άλλωστε, με λαχανοντολμάδες, αντί μπιφτεκιού, αυγολέμονο αντί σως, κόκκινα αγριομανίταρα από το δάσος του Χολομώντα και παντζαροσαλάτα με μήλα από μηλιές μεταξύ Αρναίας και Παλαιοχωρίου και καρύδια της περιοχής, το burger διεκδικεί το βραβείο της ευρηματικότητας, όπως τουλάχιστον απεφάνθησαν όσοι το δοκίμασαν. Και παρόλο που το καφέ-ουζερί «Αριστοτέλους» δεν είναι εστιατόριο και το διαφορετικό αυτό street food ήταν έμπνευση της στιγμής, θα βρει, όπως όλα δείχνουν, τη θέση του στις γαστρονομικές προτάσεις του ζευγαριού για τους μερακλήδες.

burger με λαχανοντολμά

 

 

Παστά αλμυρόψαρα και αγριομανίταρα

Το έδεσμα όμως αυτό δεν είναι το μόνο εμπνευσμένο στο «Αριστοτέλους». Το τουρσί, τα παστά αλμυρόψαρα, θαλασσινά και λιμνίσια, όπως το ορκύνι και η λιπαριά, τα άγρια μανιτάρια, ο χειροποίητος τραχανάς είναι μερικά μόνο από τα ορεκτικά που σερβίρει το ζευγάρι, θέλοντας να τιμήσει τον τόπο του. Άλλωστε, στον τόπο αυτό επιθυμούν να μείνουν ο Θεοδόσης και η Εύη, που δημιούργησαν πριν από μία τριετία το «Αριστοτέλους» ως απάντηση στην κρίση.«Θέλαμε να δώσουμε μια διαφορετική πρόταση στην Αρναία, γιατί βλέπουμε τη δυναμική και την προοπτική της. Αρκεί να βοηθήσουμε όλοι μαζί» λέει στη Voria.gr ο Θεοδόσης Καραστέργιος, που επενδύει στις παλιές, παραδοσιακές συνταγές της περιοχής και στα μοναδικά υλικά της, με όλη την οικογένεια να δημιουργεί διαφορετικές λιχουδιές.

Ο Θεοδόσης Καραστέργιος και η σύζυγός του Εύη

 

 

«Μπορεί να μην είμαστε εστιατόριο, όμως από εδώ δεν φεύγει κανείς πεινασμένος, ούτε βέβαια διψασμένος. Όταν έχουμε φρέσκα υλικά και κυρίως καλή παρέα στο μαγαζί, μαστορεύουμε μεζέδες που αποπνέουν την ψυχή της περιοχής» λέει ο Θεοδόσης Καραστέργιος, που εκτός από τα αλμυρά του μαγαζιού αναφέρεται και στα γλυκά, από την καρυδόπιτα και το κέικ καρότου μέχρι τα αρμενοβίλ, όλα με ντόπια υλικά.

«Δημιουργήσαμε το μαγαζί για να αντισταθούμε στην κρίση και να μείνουμε στην Αρναία. Επίσης είμαστε καλοφαγάδες ως οικογένεια και η ζωή μας περιστρέφεται γύρω από το φαγητό, οπότε θέλαμε να φτιάξουμε έναν χώρο συνάντησης, όπου θα μπορεί κανείς να τσιμπά με την μπύρα ή το ούζο του» λέει ο Θεοδόσης Καραστέργιος που συνεχίζει να εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός, με εξειδίκευση στις αναπαλαιώσεις.

Μάλιστα, το ζευγάρι δεν περιορίζεται μόνο στη γαστρονομία, αφού έχει δημιουργήσει ένα τουριστικό γραφείο για περιηγήσεις στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ετοιμάζει και ένα glambing –πολυτελές camping- στην Αρναία.