Skip to main content

Άρση lockdown: Οι πιθανές ημερομηνίες για λιανεμπόριο, σχολεία, εστίαση

Την Τετάρτη η συνεδρίαση της επιτροπής - Οι τελικές αποφάσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, των σχολείων αναμένεται να ληφθούν την Πέμπτη.

Την Τετάρτη (31/3) αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών λοιμωξιολόγων, προκειμένου να μελετήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα του κορονοϊού και να κάνει τις προτάσεις της στην κυβέρνηση για τη σταδιακή άρση του lockdown και του ανοίγματος των δραστηριοτήτων.

Οι τελικές αποφάσεις, σύμφωνα με το ethnos.gr για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, των σχολείων αναμένεται να ληφθούν την Πέμπτη.

Το ερώτημα, ωστόσο, που προκύπτει είναι πότε θα ανοίξει η εστίαση και πάντα μόνο στους εξωτερικούς χώρους. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr το άνοιγμα της εστίασης υπολογίζεται να γίνει προς τις 20 Απριλίου.

Η κυβέρνηση θέλει διακαώς να επανεκκινήσει η οικονομία - με τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα - και για αυτό το λόγο ανακοίνωσε νωρίτερα τη Δευτέρα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και του τουρισμού που φτάνουν τα 3 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα πολλοί είναι πλέον και οι επιστήμονες που υποστηρίζουν πως το lockdown δεν μπορεί να συνεχιστεί τη στιγμή που έχουν περάσει 5 μήνες από την έναρξή του και πλέον αποδεικνύεται αναποτελεσματικό, με την οικονομία να παραμένει στον «πάγο» και τους πολίτες να έχουν κουραστεί ψυχολογικά.

Με βάση το πλάνο της κυβέρνησης, οι ειδικοί θα κληθούν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου. Σημειώνεται πως υπάρχει προβληματισμός στους ειδικούς για τον τρόπο που θα ανοίξει το λιανεμπόριο, δηλαδή εάν θα ανοίξει αρχικά μόνο με click away με click inside ή θα ανοίξει απευθείας κανονικά με αποστολή SMS στον νέο αριθμό με 13032. Υπάρχει ένα σενάριο για άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 12 Απριλίου με SMS στον συγκεκριμένο κωδικό αλλά άνοιγμα με click away ήδη από τις 5 του μήνα.

Επιφυλακτικοί οι λοιμωξιολόγοι για ταυτόχρονο άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου

Σημειώνεται πως οι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων ταυτόχρονα στις 5 Απριλίου. Συγκεκριμένα μέσα στην επιτροπή υπάρχουν επιστήμονες που ζητούν το άνοιγμα και στο λιανεμπόριο να ανοίξει αρχικά με μέτρο - με click away και click inside - ώστε να μην υπάρξει νέα ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Οι ίδιοι προτιμούν τα σχολεία να ανοίξουν μία εβδομάδα μετά και όχι ταυτόχρονα με το λιανεμπόριο. Ωστόσο, εάν ανοίξουν τα σχολεία στις 12 Απριλίου τα μαθήματα δια ζώσης θα διαρκέσουν μόλις δύο εβδομάδες μέχρι τις διακοπές του Πάσχα, συνεπώς θεωρείται από πολλούς δώρο άδωρον.

Η εστίαση

Οσον αφορά στο άνοιγμα της εστίασης εκτιμάται ότι θα γίνει μετά 15 και 20 Απριλίου με πιο πιθανές ημερομηνίες προς τις 20 Απριλίου, ώστε να υπάρξει απόσταση από το λιανεμπόριο και τα σχολεία. Αξιοσημείωτο είναι ότι για τους εργαζόμενους στην εστίαση θα είναι υποχρεωτικά τα self tests ενώ θα εξετασθεί και αν θα πρέπει να φορούν και διπλή μάσκα, κάτι βέβαια που δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο. Τα μέτρα πάντως που θα τηρούνται σε εστιατόρια και καφέ θα θυμίζουν αυτά της περυσινής χρονιάς παρότι πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει εάν θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να αναπτυχθούν τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους σε ποσοστό περισσότερο από 40% που ίσχυε στην προηγούμενη φάση της πανδημίας.

Άλλωστε οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι με το ποσοστό αυτό και μετά από 5 μήνες lockdown ελάχιστες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά και να στηρίξουν τα καταστήματά τους. Ήδη εξάλλου πολλές επιχειρήσεις της εστίασης θα βάλουν οριστικά λουκέτο αφού δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στα υπέρογκα έξοδα τη στιγμή που τα καταστήματα τους ήταν κλειστά για 5 μήνες, ενώ σχεδόν όλο το 2020 λειτούργησαν με μειωμένα τραπεζοκαθίσματα.

Κλειδί τα self test για το σταδιακό άνοιγμα

Ενας παράγοντας που θα κρίνει το άνοιγμα της αγοράς αλλά και των σχολείων είναι η μέθοδος των self test που αναμένεται να ξεκινήσουν τον Απρίλιο. Οι προσφορές των 5 εταιρειών που παράγουν τα ατομικά τεστ για την ανίχνευση κορονοϊού βρίσκονται ήδη για προσυμβατικό έλεγχο στο ελεγκτικό συνέδριο, το οποίο καλείται να κάνει πολύ γρήγορα τον έλεγχο και να δώσει το «πράσινο φως» για να μεταφερθούν τα τεστ στα φαρμακεία και να ξεκινήσει η διαδικασία.