Skip to main content

Αρνείται σχέση «ελβετικού τύπου» με την ΕΕ η Βρετανία

«Πιστεύω και γνωρίζω ότι το Brexit μπορεί και φέρει σημαντικά οφέλη και ευκαιρίες για τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο Ρίσι Σούνακ.

Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει σε οποιαδήποτε χαλάρωση ή αναθεώρηση της συμφωνίας για το Brexit για να έρθει πιο κοντά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ τη Δευτέρα, την επομένη δημοσιευμάτων που εκτιμούσαν ότι το Λονδίνο θα μπορούσε να επιδιώξει να ενισχύσει τους δεσμούς του με την ΕΕ.

«Επιτρέψτε μου να είμαι κατηγορηματικός σχετικά με αυτό. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα επιδιώξει καμία σχέση με την Ευρώπη που να βασίζεται στην ευθυγράμμιση με τους νόμους της ΕΕ», δήλωσε ο κ. Σουνάκ κατά τη διάρκεια συνεδρίου της κύριας οργάνωσης εργοδοτών στη χώρα.

«Ψήφισα υπέρ του Brexit. Πιστεύω και γνωρίζω ότι το Brexit μπορεί και φέρει σημαντικά οφέλη και ευκαιρίες για τη χώρα», πρόσθεσε, επικαλούμενος την επανέναρξη του μεταναστευτικού ελέγχου από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρησή του από την ΕΕ ή εμπορικές συμφωνίες που υπογράφηκαν με άλλες χώρες.

Ο Ρίσι Σούνακ εδώ και χρόνια ήταν δεινός υπέρμαχος του Brexit, και ίσως και αρκετά νωρίτερα από τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Υποστήριξε ότι η χώρα ήταν πλέον σε θέση να «έχει τον κατάλληλο έλεγχο των συνόρων» της. Είπε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ελεύθερο να επιδιώξει εμπορικές συμφωνίες με «τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου».

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι Sunday Times ανέφεραν ότι υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη σκέφτονταν να επιδιώξουν μια συμφωνία με την ΕΕ, «ελβετικού τύπου».

Οι υπουργοί της κυβέρνησης καθώς και η Ντάουνινγκ Στριτ έχουν αρνηθεί την πιθανότητα, αλλά εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία από ορισμένους Συντηρητικούς, ένθερμους Brexiteers.