Skip to main content

Αρνείται τις ευθύνες η διευθύντρια Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν

Ο κορωνοϊός μεταδόθηκε πιθανόν στον άνθρωποι από κάποιο ζώο. Μια αγορά της Ουχάν ενοχοποιήθηκε επειδή φέρεται ότι πουλήθηκαν εκεί ζωντανά άγρια ζώα.

Το κινεζικό Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, το οποίο κατηγορείται τακτικά από τις ΗΠΑ σε σχέση με την πανδημία, διαθέτει τρία ζωντανά στελέχη κορωνοϊού νυχτερίδας, όμως κανένα δεν αντιστοιχεί στον SARS-Cov-2, διαβεβαίωσε η διευθύντριά του.

Σύμφωνα με τους περισσότερους επιστήμονες, ο νέος κορωνοϊός μεταδόθηκε πιθανόν στον άνθρωποι από κάποιο ζώο. Μια αγορά της Ουχάν ενοχοποιήθηκε επειδή φέρεται ότι πουλήθηκαν εκεί ζωντανά άγρια ζώα.

Όμως η ύπαρξη σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από εκεί ενός Ινστιτούτου Ιολογίας τροφοδοτεί εδώ και μήνες σενάρια ότι ο SARS-Cov-2 διέφυγε απ' αυτές τις ευαίσθητες εγκαταστάσεις.

Έπειτα από άρθρα στον Τύπο, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έκανε στην αρχή του μήνα λόγο για διεξαγωγή «έρευνας» για να διερευνηθεί αυτό το σενάριο, που προς το παρόν δεν βασίζεται σε τίποτε απτό, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι υποψίες αυτές είναι «καθαρά κατασκευασμένες», δήλωσε η διευθύντρια του εν λόγω ινστιτούτου, η Ουάνγκ Γιανγί, στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CGTN.

«Όπως όλοι, δεν γνωρίζαμε καν ότι ο ιός υπήρχε», διαβεβαίωσε η Ουάνγκ σε συνέντευξή της που μεταδόθηκε χθες, Σάββατο, το βράδυ, αλλά είχε γίνει στις 13 Μαΐου.

«Συνεπώς πώς θα μπορούσε να διαφύγει από το εργαστήριό μας;», αναρωτήθηκε.

Οι πρώτοι ασθενείς του νέου κορωνοϊού επισημάνθηκαν στα τέλη του περασμένου χρόνου στην πόλη Ουχάν. Έκτοτε ο ιός αυτός επεκτάθηκε στον πλανήτη και έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 340.000 ανθρώπους.

Τους τελευταίους μήνες κυκλοφόρησαν στο Ίντερνετ θεωρίες που ενοχοποιούν το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν.

Η διευθύντριά του παραδέχθηκε πως το ινστιτούτο είχε «απομονώσει και αποκτήσει ορισμένους κορωνοϊούς από νυχτερίδες».

«Έχουμε τρία ζωντανά στελέχη ιού», δήλωσε η Ουάγνκ.

Όμως, διευκρίνισε, η ομοιότητά τους με τον SARS-Cov-2 «δεν είναι παρά 79,8%».

Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν μελετά μερικούς από τους πιο επικίνδυνους παθογόνους οργανισμούς στον κόσμο.

Οι ερευνητές του εν λόγω ιδρύματος είχαν συμβάλει στο να γίνει καλύτερα γνωστός ο SARS-Cov-2 στην αρχή της επιδημίας.

Οι εργασίες τους είχαν δημοσιευθεί τον Φεβρουάριο σε μια επιστημονική επιθεώρηση.

Οι έρευνές τους κατέδειξαν πως η ακολουθία του γονιδιώματος του νέου κορωνοϊού είναι κατά 80% παρόμοια με εκείνη του ιού του SARS, που ευθυνόταν για την προηγούμενη επιδημία του 2002-3, και κατά 96% με εκείνη ενός κορωνοϊου των νυχτερίδων.