Skip to main content

ΑΡΣΙΣ: Σε λειτουργία Κινητή Μονάδα Επείγουσας Κοινωνικής Παρέμβασης

Η Κινητή Μονάδα λειτουργεί καθημερινά και στελεχώνεται από τρεις κοινωνικούς λειτουργούς, δύο ψυχολόγους, μία νοσηλεύτρια και μία κοινωνική εμψυχώτρια

Στην προσπάθειά της να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των νέων ανισοτήτων και αποκλεισμών που έχουν αναδυθεί την περίοδο της πανδημίας, η ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων έχει θέσει σε λειτουργία Κινητή Μονάδα Επείγουσας Κοινωνικής Παρέμβασης στη Θεσσαλονίκη.

Η Κινητή Μονάδα λειτουργεί καθημερινά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα και στελεχώνεται από τρεις κοινωνικούς λειτουργούς, δύο ψυχολόγους, μία νοσηλεύτρια και μία κοινωνική εμψυχώτρια.

Το νέο πρόγραμμα της Κινητής Μονάδας Επείγουσας Κοινωνικής Παρέμβασης (Covid 19 ReliefProject) της ΑΡΣΙΣ υλοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και παρέχει:

Ενημερώσεις των εξυπηρετούμενων σχετικά με τους νέους τρόπους λειτουργίας των φορέων και υπηρεσιών την τρέχουσα περίοδο, για την ασφάλεια και τα μέτρα προστασίας, καθώς και τις παροχές που είναι διαθέσιμες.

Υποστήριξη των εξυπηρετούμενων σχετικά με τα δικαιώματά τους, είτε  ως εργαζόμενοι είτε ως άνεργοι καθώς και για έκτακτα επιδόματα ή παροχές που κατά διαστήματα ανακοινώνονται για την αντιμετώπιση των συνεπειών των μέτρων προστασίας από τον Covid-19.

Βοήθεια για την υποβολή αιτήσεων σε διαθέσιμα επιδόματα και παροχές, καθώς  και υποστήριξη για την πρόσβαση στις διαθέσιμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες -ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Διάθεση εξοπλισμού μέσω της κινητής μονάδας για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Διασύνδεση και υποστήριξη εξυπηρετούμενων σε φορείς, υπηρεσίες και οργανώσεις.

Ατομικές συνεδρίες με κοινωνικό λειτουργό και ψυχολόγο.

Διασύνδεση με ήδη υπάρχουσες δομές και υπηρεσίες που μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες της τρέχουσας περιόδου (βιοποριστικές, εκπαιδευτικές, κ.α).

Ψυχολογική υποστήριξη.

Αντιμετώπιση της διαχείρισης του άγχους ή και του αισθήματος της μοναξιάς που προκαλούν οι τρέχουσες συνθήκες.

Συνοδεία και διαμεσολάβηση των εξυπηρετουμένων σε  φορείς και υπηρεσίες.

Υποστήριξη και διασύνδεση με φορείς που παρέχουν τον σχετικό εξοπλισμό για την πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση για όσους  βρίσκονται σε οποιαδήποτε βαθμίδα  της  εκπαίδευσης και δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα μέσα.

Νοσηλευτική φροντίδα.

«Η παρατεταμένη περίοδος περιορισμού της κυκλοφορίας και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού επιδρούν καταλυτικά στην αποσύνθεση του κοινωνικού ιστού και τα δίκτυα σχέσεων γίνονται απολύτως απαραίτητα για την επιβίωση» σημειώνει η ΑΡΣΙΣ σε ανακοίνωσή της και προσθέτει:

«Η νέα “γεωγραφία” των ανθρώπων που χρειάζονται επειγόντως υποστήριξη εντάσσει στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες ανθρώπους που μέχρι πρότινος είχαν εξασφαλισμένη μία αυτόνομη διαβίωση.

»Το τελευταίο διάστημα η ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων καταγράφει αφενός αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που αναζητούν βοήθεια, αφετέρου διεύρυνση του κύκλου των αιτημάτων που κατατίθενται.

»Σε ό, τι αφορά την αριθμητική αποτύπωση του προβλήματος είναι ενδεικτικό ότι τους τελευταίους τρεις μήνες του 2020 η Κοινωνική Υπηρεσία της ΑΡΣΙΣ υποδέχτηκε 124 ανθρώπους που ζητούν για πρώτη φορά υποστήριξη, ενώ η Τράπεζα Συλλογής και Διανομής ειδών πρώτης ανάγκης «Συν – Πραξη» υπερδιπλασίασε τον αριθμό των εξυπηρετούμενων σε σχέση με την προ- covid περίοδο».

Τα αιτήματα που κατατίθενται, σύμφωνα με την Οργάνωση, αφορούν:

Τη διασύνδεση με δομές ιατρικής περίθαλψης, αφού τα δημόσια νοσοκομεία έχουν γίνει “μονοθεματικά”, δηλαδή νοσηλεύουν σχεδόν αποκλειστικά ασθενείς με σοβαρές επιπτώσεις από τον κορωνοϊό. Όσοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα περίθαλψης σε ιδιωτικές κλινικές.

Την ψυχολογική υποστήριξη για τη διαχείριση της πρωτοφανούς κατάστασης και των συνακόλουθων συναισθηματικών δυσκολιών.

Υποστήριξη στην αναζήτηση εργασίας.

Τη διασύνδεση με υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και τη βοήθεια για την υποβολή αιτήσεων για επιδόματα ή την ειδική αποζημίωση λόγω αναστολής σύμβασης εργασίας.

Βοήθεια σε ανθρώπους που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις οφειλές ενοικίου ή να πληρώσουν λογαριασμούς ρεύματος και βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο της έξωσης από το σπίτι που ζουν ή της διακοπής ηλεκτροδότησης.

Ανάγκη για ανθρώπινη επαφή και αντιμετώπιση συναισθημάτων μοναξιάς.