Skip to main content

Lockdown: Στις 14 Δεκεμβρίου το... νωρίτερο η συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι συζητήσεις κλίνουν προς παράταση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος νέας έξαρσης κρουσμάτων.

Μπορεί τα στοιχεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας να δείχνουν μια σταθεροποιητική τάση, βαίνουσα μειούμενη, ωστόσο στην κυβέρνηση τα περί άρσης του καθολικού lockdown φαίνεται να παρατείνονται για μια ακόμα εβδομάδα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, στο Μέγαρο Μαξίμου οι συζητήσεις κλίνουν προς παράταση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων έως τις 14 Δεκεμβρίου, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος νέας έξαρσης κρουσμάτων.

Για αυτόν τον λόγο το lockdown θα παραταθεί για τουλάχιστον μία εβδομάδα, ενώ σύντομα θα ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για το αν πρέπει να λειτουργήσουν μόνο τα δημοτικά σχολεία. Όσον αφορά στα Γυμνάσια και στα Λύκεια, φαίνεται ότι θα υπάρξει μια συζήτηση μέσα στην εβδομάδα, χωρίς το άνοιγμά τους στις 14 του μήνα να φαίνεται εφικτό.

Προβληματισμός υπάρχει σύμφωνα με το Open και για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ειδικά σε περίπτωση που ο καιρός στη χώρα μας είναι καλός. Η κυβέρνηση δεν θέλει να δει σκηνές όπως αυτές που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, με όλους του κατοίκους να συνωστίζονται στα καταστήματα, προκειμένου να κάνουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους. Υπάρχει μάλιστα ένα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο θα επιτρέπονται οι αγορές μόνο στα εμπορικά καταστήματα και εκεί με περιορισμούς.

Παράλληλα, φαίνεται πως η εστίαση δεν φαίνεται να ανοίγει πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου και έπειτα από τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.