Skip to main content

Αρνητικό ρεκόρ από τα spreads μετά από καιρό

Μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, τα spreads των ελληνικών δεκαετών ομολόγων επέστρεψαν πάνω από τα επίπεδα των 800 μονάδων βάσης. Κι όπως ήταν φυσικό, το γεγονός δεν έγινε δεκτό με ...ενθουσιασμ
Μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, τα spreads των ελληνικών δεκαετών ομολόγων επέστρεψαν πάνω από τα επίπεδα των 800 μονάδων βάσης. Κι όπως ήταν φυσικό, το γεγονός δεν έγινε δεκτό με ...ενθουσιασμό. Το παράδοξο όμως είναι γιατί αντέδρασε κατ’ αυτόν τον τρόπο η αγορά. Προφανείς λόγοι πάντως δεν συντρέχουν. Το μόνο αρνητικό στοιχείο στην όλη προσπάθεια αναδιάρθρωσης που λαμβάνει χώρα, έγκειται στο γεγονός ότι τα έσοδα υστερούν σημαντικά, ενώ δεν διαφαίνεται προοπτική διάσωσης τους στο αμέσως επόμενο διάστημα. Το υπουργείο Οικονομικών ποντάρει αποκλειστικά στο γεγονός ότι μέσα στο δεύτερο εξάμηνο πρόκειται να εισπράξει λεφτά από τους φόρους που επέβαλλε κατά το πρώτο εξάμηνο.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται η περίπτωση του ΕΤΑΚ, του ΦΜΑΠ, αλλά και του ΦΠΑ, ο οποίος, μπορεί να είναι διαχρονικός, αλλά πάει από το κακό στο χειρότερο. Τον Ιούλιο αντί να αυξηθεί μειώθηκε κατά 4%, ενώ ανάλογη διαγράφεται η εικόνα και για τον Αύγουστο. Γι’ αυτό και στο οικονομικό επιτελείο ανησυχούν, καθώς πλησιάζει και η ώρα που η τρόικα θα επανακάμψει και μάλιστα αυτή τη φορά με απειλητικές διαθέσεις.