Skip to main content

Άρση μέτρων: Ζωντάνεψαν ξανά τα καφέ της Θεσσαλονίκης

Αποστάσεις, μάσκες και πρωινό καφεδάκι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης – Χαμόγελα από τους καταστηματάρχες και αλλαγή φιλοσοφίας στην εστίαση.

Ημέρες που θυμίζουν το πρόσφατο παρελθόν ή σκηνές βγαλμένες από το μέλλον; Σερβιτόροι μασκοφόροι, πελάτες σε εγρήγορση, παρέες «σε καραντίνα» αυστηρά των έξι ατόμων, σοφότερη... επιλογή κοντινοί φίλοι ή καλύτερα μέλη της οικογένειας, νέοι κανόνες, συγκεκριμένες αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών. Αυτό είναι, πλέον, από σήμερα το νέο σκηνικό για τον χώρο της εστίασης, που κάνει πρεμιέρα, μετά από το υποχρεωτικό lockdown, το οποίο διήρκησε περίπου δυόμιση μήνες.

Η νέα πραγματικότητα της εστίασης, διαθέτει σειρά κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, αλλαγή φιλοσοφίας, σύνεση και υπευθυνότητα.



Τους νέους κανόνες, προκειμένου να κερδίσουν τον χαμένο χρόνο που μεσολάβησε και να υποδεχτούν και πάλι πελάτες, εφαρμόζουν από το πρωί οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης στη Θεσσαλονίκη, που όλο το προηγούμενο διάστημα έκαναν σχέδια επί χάρτου με τη μεζούρα στο χέρι.



Από νωρίς το πρωί τα καφέ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης άνοιξαν με τους πελάτες ώρα με την ώρα να αυξάνονται. Η  προσμονή της απόλαυσης ενός καφέ, ή ποτού, ή ενός ωραίου γεύματος είχε ριζωθεί στα άμεσα θέλω των περισσότερων Θεσσαλονικέων κατά την περίοδο της καραντίνας με αποτ΄ρλεσμα σήμερα να μην είναι λίγοι εκείνοι που  επέλεξαν να το… ζήσουν, προκειμένου να αισθανθούν πως επανέρχονται έστω και με νέους όρους σε μια διαφορετική κανονικότητα.



Η αγαπημένη παραλιακή οδός της Θεσσαλονίκης από νωρίς είχε αρχίσει να έχει κίνηση δίνοντας μία πρώτη ανάσα στις επιχειρήσεις του χώρου. Αρκετός ήταν ο κόσμος και στα καφέ της οδού Αριστοτέλους. Πιο υποτονική ήταν η κίνηση στα καταστήματα της περιοχής του Λευκού Πύργου.



Τα στέκια, ή τα δημοφιλή καταστήματα θύμιζαν παλιές καλές εποχές ενώ δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις επιχειρηματιών που εκμεταλλεύτηκαν την περίοδο προκειμένου να ολοκληρώσουν την ανακαίνιση του χώρου τους. Κάποια λίγα καφέ – μπαρ δεν άνοιξαν καθόλου, ενδεχομένως περιμένοντας τον πρώτο αντίκτυπο του ανοίγματος της εστίασης.

Μικρές αποστάσεις

Με την πλειονότητα των ιδιοκτητών να έχει διατηρήσει τα 70 εκατ. μεταξύ των αποστάσεων στα τραπέζια (ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ τραπεζιών σύμφωνα με τους νέους κανόνες προβλέπονται τα 70 εκατοστά έως 1 μέτρο και 70 εκατοστά), οι πελάτες έδειχναν να μην τους απασχολεί και να απολαμβάνουν τον πρωινό ήλιο και τον καφέ τους με καλή παρέα.



«Έχουμε κρατήσει τις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών προκειμένου οι πελάτες να αισθάνονται ασφάλεια. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε ασφάλεια, θα το παλέψουμε όπως μπορούμε» λέει καταστηματάρχης στη Voria.gr.

«Η οικονομική εξίσωση δύσκολα βγαίνει. Σαφώς ανοίξαμε με καλύτερες προϋποθέσεις, από ό,τι λεγόταν στην αρχή, ωστόσο θέλουμε και άλλη βοήθεια από την πολιτεία. Η μείωση του ΦΠΑ στον  καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά από το 24 στο 13% θα βοηθήσει κάπως, αλλά χρειάζονται και άλλα μέτρα» λέει άλλος επιχειρηματίας.  



Ποιες είναι οι προϋποθέσεις λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης

-Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά 2 τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.

-Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.

-Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.



-Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.

-Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.

-Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 έως 1,70 εκατ.

-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.