Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020
x

ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ - ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ

Ακατάλληλο το νερό στην πόλη της Αριδαίας - Οι κάτοικοι ενημερώθηκαν να μη χρησιμοποιούν το νερό του δικτύου της πόλης ως πόσιμο

Παροδική αύξηση της περιεκτικότητας του νερού του δικτύου ύδρευσής της σε αρσενικό ανιχνεύθηκε στην Αριδαία Πέλλας, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στην ποιότητα του νερού. Συγκεκριμένα, με όριο τα 10 gr/l, μετρήθηκε περιεκτικότητα 17 gr/l, ενώ οι κάτοικοι της πόλης ενημερώθηκαν από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Αλμωπίας να μη χρησιμοποιούν το νερό του δικτύου της πόλης ως πόσιμο μέχρι την εξεύρεση εναλλακτικού τρόπου παροχής πόσιμου νερού.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υγείας και Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τους δύο βουλευτές, το πρόβλημα είναι σοβαρό και αφορά την ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων της πόλης. «Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, το αρσενικό είναι συσσωρευτικό στον ανθρώπινο οργανισμό και δεν αποβάλλεται ποτέ. Μάλιστα προσλαμβανόμενο για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσω του πόσιμου νερό σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες του επιτρεπόμενου ορίου των 10μg/l, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα δερματολογικά, πνευμονολογικά, νευρολογικά, καρδιολογικά και αιμοποιητικά, καθώς επίσης μπορεί να προκαλέσει καρκινογένεση», αναφέρουν και προσθέτουν:

«Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής εμπορευματοποίησης των υδάτινων πόρων και της πλήρους ιδιωτικοποίησης του πόσιμου νερού, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που προωθήθηκε συστηματικά από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις και συνεχίζει να προωθεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

«Σύμφωνα όμως με τις λαϊκές ανάγκες, το νερό είναι φυσικός πόρος στρατηγικής σημασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας, των οικοσυστημάτων, του περιβάλλοντος και για την εγχώρια παραγωγή και γι αυτό πρέπει να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα», συμπληρώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι υπουργοί σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:

•    Να δοθεί με κρατική ευθύνη η δυνατότητα υδροδότησης της πόλης της Αριδαίας, Δήμου Αλμωπίας με κατάλληλο πόσιμο νερό, χαμηλής τιμολόγησης.
•    Τη χορήγηση, μέχρι την επίλυση του προβλήματος, δωρεάν εμφιαλωμένου νερού στους κατοίκους.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ