Κυριακή 9 Αυγούστου 2020
x

ΑΡΣΙΣ: ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΟΑΣΘ ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΑΠΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΤΡΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ

Η ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων καταγγέλλει οδηγό του ΟΑΣΘ για ρατσιστική συμπεριφορά σε βάρος τριών ανήλικων προσφύγων

Για ρατσιστική συμπεριφορά σε βάρος τριών ανήλικων προσφύγων, καταγγέλλει οδηγό του ΟΑΣΘ η ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, κάνοντας λόγο για ένα ακόμα περιστατικό ρατσιστικής αντιμετώπισης προσφύγων. 

Την Τρίτη, 30 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ, τρεις ανήλικοι πρόσφυγες από τη Δομή Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στο Ωραιόκαστρο, ανέβηκαν από τη στάση «Αγορά» στο αστικό λεωφορείο της γραμμής «56» με κατεύθυνση προς Παλαιόκαστρο, προκειμένου να πάνε σε προπόνηση kung fu, που συστηματικά παρακολουθούν.

Ο οδηγός του αστικού κοίταξε επίμονα και εξεταστικά τα τρία προσφυγόπουλα και, πριν συνεχίσει το δρομολόγιο, ζήτησε από τα παιδιά να κατέβουν από το λεωφορείο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΑΡΣΙΣ είπε ο οδηγός: «Κατεβείτε και πάρτε το επόμενο».

Τα παιδιά ντράπηκαν και κατέβηκαν, χωρίς να τολμήσουν να ζητήσουν το λόγο. Ο οδηγός δεν ρώτησε καν εάν τα παιδιά έχουν εισιτήριο, αλλά η ΑΡΣΙΣ εφοδιάζει τους πρόσφυγες που υποστηρίζει με κάρτες απεριορίστων διαδρομών, οπότε δεν θα προέκυπτε σε καμία περίπτωση ζήτημα πληρωμής του κομίστρου. Τα παιδιά δεν πήγαν στην προπόνηση τους και επέστρεψαν στον ξενώνα συντετριμμένα από τη ντροπή.

«Οι ανήλικοι πρόσφυγες βρίσκονται στην Ελλάδα χωρίς οποιοδήποτε οικογενειακό ή συγγενικό περιβάλλον και οι ξενώνες της ΑΡΣΙΣ αποτελούν τον πρώτο ασφαλή σταθμό. Η απαγόρευση πρόσβασης σε μέσα μαζικής μεταφοράς προκαλεί στα προσφυγόπουλα αισθήματα ντροπής, φόβου και αποκλεισμού, ενώ αντίκειται στο νόμο 4285/2014 για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας», αναφέρει η ΑΡΣΙΣ.

Απευθύνει έκκληση προς το προσωπικό των δημόσιων, αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης να αντιμετωπίσουν τα προσφυγόπουλα με σεβασμό και όρους ισοτιμίας.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Στέλιος Παππάς ξεκαθάρισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το θέμα ερευνάται και έχουν κινηθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε να υπάρξουν διοικητικές κυρώσεις αν χρειαστεί.

«Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε νέο πολιτισμό στους οδηγούς και τους ελεγκτές και μαζί με το επιβατικό κοινό να καλλιεργήσουμε την κοινωνική συνευθύνη» τόνισε ο κ.Παππάς.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ