Skip to main content

Αρνητικές οι επιπτώσεις της κρίσης για το σύνολο των επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης

Το 67% των επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης πιστεύει ότι η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει ικανοποιητικά το ασφαλιστικό και το 57% το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας σε αντίθεση με τους Αθηναίους που δυσπισ

Την αισιοδοξία τους ότι η κυβέρνηση  θα αντιμετωπίσει ικανοποιητικά το θέμα του ασφαλιστικού κατά 67% και της ανταγωνιστικότητας κατά 57% εκφράζουν οι Θεσσαλονικείς επιχειρηματίες, έναντι των Αθηναίων συναδέλφων τους, που αισιοδοξεί μόνο το 27% για το ασφαλιστικό και το 25% για την ανταγωνιστικότητα. 

Ωστόσο οι Θεσσαλονικείς βίωσαν «σκληρότερα» την κρίση , καθώς το 97% επηρεάστηκε αρνητικά, το 3% δεν επηρεάστηκε σε σχέση με τους Αθηναίους  που το 66% επηρεάστηκε αρνητικά , το 27% δεν επηρεάστηκε και ένα 7% έχει επηρεαστεί θετικά.


Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από  έρευνα  που διενήργησε η εταιρία Focus Bari για λογαριασμό του περιοδικού «Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα», του πολυσυνεδρίου Μοney Show, το οποίο διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη στις 28 και 29 Νοεμβρίου στο Hyatt, υπό την αιγίδα  του Ελληνοιταλικού Επιμελητηρίου. Η έρευνα εκπονήθηκε βάση ερωτηματολογίου που στάλθηκε σε 101 επιχειρήσεις από τις οποίες 30 εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη και 71 στην Αττική, όπως ανέφερε η υπεύθυνη του Κ&Ε κυρία Λεπίδου στη συνέντευξη που δόθηκε για την παρουσίαση του 18 πολυσυνεδρίου Money Show.


Αντέχουν τρόφιμα-ποτά και τηλεπικοινωνίες


Σύμφωνα με την έρευνα οι τηλεπικοινωνίες έχουν επηρεαστεί αρνητικά κατά 51%, το 39% δεν επηρεάστηκαν και το 9% επηρεάστηκε θετικά.  Οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών έχουν επηρεαστεί αρνητικά κατά 55%, δεν επηρεάστηκαν κατά 39% και 6% επηρεάστηκε θετικά. Στις τράπεζες το 61% επηρεάστηκε  αρνητικά, το 21%  δεν επηρεάστηκε και το 16% επηρεάστηκε θετικά.


Τέσσερις στους πέντε ερωτώμενους θεωρούν ότι υπάρχουν ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις εν μέσω οικονομικής κρίσης, άποψη που είναι πιο έντονη μεταξύ των επιχειρηματιών της Αθήνας, οι οποίοι φαίνεται είναι λιγότερο απογοητευμένοι από την αρνητική οικονομική συγκυρία. Πάντως η κρίση έχει οδηγήσει σε μια αλλαγή προτεραιοτήτων  στη ζωή των Ελλήνων επιχειρηματιών. Η υγεία και η οικογένεια παίζουν τον πρωταρχικό ρόλο στη ζωή των Ελλήνων επιχερηματιών, έναντι της καριέρας και της οικονομικής ευρωστίας.
Αναφορικά με την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι Έλληνες επιχειρηματίες σε διάφορους θεσμούς  αυτήν την περίοδο της κρίσης, φαίνεται να έχει μείνει ανεπηρέαστη σε σχέση με την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση, ενώ λιγότερη εμπιστοσύνη φαίνεται να υπάρχει στους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους κυρίως από τους επιχειρηματίες της Αθήνας.


 Οι επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης εμφανίζονται να έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της νέας κυβέρνησης από ότι οι Αθηναίοι επιχειρηματίες. Για την «πράσινη» ανάπτυξη το 56% πιστεύει ότι η νέα κυβέρνηση θα το χειριστεί σχετικά ικανοποιητικά, το 5% θα το χειριστεί πολύ ικανοποιητικά, το 34% θα προσπαθήσει αλλα δεν θα καταφέρει να αλλάξει κάτι και 5% δεν θα γίνει καμία ουσιαστική προσπάθεια. Ευθύνη για τη δημιουργία και ανάπτυξη «πράσινων» επιχειρήσεων στην Ελλάδα  το 23% έχει κυρίως το κράτος και λιγότερο οι επιχειρήσεις, το 62% και οι δυο πλευρές και 155 κυρίως οι επιχειρήσεις και λιγότερο το κράτος.


Σεμινάρια για έξοδο από την κρίση


Ο πρόεδρος και ιδρυτής  του πολυσυνεδρίου Money Show κ. Ηλίας Φαραγγιτάκης  αναφέρθηκε στο πρόγραμμα  του θεσμού τονίζοντας ότι θα πραγματοποιηθούν 100 σεμινάρια και   εκδηλώσεις. Επίσης 200 επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να προβάλουν τις υπηρεσίες τους μέσα από την εκθεσιακή προβολή του  Money Show. Στις εκδηλώσεις θα μετέχουν 1.000 ομιλητές  από τον πολιτικό , επιχειρηματικό και οικονομικό χώρο. 


Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Χρήστος Σαραντόπουλος  αναφέρθηκε στο ρόλο και στις δράσεις  που αναπτύσσει το Επιμελητήριο με σκοπό την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.  Ο κ. Σαραντόπουλος επισήμανε ότι η Ιταλία είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της χώρας μας. Ανέφερε ότι η κρίση επηρέασε τις οικονομικές συναλλαγές των δυο χωρών, καθώς το α’ τετράμηνο του 2009  οι εξαγωγές της Ιταλίας μειώθηκαν κατά -31% , ενώ οι ελληνικές εξαγωγές στην Ιταλία μειώθηκαν κατά -34%. Το 2008 σημειώθηκε αύξηση  των ιταλικών εξαγωγών στην Ελλάδα κατά 7% και αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στην  Ιταλία κατά 8,7%.


Ο κ. Σαραντόπουλος ανέφερε ότι αρκετές ιταλικές κατασκευαστικές εταιρίες συμμετέχουν σε κοινοπραξίες που ανέλαβαν την κατασκευή ελληνικών έργων υποδομών, όπως είναι το μετρό Θεσσαλονίκης και η Εγνατία οδός. Ωστόσο ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ιταλικές εταιρίες, όπως η Impregilo να συμμετάσχει σε σιδηροδρομικά έργα στην Ελλάδα.


O κ. Σαραντόπουλος  ανέφερε οτι  το Ελληνοιταλικό Επιμελητήριο το Σάββατο  στις 9 μμ οργανώνει εκδήλωση για τις υποδομές με ομιλητή τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιάννη Μαγκριώτη. 


«Εγκληματικά λάθη τα τελευταία δέκα χρόνια»


Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης στο χαιρετισμό που απηύθυνε κατά τη συνέντευξη είπε ότι το Money Show συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη , στήριξη και προβολή της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Ωστόσο επέρριψε ευθύνες στις κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας γιατί δεν στήριξαν τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες του έκλεισαν το διάστημα αυτό περί τις 12.000 μικρές επιχειρήσεις.  Κατηγόρησε τις κυβερνήσεις ότι έκαναν «εγκληματικά λάθη» στον τομέα ενίσχυσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καθώς η εκάστοτε κυβέρνηση αλλάζει τους φορολογικούς και αναπτυξιακούς νόμους και δεν υπάρχει σταθερότητα. Για τη διεκδίκηση της αρχηγίας απέφυγε τα σχόλια, αλλά παραδέχθηκε ότι «ο αγώνας είναι ντέρμπυ».